Carlsen mot Niemann: – Godbit for alle som liker drama

1 month ago 18



For første gang siden 4. september 2022 skal Magnus Carlsen (33) og Hans Niemann (21) spille sjakk i samme rom.

Magnus Carlsen (t.v.) og Hans Niemann. Foto: Lennart Ootes.
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 05.09.2024 07:54

– En skikkelig godbit for alle som liker drama, sier Torstein Bae, kjent som sjakkekspert i NRK, til VG.

Anledningen er sluttspillet i Speed Chess Championship, som arrangeres av chess.com og der alt til nå har vært digitalt.

Men nå møtes de i Paris, der de likevel skal spille digitalt på hver sin datamaskin.

VG får bekreftet at Magnus Carlsen tar turen til Paris, men vi har ikke fått noe svar fra pappa og manager Henrik Carlsen om en kommentar til begivenheten.

Norges verdensener uttalte riktig nok til chess.com at han hadde «foretrukket» en annen motstander i semifinalen, men han stiller som vanlig opp og sier at han «kommer trolig til å vinne uten problemer».

– På en god dag kan Hans slå hvem som helst, men Magnus er stor favoritt, sier nederlandske Jorden van Foreest til podkasten «Sjakksnakk».

Krangelen startet altså da Carlsen tapte for Niemann i Sinquefield Cup i 2022. Det kom jukseanklager og et søksmål fra Niemann mot Carlsen på over en milliard kroner. I august 2023 la de to ned stridsøksen i en felles uttalelse på chess.com. Niemann trakk søksmålet, og Carlsen meldte at han igjen er åpen for å spille mot Niemann.

Siden har de ikke møttes ansikt til ansikt. Det kunne ha skjedd under lag-VM i lyn- og hurtigsjakk nylig, men Carlsen sto over rundene der han muligens kunne ha spilt mot Niemann.

Amerikaneren har tatt et langt steg på verdensrankingen den siste tiden og er nå nummer 16. Carlsen har vært nummer én siden sommeren 2011.

Niemann slo Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So for å kvalifisere seg til semifinale mot Carlsen i Speed Chess Championship.

– En saftig godbit. Det er spesielt at Magnus nå kryper til korset og stiller opp. Han er nødt til det nå som Niemann gjør det så bra, sier Torstein Bae.

– For to år siden kunne en se for seg at Niemann aldri ble så god at Magnus ble tvunget til å spille mot ham, men når han vinner mot Vachier-Lagrave og So, så har Carlsen ikke noe annet valg enn å stille mot Niemann, som viser at han i hvert fall sporadisk kan spille mot de aller beste i verden.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert

– Sånn sett er det en seier for Niemann, men om Magnus vinner, setter han skapet på plass. Hvis Magnus skulle smadre Niemann, så vil Niemanns «seier» bli stilt i skyggen, satt på plass av vår mann, fortsetter Bae.

– Hvordan vil krangelen spille inn?

– Spillerne i verdenseliten er stort sett på god fot. Derfor er dette helt spesielt. Det blir en spesiell utfordring for Magnus når han skal opp mot sitt beste mot Niemann. Denne utfordringen tilfører helt klart matchen en X-faktor.

– Man kan si mye om Niemanns bevisste valg om å være «bad boy», men det er tydelig at han også jobber hardt. Når han sier at «jeg skal bli nummer én», så virker det som om han også jobber hardt for at det skal bli virkelighet, fortsetter Torstein Bae.

– Hvordan tror du matchen blir?

– For Niemann er det hans livs match. For Magnus er det annerledes. Niemann er en spiller som han skal slå. Han hadde vært en enda større favoritt om det ikke hadde vært for det psykologiske spillet og historien mellom dem. Selv om Magnus er sterk psykologisk, kan det likevel være noe som får han litt ut av balanse og gir Niemann en litt større sjanse.

– Dette møtet blir sett på med enorm interesse ikke bare i sjakkverden, men også utenfor. Niemann-saken traff utrolig bredt og nådde til og med talkshow i USA og fikk en ekstra omdreining med teorien om analkulene, humrer Torstein Bae.

Hans Niemann har flere ganger, senest i helgen, uttrykt på X «ikke mer drama, bare la sjakken tale for seg».

Jon Ludvig Hammer

Sjakkekspert for TV 2

Jon Ludvig Hammer skal kommentere matchen på TV 2 Sport 2. Han sier til VG:

– Med det bakteppet som er de to spillerne imellom får denne matchen masse ekstra oppmerksomhet. For første gang i hele sagaen kan man få noe positivt ut av dette; et spennende oppgjør og god reklame for sjakken på brettet istedenfor dramaet utenfor.

Tidligere har Speed Chess Championship vært spilt utelukkende online, men i Paris skal de altså møtes fysisk – men utføre trekkene på hver sin datamaskin.

Matchen spilles i høyeste grad i «fartsdisiplinene». De lengste partiene er på fem minutter + 1 sekund per trekk. De raskeste, såkalt «bullett-partiene» er på 1 minutt + 1 sekund per trekk.

Rent fysisk foregår matchene i Espot, en ny esportarena i Paris.

Read Entire Article