Hør på lydklippet nedenfor. Synes du denne støyen var ubehagelig? Støyen fra den ombygde skolen har ødelagt livskvaliteten til Rita Børresen, og påført henne dokumenterte helseplager.
Publisert: 14.10.2024 05:40
Kortversjonen
- Støy fra den nybygde skolen rett utenfor hagen til Rita Børresens ødelegger livskvalitet hennes, og har påført henne dokumentere helseproblemer.
- Støyen har også ført til at leietager har flyttet ut.
- Børresen har stevnet Asker kommune for manglende tiltak mot støyen. Kommunen har avvist å bygge støymur grunnet kostnadene.
- Støymålinger viser verdier over helseskadelig nivå.
- Børresen vil ikke flytte fra barndomshjemmet til barna på grunn av støyen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I dag kan ikke Rita Børresen åpne vinduer for å lufte. Hun kan ikke oppholde seg utendørs i sin egen hage eller oppholde seg på sin egen terrasse.
Døgnet har hun snudd for å ha stunder med fred og ro i våken tilstand. Barna hennes kan ikke oppholde seg normalt i sitt eget hjem.
Årsaken er støy fra en ombygd skole.
– I skoletiden er det ekstremt mye skriking, plutselige hyl og rop og ball som sparkes mot skoleveggen. Dette gir ikke ro, hverken innendørs i eget hjem eller ute i hagen, sier Børresen.
Bråket fortsetter på ettermiddager og i helger fordi barn og unge i området leker på skolen.
– Det er gjennomgripende i mitt liv. Innendørs må jeg bruke hørselvern. Utendørs i hagen er jeg aldri, som et resultat av støyen. Jeg må som oftest planlegge å dra ut, besøke venner eller sove over hos familie, forteller Børresen.
Hun synes det er svært tøft som mor å se at hun ikke er i stand til å gi barna sine en harmonisk og forutsigbar hverdag, på grunn av støyen.
– Støyen blir for meg altoppslukende fordi jeg er blitt nødt til å forholde meg til den hver dag, hver uke og hver måned i over flere år nå. Støyen påvirker hele livet mitt, forklarer Børresen.
Har stevnet kommunen
Kommunen vet om Børresens helsetilstand. De har lovet å komme med tiltak, hevder hun. Det har de gått tilbake på i ettertid.
Statsforvalteren har vedtatt at kommunen skal følge opp saken. Nå føler hun seg derimot tvunget til å gå rettslig til verks og har stevnet Asker kommune.
– Asker kommune kunne ha tatt hensyn til også min familie og meg da de bygget ny skole. De kunne ha tatt med i planleggingen hvordan de skulle ha skjermet boligen min for støy ved å lage en støymur.
Børresens advokat, Jon Martin Jakobsen, sier hun nå betaler prisen gjennom påførte helseproblemer, forringet livskvalitet og økonomisk usikkerhet.
– Det er alvorlig at kommunen ikke har utredet hvilke store problemer og utfordringer hun og hennes familie ville bli utsatt for, da de planla og bygget ny skole.
Har målt støyen
Kommunen har utredet kostnaden for bygging av støymur. Prisen ble beregnet til underkant av 2,3 millioner, men det ville ikke kommunen betale.
Trolig vil kostnadene for å kunne leve et normalt liv i egen bolig utgjøre mellom 3 og 4 millioner kroner, mener Børresen og hennes forsvarer.
Hun har innhentet en vurdering av støyen gjennom Norsk forening mot støy. Den viser målinger som er over terskelverdiene for helseskadelig støy. Målingene viste en verdi på 76 desibeldesibelDesibel er en måleenhet for lydtrykk og lydstyrke. av den dominerende støykilden, som er barnerop.
Av retningslinjer fremgår det at støynivå ved nærliggende støyfølsom bebyggelse, slik som boligbebyggelse, ikke bør overstige 60 desibel.
Da kommunen ble forelagt disse rapportene, fikk kommunen støymålinger gjort av Norconsult. Også disse målingene konkluderer med forhøyede verdier fra barnerop og lekeinstrumenter.
Asker kommune: – Tiltak må stå til nytteverdien
– Det er trist at nærskolen skaper problemer for Børresen. Den er ment som et positivt tilskudd både i nærmiljøet og som lekeareal ellers og skal brukes aktivt av nærmiljøet.
Det sier rådgiver Per Steine i Asker kommune.
– Tiltaksrapporten viste at vi hensiktsmessig kunne tilby noen forebyggende tiltak til Børresen, og det gjorde vi i forbindelse med at hun hadde stevnet kommunen. Det ble avvist, sier Steine.
– Valgte kommunen å droppe støymur da prisen kom på bordet?
– Ja, det er riktig. Det skal være sånn at tiltaket må stå til nytteverdien, så det er vurderingstemaet. Vi har gitt henne et tilbud som er rimelig. Ut over det mener vi at det trengs en rettslig avgjørelse.
Mener barn bør få leke
Pr. dags dato er det ikke aktuelt for Børresen å flytte. Huset er barndomshjemmet til hennes barn.
– Dessuten er det vel tvilsomt hvor lett det er å få solgt med den belastningen som støyen gir.
– Må ikke barn og unge, også med spesielle utfordringer, få leke som de vil – både i skoletiden og ellers?
– Jovisst, jeg er 100 prosent enig. Det burde imidlertid vært planlagt slik av Asker kommune at de i tillegg til å ivareta barn og unge, også med spesielle utfordringer, skulle ha sørget for at også alle andre innbyggere i Asker kommune ble ivaretatt. På individnivå er vi alle like mye verdt og fortjener å bli behandlet slik også, det føler jeg dessverre ikke at vi blir.
Leietager Mersida Rasljanin har bestemt seg for å flytte ut på grunn av støy, bekrefter hun overfor Aftenposten.
– Uansett om man sitter ute eller inne, er støyen for intens. Derfor flytter jeg, sier Rasljanin.