Bruker millioner på luksushotell i EM: – Kunne ikke hatt det bedre

4 hours ago 2



– Treningsbanen er nydelig. Vi har et eget sted for oss selv og bor ved en innsjø. Alt er «top notch», og det er så avgjørende for å finne roen og skape en sammensveiset følelse. Det har truffet på alle punkter så langt.

Det sier Norge-kaptein Ada Hegerberg til NRK om «operasjon EM» fra Norges Fotballforbund (NFF).

en stor lilla lastebil parkert foran en bygning

FEMSTJERNERS: Norge har valg Beau-Rivage hotell som EM-base.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Så god stemning har det ikke alltid vært.

Da Hegerberg var 22 år sjokkerte hun Fotball-Norge da hun i 2017 meddelte at hun tok en pause fra landslaget.

Hun begrunnet sjokknyheten den gangen ved å komme med ramsalt kritikk av måten NFF valgte å tilrettelegge for at fotballkvinnene skulle lykkes på den øverste scenen.

«Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen», var dommen fra Hegerberg.

– Kunne ikke hatt det bedre

I 2025 er hun derimot full av lovord om måten fotballforbundet har utviklet seg på dette området.

– Jeg må gi kreditt til måten de har forberedt dette på. Det har alt å si for hvordan du skal klare å slappe av mentalt og fysisk. Og vi kunne ikke hatt det bedre, spør du meg, sier Hegerberg.

Se bilder fra Norges EM-base her:

Bruker 8 mill. på hotell

NFF har gitt NRK innsyn i EM-budsjettet for hele EM-operasjonen i 2025.

Tallene derfra viser at de budsjetterer med utgifter på nesten 8 millioner for hotell, 2,1 millioner i transportutgifter, 1,7 millioner i markedsutgifter og kjøp av billetter og 1,03 millioner til støtteapparat og rett i overkant av 700.000 for leie av treningsbane og utstyr.

VG har også omtalt hotellet og regningen tidligere tirsdag.

NFF

EM-BUDSJETTET: Slik ser NFFs beregninger ut.

Foto: NFF / med tillatelse

Gresstokt: – Folk tror jeg er gal

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Landslagssjef Gemma Grainger forteller til NRK at hun var så opptatt av å sikre gode treningsforhold i Sveits at hun tok saken i egne hender.

– Jeg har vært her to ganger før EM for å kvalitetssikre at treningsbanen har bra nok gress, og det gjorde jeg fordi det er viktig for spillerne. Det handler om de små detaljene, sier Grainger til NRK.

– Dro du til Sveits to ganger kun for å inspisere gresset?

– Ja, kun for å se på gresset. Folk tror jeg er gal, men forberedelsene teller. Jeg må takke forbundet for å sikre disse fasilitetene. De forstår meg, og forstår viktigheten av marginer og de små tingene, sier Grainger.

en stor bygning med et jorde foran seg

STRØKEN MATTE: Her trener Norge under EM.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Flere land ønsket vårt hotell

NFF opplyser at valg av EM-base ble gjort ut fra en Uefa-katalog med mange ulike alternativer.

Norge endte opp med å velge Beau-Rivage hotell som base, et luksuriøst femstjerners hotell i vannkanten i Neuchâtel, og en oppgradert treningsbane med perfekt gressmatte noen minutters kjøring unna.

Det fasjonable hotellet med byens beste beliggenhet har 66 rom. Norges Fotballforbund har leid hele bygningen og gjort den hermetisk lukket for omverdenen.

Hvis man skal leie et rom på Norges hotell etter EM, må man ut med over 4200 kroner per natt.

en bygning med trær foran seg

BOR FASJONABELT: Dette hotellet har Norge for seg selv i EM.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

NFF har budsjettert med over 7,2 millioner i hotellutgifter i EM, nesten 8 millioner hvis man inkluderer de andre hotellene der Norge bor når de spiller kamper i andre byer.

– Ved siden av soverom til troppen konverteres en del av rommene til behandlingsrom og til utstyrsrom. Uefa har også syv rom til sjåfører og støttepersonell. I sum benyttes dermed så godt som 100 prosent av kapasiteten, opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken til NRK.

