1 av 5Foto: SARAH YENESEL / EPA / NTB

• Ole Kristian Strøm, VG

Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 31.08.2024 03:49

(Casper Ruud-Shang Juncheng 6–7 (1–7), 3–6, 6–0, 6–3, 6–1) Casper Ruud (25) fikk trøbbel med nummer 72 i verden.

Det skulle ta tre timer og 44 minutter og fem sett å slå den 19 år gamle kineseren Shang Juncheng.

Dermed er nordmannen klar for fjerde runde i US Open, en av årets mest prestisjefylte tennisturneringer. Han møter amerikanske Taylor Fritz, rangert som nummer 12 i verden og som kan by på helt annen motstand enn det Ruud har hatt til nå.

Franske Gaël Monfils ble slått i fire sett i andre runde. I tredje runde var nordmannen stor favoritt hos bookmakerne etter meget solid spill i de to første rundene.

Det ble en merkelig start på kampen der begge spillerne vant mer motstandernes servegame enn de vant sine egne. Etter at Ruud hadde brutt tilbake til 3–3, vant begge sine servegame fram til 6–6.

I tiebreak var kineseren overlegen, og han fortsatte med å vinne andre sett med 6–3.

Hvis det hadde vært en vanlig turnering med best av tre sett, hadde Ruud tapt, men i de største turneringene spilles det best av fem - og dermed var ingenting avgjort.

Casper Ruud brøt på den første muligheten i tredje sett. Shang misbrukte tre breakballer på 0–2, og nordmannen fosset videre til å vinne settet med knusende 6–0.

Dermed hadde Ruud festet grepet. Og ja, han var den første som brøt i fjerde sett, og fortsatte til å vinne 6–3.

Femte sett hadde et dramatisk tredje game der Ruud brøt. Siden så nordmannen seg aldri tilbake og vant 6–1. Shang tok bare fire game i løpet av de tre siste settene.

I 2022 kom Casper Ruud helt til finalen i US Open. Der ble Carlos Alcaraz for sterk. Spanjolen røk ut av årets US Open allerede i andre runde da han tapte mot nederlandske Botic van de Zandschulp.

Venstrehendte Shang tapte finalen i juniorklassen i 2021-utgave av US Open. Han har en mor som har vært verdensmester i bordtennis, og en far som har vært profesjonell fotballspiller.

US Open spilles på hard-court. Etter å ha slitt på dette dekket i 2023, har Ruud kommet tilbake for fullt i 2024.

Neste runde er åttendedelsfinalen i US Open.

PS: Casper Ruud er slått ut i double.