Bli synlig i høstmørket. Bruk refleks!

2 hours ago 3



Kortversjonen

Når høstmørket faller på og dagene blir kortere, er det ekstra viktig å tenke på sikkerheten langs veiene. Denne høsten samarbeider Øtfold kollektivtrafikk, Bypakke Nedre Glomma, Trygg Trafikk og Nobina AS for å øke bevisstheten rundt synlighet i trafikken.

For mange er refleks en liten, men livsviktig detalj som ofte blir glemt. Det er lett å tenke at gatebelysningen eller lyset fra butikker og biler i byområder vil gjøre deg synlig nok. Dessverre er det slik at du sannsynligvis er veldig vanskelig å se i mørket.

Ved å dele ut reflekser på bussene og skoler i området, ønsker samarbeidspartnerne å minne om viktigheten av å bruke refleks.

Jonas A. Kårtveit Olsen, direktør i Østfold kollektivtrafikk.

Jonas A. Kårtveit Olsen, direktør i Østfold kollektivtrafikk. Foto: Hallvard Mørk Tvete

– Bruk alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget. Har du glemt refleksen? Bruk gjerne lyset på mobilen for å signalisere hvor du er, sier Jonas A. Kårtveit Olsen, direktør i Østfold kollektivtrafikk.

I forbindelse med Refleksdagen, den 17.oktober, vil Østfold kollektivtrafikk også ha informasjon på skjermene på bussene og i sosiale medier.

Sjåførenes hverdag

Sjåfører opplever ofte farlige situasjoner på grunn av fotgjengere som ikke bruker refleks. Dette skaper utrygge situasjoner, spesielt for bussjåførene som daglig frakter tusenvis av passasjerer i området.

Bjørn Tore Aarsvold, driftsleder i Nobina.

Bjørn Tore Aarsvold, driftsleder i Nobina. Foto: Hallvard Mørk Tvete

Sjåførene våre sitter ofte med hjertet i halsen, sier driftsleder i Nobina, Bjørn Tore Aarsvold.

– Voksne passer på at barna bruker refleks, men glemmer seg selv. Sjåførene våre møter ofte passasjerer og fotgjengere som ikke har én eneste refleks når de ferdes i høstmørket. Det hender også at vi kjører forbi en holdeplass med passasjerer fordi man ikke ser dem som står der, sier Aarsvold.

 Paal-Gunnar Mathisen, regionleder i Trygg Trafikk Østfold.

Paal-Gunnar Mathisen, regionleder i Trygg Trafikk Østfold. Foto: Hallvard Mørk Tvete

Tenk sikkerhet – bruk refleks

– Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Med refleks blir du synlig i trafikken. Bruk alltid refleks som beveger seg når du går, og husk å bruke to reflekser, en på hver side, slik at du er synlig fra flere kanter, sier Paal-Gunnar Mathisen, regionleder i Trygg Trafikk Østfold.

1 av 5Foto: Thomas Andersen

Mathisen minner også om å sjekke at refleksen ikke er veldig ripete – da virker den dårligere. Husk også at effekten på en refleksvest avtar. En vest tåler ca. 20 vask før den bør byttes ut. Lys med lommelykt på refleksen i et mørkt rom for å se om den fortsatt reflekterer godt.

  • Fest refleks på alle jakker og bagger
  • Legg refleksbånd i skoene
  • Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best
  • Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter
  • Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein
  • Se etter CE-merket når du skal kjøpe refleks. CE-merking er en kvalitetsstandard
Read Entire Article