Bryan Kohberger får det som han vil før rettssaken

4 weeks ago 18



Studentdrapene i Idaho

Fire studenter ble knivdrept i sitt eget hjem. Nå blir ønsket til den tiltalte 29-åringen hørt.

 Ted S. Warren - Pool / Getty Images / AFP / NTB
TILTALT: Bryan Kohberger er tiltalt for fire overlagte drap. Fremdeles står flere spørsmål i saken ubesvart. Foto: Ted S. Warren - Pool / Getty Images / AFP / NTB

Publisert 13.09.2024 03:23

Det var natt til 13. november 2022 at fire studenter ble funnet knivstukket og drept i et studenthjem i byen Moscow i delstaten Idaho. 

Saken rystet en hel verden, og teorier om hva som hadde skjedd florerte i sosiale medier. I nesten syv uker stod politiet uten en mistenkt i saken. 

 ZUMA Press Wire via AP / NTB
KNIVDREPT: Kaylee Goncalves (nummer to fra venstre nede), Madison Mogen (nummer to fra venstre oppe), Ethan Chapin (i midten) og Xana Kernodle (nummer to fra høyre) ble knivstukket og drept. Foto: ZUMA Press Wire via AP / NTB

Den 30. desember samme år ble Bryan Kohberger (29) pågrepet og siktet for drapene.  

Etter at Kohberger ble tiltalt har forsvarerne hans jobbet for å få gjennom konkrete endringer. 

De mener det vil være umulig å gi Kohberger en rettferdig rettssak dersom den holdes i Moscow – byen hvor drapene skjedde.

De peker på den omfattende mediedekningen, og at «hele» lokalsamfunnet er i mot den tiltalte 29-åringen.

For å sikre en upartisk jury bør man derfor flytte rettssaken ut av Moscow, mener forsvarerne. Det har høyesterett nå gått med på, skriver AP

 Ted S. Warren / AP / NTB
FORSVARER: Anne Taylor skal forsvare Bryan Kohberger i den kommende rettssaken mot ham. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Rettssaken mot Kohberger blir flyttet til nabobyen Boise, som ligger rundt 500 kilometer unna åstedet.

Påtalemyndigheten har hele veien motsatt seg forslaget. De peker på at straffesaken har fått stor internasjonal oppmerksomhet. En jury i Boise og en jury i Moscow vil se helt likt på saken, mener de. 

Det vil også oppleves som belastende for de pårørende å måtte pendle frem og tilbake, legger de til. 

Det er ikke uvanlig at en rettsak flyttes til et nytt sted. Retten til en rettferdig rettssak og en upartisk jury er nedfelt i den amerikanske grunnloven.

Fire venner drept 

Det var Kaylee Goncalves (21), Madison Mogen (21), Ethan Chapin (20) og Xana Kernodle (20) som ble funnet drept i Moscow i november 2022. 

To andre studenter ble funnet uskadet i huset. 

Nå rives åstedet

Snart to år senere står flere spørsmål fortsatt ubesvart. Etterforskerne er enda ikke sikre på motivet bak drapene og hvorfor det var nettopp de fire studentene som ble pekt ut og drept. 

Den tiltalte 29-åringen har vært ordknapp i avhør og nekter for at det er han som står bak. 

Påtalemyndigheten mener derimot de har gode bevis for at Kohberger er gjerningsmannen.

De har teledata som viser at den tiltalte kjørte forbi huset til ofrene gjentatte ganger før drapene. I tillegg skal de sitte på DNA som knytter ham til åstedet.

Det viktigste DNA-beviset kommer fra et hylster av skinn tilhørende en kniv. Den ble lagt igjen i ett av soverommene i studenthuset. Kohbergers DNA samsvarer med DNA-et fra dette hylsteret, skriver avisen New York Times.

Forsvareren til Kohberger planlegger derimot å bevise at han var langt unna åstedet på drapstidspunktet. De vil trolig peke på at Kohbergers telefon var uten nettverk i om lag to timer da drapene skjedde, skrev AP i april. 

Kan ha vært våken 

De fire drapsofrene skal ha kommet hjem rundt klokken 02 på natten den 13. november. Rundt en time senere passerte en hvit bil utenfor studentenes hjem, skriver New York Times. 

Overvåkning fra stedet viser at den samme bilen passerte huset flere ganger i løpet av drapsnatten.

En av de overlevende romkameratene har forklart at hun våknet en gang etter klokken 04. Hun skal å ha hørt lyder, en ukjent manns stemme og noen som gråt.

 Nicholas K. Geranios / AP / NTB
FIRE LIV: Det var Kaylee Goncalves (21), Madison Mogen (21), Ethan Chapin (20) og Xana Kernodle (20) som ble funnet drept i Moscow i november 2022. Foto: Nicholas K. Geranios / AP / NTB

Den overlevende venninnen skal så ha åpnet døren og sett en mann ikledd sorte klær og en maske gå like forbi henne og ut husets bakdør. Hun har forklart at hun ble lammet av frykt. 

I tillegg skal minst ett av ofrene ha vært våken like før eller under drapene. 20 år gamle Xana Kernodle fikk levert en matbestilling på døren like før drapene skjedde. 

Tiltalt drapsmann krever endring

Rundt klokken 04.20 ble den hvite bilen igjen oppdaget på overvåkningskameraer. Da ble den sett kjørene vekk fra nabolaget. 

Studerte kriminologi 

Kohberger studerte kriminologi ved Washington State University, som er en kort kjøretur unna Moscow. På universitetets hjemmesider var han også oppført som vitenskapelig assistent innenfor samme fagfelt.

Han har flere ganger søkt stillinger hos politiet. Bekjente har tidligere beskrevet ham som svært akademisk anlagt. I tillegg til kriminologiutdanningen har han en mastergrad i psykologi.  

 Ted S. Warren / AP / NTB
MYE UTDANNING: Bryan Kohberger har både studert psykologi og kriminologi. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Bare dager i forveien av drapene skal Kohberger ha vært svært engasjert og spørrende under en diskusjon i klasserommet om DNA, rettsmedisin og andre bevis, har en tidligere klassekamerat forklart, ifølge New York Times. 

Rettssaken mot Kohberger forventes å starte i juni 2025. Det er satt av tre måneder til saken. 

Read Entire Article