Lenge har vi i Kristiansand vært lovet firefeltsveg gjennom byen, og endelig er byggestart like rundt hjørnet. Kostnadsrammen er 6,1 milliarder og 60% dekkes av bompenger.
Kostnad og finansiering har ofte vært tema i media, men ikke selve løsningen som er valgt av planmyndighetene. Selv mener jeg at valgt løsningen fremstår lite effektiv, underdimensjonert, overdimensjonert og unødvendig dyr. Dette er kanskje første gang du ser planene for byen vår og får gjort opp din egen mening. Tenk hvor biler og busser kommer fra og hvor de skal, hvordan trafikken beveger seg gjennom rundkjøringene og hvor flaskehalser dannes. Se om du greier å forsvare dagens plan.
La oss begynne med det positive. Allerede i år starter bygging av en rundkjøring på parkeringsplassen sør for arkivet. Ved prosjektets ferdigstillelse er dette koblingen mellom europavegen, sentrum og havna. Vestre Strandgate skal nemlig bli bussgate! Dette er kjempesmart.
Så utfordringene ved dagens plan: •Ved Vestervegen og opp fra havna sprenges ekstreme mengder fjell for å gjøre plass til en “copy-paste” motorvegløsning som på ingen måte er stedstilpasset. Når fartgrensen blir 50 km/t og vegvesenet beregner trafikknedgang på 1/3 ved ferdigstillelse av ringvegen fremstår løsningen unødvendig dyr. •All trafikk som skal til byen og havna ledes inn gjennom en rundkjøring tilknyttet seks armer og 12 kjørefelt. Hvorfor skal så mye trafikk som mulig ledes hit?
•Trafikk fra havna vil være med å stoppe opp rundkjøringa i ettermiddagsrushet. •Busstrase følger E18, men føres likevel innom denne nye trafikkerte rundkjøringa. •Diameterne i de to nye rundkjøringene øker fra omtrent 35 og 40 meter til 76 og 62 meter(maks). Dette er en Kristiansandveg, ikke en amerikansk interstate. •Fra Vestervegen ned til Samsen er det i dag ett kjørefelt. Med rettere kjørebane, ingen fotgjengerfelt og bedre flyt i rundkjøringen er det rart det sprenges så mye fjell for å legge 400 meter med to-felts avkjøring. •Selve Gartnerløkka dimensjoneres svært lik Bispelokket (Norgeshistoriens mest trafikkerte kryss som lå i Bjørvika, Oslo. Revet i 2011) og får tilknyttet 14 kjørefelt. Gir det mening når krysset skal benyttes av en ørliten brøkdel av trafikken som finnes der i dag? •Undergangen for myke trafikanter mellom Grim og byen erstattes med gangbro med trapp. Sykkelvegen ender i stedet ved en bilvei som tar deg over portalen til Baneheiunellen. Dette er kun ett eksempel på hvordan myke trafikanter har bunnprioritet.
Selv om jeg tror det finnes bedre løsninger enn ny rundkjøring ved Arkivet, kan dagens plan for vegene rundt E18 justeres for et nedskalert alternativ. Bussen og de som bor vestover behøver ikke innom en giga-rundkjøring for å komme seg til og fra byen og dermed fjernes faren for kø og tilbakeblokkering her. Man behøver ikke sprenge vekk et fjell eller bygge ut havna og mer av dagens infrastruktur kan benyttes. Du river ikke grunnmuren hver gang du skal pusse opp huset ditt.
Gartnerløkkeprosjektet slik det står i dag, likner bilplanlegging fra forrige århundre. I høst starter steg en, men er det kanskje lurt å vurdere noen endringer videre for å gjøre prosjektet billigere, bedre og raskere gjennomførbart? Byen blir en byggegrop frem til 2029, og det er synd om vi etter alle årene med anleggsarbeid og naturødeleggelser ender opp med et nytt problemkryss. Nedskalering er en enkel prosess i forhold til oppskalering, og gjennomfører vi prosjektet riktig mener jeg vi kan spare oss for dyre bompenger, rushtrafikk, bussforsinkelser og naturødeleggelse som vil følge byen vår i overskuelig fremtid.
Jeg anbefaler alle å se opptaket av informasjonsmøtet om prosjektet fra 21. August med video av prosjektet som vises 20 minutter inn.
Personlig ser jeg mørkt på prosjektet, men hva tenker du? Tror du dette kunne vært bygd i noen annen by i Norge i dag? Har du tillit til dagens plan?