Bollestad ønsket som toppkandidat i Rogaland

1 month ago 20



KrF-dramaet:

Partitoppene i KrF la konkrete planer om at Olaug Bollestad skulle trekke seg fra all politikk. Nå får hun sterk støtte til å ta en ny periode på Stortinget. – Det betyr mye!

 Stian Lysberg Solum
IKKE HELT FERDIG: Olaug Bollestad, her under pressekonferansen sent torsdag kveld der hun annonserte sin avgang som partileder i Kristelig Folkeparti. Foto: Stian Lysberg Solum

Publisert 24.08.2024 20:07 Sist oppdatert 20 minutter siden

Fylkesleder Rogaland KrF, Siri Bloch Lindtveit uttrykker sterk støtte til Bollestad som toppkandidat på stortingsvalgslisten til Rogaland KrF, to dager etter at Bollestad valgte å trekke som partileder.

– Jeg har stemt på Olaug før, og det er jeg klar for å gjøre igjen. Min stemme kan gå til henne, sier Bloch Lindtveit, til TV 2.

Før den dramatiske lederstriden i KrF eksploderte i offentligheten denne uken takket Bollestad ja til å bli toppkandidat for Rogaland KrF i stortingsvalget 2025, men i nestledernes plan skulle hun trekke seg også som stortingspolitiker.

Nestledernes plan for Bollestads avgang 7. august

2. august: Valgkomiteens leder informeres om at partileder ikke tar gjenvalg

7. august kl. 09.30: Ansatte informeres

7. august kl. 10: Landsstyret innkalles til diigtalt møte og informeres om at partileder trekker seg. Dette får umiddelbar virkning og 1. nestleder blir fungerende partileder.

7. august etter LS (landsstyret, red. anm.): Nominasjonskomiteen i Rogaland informeres.

7. august kl. 12: Partileder gjennomfører en pressekonferanse på Stortinget hvor hun informerer om at hun trekker seg.
- Pressekonferanse: Innlegg fra Olaug. Ingen spørsmål eller enkeltintervjuer.
- Facebook: Olaug publiserer et innlegg med samme budskap som i pressemeldingen.
- Info til organisasjonen: Det sendes ut en medlemsmail med hilsen fra Olaug.

Kilde: Daværende nestledere, Dag-Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse, og generalsekretær Ingunn Ulfstens plan for Bollestads avgang 7. august.

Bloch Lindtveit sier Bollestad har gjort en topp jobb på Stortinget for Rogaland i snart 12 år, og ser fram til at hun fortsetter.

– Hun er enormt erfaren, respektert, kunnskapsrik og har et sterkt engasjement. Hun har vært tydelig i mange viktige saker og gjort en enorm jobb for Rogaland KrF, sier Bloch Lindtveit.

Nominasjonskomiteen i Rogaland KrF er allerede i gang med arbeidet for å lage en stortingsliste før valget neste år.

– Det siste Olaug har sagt til oss er at hun ønsker gjenvalg. Vi har ikke fått noen annen beskjed fra henne, så det er det vi forholder oss til, sier komitéleder Oddny Helen Turøy.

Glad for støtten

– Jeg er fortsatt sykemeldt, men vil kort si at jeg er svært glad for støtten som vises meg i hjemfylket. Det betyr mye; ikke minst akkurat nå. Så vil jeg, når tiden er inne for det, gi mitt endelige svar til nominasjonskomiteen i Rogaland, skriver Bollestad i en melding til TV 2.

Turøy er full av lovord om den avgåtte partilederen.

– Olaug har sterk støtte i Rogaland. Hun har gjort en kjempejobb for oss på Stortinget, vært tydelig i mange saker som er viktige for KrF og en person som gjør inntrykk på folk når hun er ute og reiser i hele landet, sier Turøy.

TV 2 har tidligere avslørt hvordan Bollestad sjokkerte KrFs sentralstyre da hun var invitert til møtet 6. august. Der fortalte hun hvordan hun opplevde seg forsøkt presset ut av politikken av de to nestlederne og generalsekretær i partiet, noe de har tatt avstand fra.

Støtte fra partiveteran

Hans Fredrik Grøvan, tidligere parlamentarisk leder KrF, gikk fredag ut i NRK og kalte behandlingen av Bollestad uverdig. 

Han utdyper overfor TV 2 at Bollestad var sykmeldt da det ble lagt konkrete planer om hennes avgang både som partileder og stortingspolitiker. 

– Hun stod helt på sidelinjen, uten mulighet til å svare for seg. Det var en uredelig og kritikkverdig situasjon, som står seg veldig dårlig i ettertid, mener han.

 Tom Rune Orset / TV 2
MER Å GI: Partiveteran Hans Fredrik Grøvan mener det vil være viktig for KrF at Olaug Bollestad fortsetter på Stortinget. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Også Grøvan gir sterkt støtte til at Bollestad skal fortsette på Stortinget. 

– Hun har et pågangsmot og engasjement som har skapt optimisme og tro i KrF på at det er mulig å nå sperregrensen på fire prosent. 

Det at både tidligere leder Kjell Ingolf Ropstad og nåværende leder Dag-Inge Ulstein har varslet at de trekker seg gjør det enda viktigere for KrF å beholde en erfaren stortingspolitiker som Bollestad, understreker han.

– Hun har absolutt mer å gi, og om de to andre trekker seg fra Stortinget, sitter KrF igjen med en fersk gruppe. Jeg tror hun kjenner et stort ansvar for det, sier Grøvan.

Read Entire Article