Betalingsrotet i matbutikkene var en advarsel

5 hours ago 5



Foto: Terje Bendiksby / NTB

Betalings-rotet i matbutikkene viser hvor sårbare norske virksomheter er i digitale kriser.

Publisert: 01.07.2025 16:43

Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det var fullt kaos i mange norske dagligvarebutikker mandag. I timevis var det umulig å betale med hverken kredittkort eller mobile løsninger.

Selskapet Aera leverer de digitale betalingsløsningene som blant annet Rema 1000, Norgesgruppen og Coop bruker. Trøbbel hos en underleverandør var ifølge Aera årsaken til problemene.

Feilen ble etter hvert rettet opp. Men det midlertidige kaoset illustrer godt hvor sårbart samfunnet er når datasystemer bryter sammen.

Digitaliseringen av det norske samfunnet har gått raskt. Det er et stort fortrinn. Men fokuset på digital sikkerhet har ikke holdt samme tempo.

Norge er fortsatt for dårlig sikret mot digitale kriser, enten de er et resultat av feil, ulykker eller fiendtlige angrep.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung sa denne uken til Aftenposten at den digitale infrastrukturen i Norge er «god, men sårbar for klimaendringer, uvær og større kriser.»

Blant annet er fiberkabler mange steder lett tilgjengelig. De kan rammes ved uvær, uhell eller sabotasje.

Tung skal lansere en ny nasjonal sikkerhetsplan for digital infrastruktur etter sommeren. Her kommer også nye forslag til tiltak.

Denne uken kom dessuten et oppdatert rammeverk for håndtering av digitale angrep og cyberhendelser fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Direktør Arne Christian Haugstøyl i NSM har advart om at norske virksomheter må sikre seg bedre mot eksterne trusler.

– Hvordan få i gang normal drift etter en sabotasje? Det er hva norske virksomheter må jobbe med. Men det gjør de ikke, sa Haugstøyl til Aftenposten i januar.

Regjeringen har også nylig oppnevnt et utvalg som skal se på politiets rolle i fremtiden. Norge står overfor «et krevende kriminalitetsbilde i rask endring», slås det fast. Ny teknologi og fremvekst av cyberkriminalitet er en viktig årsak til dette.

Men utvalget skal først levere sin utredning i 2027. Så skal tiltak diskuteres og etter hvert iverksettes.

Det er selvsagt bra at det kommer handlingsplaner, utredninger og rapporter. Men mye tyder på at arbeidet med digital sikkerhet fortsatt går altfor sent. Både offentlige etater og private virksomheter bør være godt kjent med både utfordringer og nødvendige tiltak for å løse dem.

Nå er det på høy tid at man skrur opp tempoet betraktelig.

Read Entire Article