Bekreftet tilfelle av mpox i Oslo

3 hours ago 4



Tirsdag er det bekreftet 1 tilfelle av mpox på en person bosatt i Oslo.

tirsdag 22. oktober kl. 13:54

Det er et bekreftet tilfelle er av subtype II, som er samme type som har sirkulert etter et verdensomspennende utbrudd i 2022 og som det har vært over hundre smittetilfeller av i Norge tidligere.

– Den må ikke forveksles med mpox-virus subtype I, som startet med et utbrudd i Den demokratiske republikken Kongo i 2023, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Smittetilfellet håndteres rutinemessig av Oslo kommune med oppfølging av den smittede, smittesporing og informasjon til nærkontakter, opplyser smittevernoverlege i Oslo kommune, Fredrik Rønning Iversen.

Oslo kommune tilbyr mpoxvaksine på Nydalen vaksinesenter til personer i målgruppen, som blant annet er menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere), og sexarbeidere.

Mpox

  • Mpox skyldes apekoppeviruset (MPXV), et orthopoxvirus som er i slekt med koppeviruset (variola), kukoppevirus, kamelkoppevirus med flere. Mpox er en zoonose som er endemisk i flere land i Vest- og Sentral-Afrika.
  • Det viktigste kjente reservoaret for viruset i Afrika er ulike gnagere. Aper er ikke hovedvert, men kan smittes og bli syke.
  • Sykdommen karakteriseres av utslett, hovne lymfeknuter, feber og smerter. For de fleste er sykdommen selvbegrensende, men i enkelte tilfeller ser man et mer alvorlig sykdomsbilde, og i sjeldne tilfeller dødsfall.
  • Det finnes to genetiske hovedvarianter av viruset, subtype I og II, og subtype har vært assosiert med mer alvorlig sykdom enn II. I tillegg finnes det undergrupper av disse.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 22.10.24 kl. 13:39Oppdatert: 22.10.24 kl. 13:54

Relaterte emner

Read Entire Article