Bilene står fast på E18, og bussen går ikke. Hvordan kan regjeringen la dette skje?

1 month ago 24



Det er blitt enda mer kø på E18 etter at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltet. Foto: Olav Olsen

Det som tidligere var en utfordring, ødelegger nå hverdagen for mange.

Publisert: 25.08.2024 19:10

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hverdagens realitet traff i år mange av innbyggerne vest for Oslo ekstra hardt etter sommerferien. For alle dem fra min kommune som jobber i eller skal inn til Asker, Bærum eller Oslo, har det nå reist seg en mur på E18. Det er kø, kork og kaos.

Det som tidligere var en utfordring, ødelegger nå hverdagen for mange. Det gjelder dem som ikke lenger rekker å hente i barnehagen eller kjøre på fotballtrening, eller på andre områder ikke får hverdagen til å gå opp. For noen er det rett og slett blitt vanskelig å komme seg på jobb utenfor kommunegrensen.

Jeg har stor medfølelse med våre naboer i Asker og Bærum som i tillegg til køen på E18 nå opplever overfylte lokalveier.

Klart urimelig

Det er helt klart urimelig nærmest totalt å lamme biltrafikken vest for Oslo på grunn av tunnelprosjektet under Regjeringskvartalet. Stenging av kollektivfeltene ble gjort uten en grundig konsekvensutredning. Da hjelper det lite for folks hverdag at Statens vegvesen og regjeringenfølger nøye med.

Med stor ledig kapasitet i kollektivfeltene burde i det minste alt ligge til rette for dem som har mulighet til å reise kollektivt. Buskeruds kollektivselskap Brakar kuttet imidlertid fra 19. august kraftig ned på antall avganger på direktebussen fra Lier til Oslo/Bærum på grunn av krevende økonomi. Dette ble gjort etter gjentatte og tydelige advarsler både fra politikere og befolkningen i Lier.

Realiteten er dessverre at Buskerud fylkes økonomi er svært dårlig etter oppsplittingen av Viken. Fylket må derfor stramme inn alle livremmer. Fra et overskudd i Viken på ca. 700 millioner kroner i fjor må Buskerud i år kutte med 250 millioner kroner, til tross for gjentatte fagre løfter om «gode tjenester nær folk» bare vi fikk Buskerud tilbake.

Det hjelper lite å være nær folk hvis man ikke kan gi innbyggerne gode tjenester. Iveren fra regjeringspartiene etter å oppløse Viken var helt klart mye større enn ønsket om å levere gode tjenester til innbyggerne.

Krever handling

Så med kø og kaos på E18 og bussavganger som er avviklet, så er vel toget et godt alternativ? Dessverre opplever også togpassasjerene stadig vekk forsinkede og stappfulle tog i de travleste tidene på døgnet. Dette er blitt normalen, og hverdagens realitet står for mange i grell kontrast til Vys optimistiske visjoner om togtilbudet på Østlandet.

Dette gjelder folks hverdag. Det er rett og slett ikke holdbart å eksperimentere med folks hverdag. Dagens situasjon med struping av E18 og kraftig reduksjon i kollektivtilbudet er en svært dårlig kombinasjon og helt uholdbar for våre innbyggere. Regjeringen har fortsatt mulighet til å ta grep som viser at den bryr seg om helt vanlige folk vest for Oslo. Det krever handling.

Read Entire Article