Billettprisene stuper – ekspertene er uenig om hvor lenge det vil vare

1 month ago 11



Etter at prisene på flybilletter vokste opp i skyene, ser det ut til at flyprisene er på vei ned igjen. Det viser statistikk fra Flyprisindeksen, som utarbeides av reiseselskapet Travelmarket.

Indeksen er basert på en oversikt over de billigste tur-retur-flybillettene til ti populære europeiske og ti populære destinasjonene på interkontinentale ruter.

– Prisene faller fordi konkurransen har økt mellom flyselskapene.

Det sier Ole Stouby, konserndirektør i Travelmarket. Stouby tror den svake kronekursen bidrar til lav etterspørsel.

Konserndirektør i Travelmarket Ole Stouby

Konserndirektør i Travelmarket Ole Stouby.

Foto: ©hellesandersen.dk / ©hellesandersen.dk

– Prisene på overnatting, mat og drikke koster mer enn det gjorde før. Det bidrar til at markedet er presset. Men det er fremdeles en stor del av befolkningen som prioriterer å reise. Likevel kan man ikke flyselskapene ha for dyre billettpriser. Da vil folk ganske enkelt la være å reise.

Det var Flysmart24 som omtalte saken først.

Kunstig høye priser

I september 2021 var det meldt om rekordlave flybillettpriser. En billett fra Tromsø til Oslo kunne kjøpes for 300 kroner.

Deretter gikk prisene kraftig opp igjen. Stouby mener prisene har vært kunstig høye, særlig på de interkontinentale reisemålene.

– Siden 2022 har vi sett et kontinuerlig prisfall. Kapasiteten som vi så før pandemien var slett ikke til stedet i perioden etter pandemien. Nå begynner kapasiteten å komme tilbake på nivå som var før pandemien, sier Stouby.

Gardermoen

– Jeg syns det er interessant at man fra Oslo og Stavanger, Trondheim og Bergen kan komme til ulike europeiske destinasjoner for under en tusenlapp. Det er ganske billig, sier Stouby.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Prisene på enkelte destinasjoner i Europa har også gått ned, ifølge Stouby.

Vi er ikke helt der vi var før pandemien, men reiser fra Oslo er veldig tett på gjennomsnittsprisen som var før pandemien.

Dette er priseksemplene for en rekke europeiske destinasjoner i uke 38:

  • Oslo – London t/r til kr 365
  • Oslo – København t/r til kr 827
  • Stavanger – London t/r til kr 788
  • Oslo – Stockholm t/r til kr 820
  • Trondheim – London t/r til kr 873
  • Bergen – Berlin t/r til kr 888

Riktig tidspunkt å sikre høstferien

Flyanalytiker og eier av Winair, Hans Jørgen Elnæs mener bakgrunnen for prisnedgangen er sammensatt:

Det har vært litt svakere etterspørsel og vilje til å betale.

Elnæs tror flyselskapene forventet at folk var villig til å betale mer for flyreisene i sommer sammenlignet med i fjor.

Hans Jørgen Elnæs

– Flyselskapene bruker lave priser for å få i gang etterspørselen hvis de syns det er litt for tregt i forhold til hva de hadde forventet, sier Elnæs.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Sommerferien er akkurat ferdig. Høysesongen har gått tålelig greit, men flyselskapene hadde kanskje håpet på at flyprisene ville vært enda høyere enn det de har vært i sommer.

Elnæs mener imidlertid det er nå du bør slå til dersom du har tenkt deg ut på ferie til høsten.

Nå som sommeren er på hell, så kommer høsten og da er det veldig vanlig at flyselskapene prøver å få i gang etterspørselen igjen, sier Elnæs og legger til:

– At det kommer tilbud på flybilletter, som du og jeg og mange andre ikke klarer å motstå, er ikke uvanlig. Jeg bestilte selv en billett tur-retur Oslo og Beograd og det kosta meg godt under 2000 kroner. Det var j***** bra.

Ekspertene er uenige med hverandre

Men hvor lenge vil prisnedgangen vare?

Her er ikke ekspertene helt enige med hverandre.

Flyanalytiker Elnæs sier følgende:

– At dette er en langvarig, vedvarende trend på at vi skal tilbake på lave billettpriser, som vi ikke har sett før, det har jeg lite tro på.

Det forklarer han med at kostnadene til flyselskapene har vært økende hele veien etter pandemien. Derfor kan de ikke fortsette å selge så billige billetter fremover.

Stouby derimot, tror trenden vil fortsette.

– Jeg tror vi vil se at denne trenden fortsetter fordi kapasiteten blir større. Norwegian er tilbake i full sving og SAS er presset og må gå ned på prisen. I tillegg er det andre selskaper som kommer til og presser ned prisene.

– Prisene blir presset ned for å stimulere markedet og få folk til å reise mer. Det er stor konkurranse på de europeiske rutene og derfor vil man se at prisfallet fortsetter i 2025.

Publisert 31.08.2024, kl. 07.35

Read Entire Article