I katalogen ble hotell og treningsanlegg satt sammen i par, og det var ikke anledning til å splitte.

Det ga forbundet hodebry, for mange alternativer var satt sammen slik at hotellet var bra, men treningsanlegget mindre bra – og omvendt. Noen baner var små i størrelsen, andre hadde dårlige vanningsløsninger.

– Flere land ønsket vårt hotell og baneløsning, men av trekningstekniske årsaker fra Uefa sin side fikk vi velge først, opplyser Løken.

Karl-Petter Løken

FORNØYD: Karl-Petter Løken.

Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Men ifølge NFF-toppen var den største utfordringen mangel på aircondition på hotellene.

– Med den varmen vi har opplevd i Sveits nå, er vi alle svært takknemlige for at valget vårt falt på hotellet i Neuchâtel med aircondition. Totalt sett traff Neuchâtel best på våre kriterier, forteller Løken.

24 personer i støtteapparatet

I tillegg til bosted og treningsbane satser NFF tungt på å ha ulik ekspertise tilgjengelig i EM.

Totalt er det 24 personer som står oppført i støtteapparatet rundt kvinnelandslaget i Sveits, deriblant egen kokk, manuellterapeut, massør, fysioterapeut, fysisk trener og lege.

Totalt er NFFs budsjett for EM på 22,8 millioner i inntekter og tilsvarende beløp i kostnader.

Generalsekretær Karl-Petter Løken mener NFF benytter forsiktighetsprinsippet når de budsjetterer

– Skal vi lykkes sportslig internasjonalt og dermed også sikre norsk fotball større inntekter, så er vi avhengig av å legge forholdene til rette for landslagene våre, mener han.

Mjelde:– Jeg må ærlig innrømme

Maren Mjelde, som er med på sitt niende mesterskap med Norge, har også sett en utvikling i måten forbundet tilrettelegger for de beste kvinnelige spillerne på.

– Jeg må helt ærlig innrømme at ting bare er blitt bedre og bedre. Vi bor på et kjempefint hotell, vi har vår egen treningsbane her som er fin. Alt er lagt til rette for at vi skal gjøre det best mulig, sier Mjelde til NRK.

Også Caroline Graham Hansen, som er blant de mest rutinerte på landslaget, synes pilen peker rett vei når det gjelder optimalisering for kvinnelandslaget.

Det har vært store endringer til det positive. Forbundet har jo for hvert år lagt mer og mer til rette for at vi skal ha de beste fasilitetene, de beste omgivelsene, for å kunne prestere. Så det har vært en stor endring til det positive, sier hun til NRK.

DK

HAR DET FINT: Ada Hegerberg og de norske fotballkvinnene har lite å klage på i Sveits.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NTB/NRK

Kan gå i pluss

Karl-Petter Løken påpeker at den nylig vedtatte strategien til NFF slår fast at jente- og kvinnefotball skal styrkes.

– Å investere i gode treningsmiljøer, restitusjonsforhold og marginale vinduer for bedre flyt i kampforberedelsene er nettopp et slike steg. Vårt fokus på topp moderne fasiliteter og et profesjonelt opplegg under EM er et praktisk utslag av strategien tinget har vedtatt: Vi legger forholdene til rette for at spillerne skal kunne prestere på en internasjonal arena som er tøffere enn noen gang, mener Løken.

Etter at Norge sikret kvartfinaleplass vil de brutto inntektene øke og trolig ligge på 7,5 millioner høyere enn budsjett, opplyser NFF til NRK.

– NFF er nå trygge på at vi minimum går i økonomisk balanse. Ved en eventuell semifinale og bedre forventer vi et betydelig overskudd, sier Karl-Petter Løken.

  • Norge fortsetter nå EM med den siste gruppespillskampen mot Island torsdag klokken 21.00. Den kampen sendes på NRK 1.

Lagkameratens påfunn: – Tenkt at jeg hadde blitt gal 00:48

Publisert 08.07.2025, kl. 16.59 Oppdatert 08.07.2025, kl. 17.50

Read Entire Article