Båtføreren varslet om smell. Først 11 timer senere ble det slått alarm. Nå kan det bli granskning.

1 month ago 18



Natt til søndag ringer en mann til politiet og sier han tror at han har truffet noe med båten sin. Først 11,5 timer senere iverksettes søk. Nå vurderer Havarikommisjonen å undersøke saken.

Denne vannscooteren ble funnet på Rossøy, en liten øy mellom Fogn og Tau i Stavanger kommune. Få timer senere blir to unge gutter funnet omkommet i vannet. Foto: Tipser

Publisert: 05.09.2024 09:04

Kortversjonen

Lørdag kveld dro kameratene Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) fra Stavanger ut med vannscooter. Søndag ettermiddag ble de funnet døde i Hidlefjorden.

Hva skjedde i mellomtiden? Mye er fremdeles uvisst. Men politiet har siktet en båtfører i 30-årene for uaktsom forvoldelse av død.

Selv nekter han straffskyld fordi han varslet politiet om at han trodde han traff noe med båten. Det ble ikke iverksatt søk før dagen etter.

Nå kan det bli granskning av saken.

Dette vet vi om de skjebnesvangre timene

Natt til søndag

Ca. 01.00

En båtfører i 30-årene opplever et kraftig smell i båten. Han skal ha truffet noe i sjøen nordøst for Fogn.

01.28

Båtføreren er i kontakt med politiet og Hovedredningssentralen (HRS). Han sier han har kjørt på noe, men vet ikke hva. HRS ber han om å kjøre videre, og det iverksettes ikke noe søk den natten.

12.06

En vannscooter blir funnet i fjæren på Rossøy, en liten øy mellom Fogn og Tau. Finnerne legger ut et bilde av den i en Facebook-gruppe for båtfolk i området.

Ca. 12.30

Båtføreren kontakter tipser og deretter politiet kl. 12.58. Det blir så iverksatt søk på sjøen, med innsats fra politi, HRS og Redningsselskapet.

Ca. 13.00

Vrakrester etter en vannscooter blir funnet i Hidlefjorden, nordøst for Austre Åmøy.

14.30

De to guttene blir funnet omkommet i sjøen utenfor Tau.

Ba båtfører kjøre videre

Da mannen natt til søndag ringte inn til politiet, ble han satt over til Hovedredningssentralen (HRS).

– De lurte på om båten tok inn vann og om han var ok. De spurte også om han kunne forklare hva som førte til dunket, men fikk beskjed om å kjøre videre, sa båtførerens forsvarer Sigurd Rønningen til VG.

«Ved mottak ble denne meldingen ikke vurdert til å omfatte andre mennesker, noe som gjorde at det ble ikke iverksatt søk- og redningstiltak», skrev Hovedredningssentralen i en pressemelding mandag.

Politiadvokat Øyvind Bore sier til Aftenposten at det er for tidlig å uttale seg om sammenhengen mellom guttene og båtføreren, men at dette er en sentral del av etterforskningen.

– Skadene på fartøyene tyder på at det har vært en kollisjon, sier politiadvokaten til VG.

– Trodde han hadde truffet en tømmerstokk

Aftenposten har onsdag kveld stilt HRS flere spørsmål om hva som skjedde den natten. Andreas Næsheim, operativ redningsinspektør ved HRS Sør-Norge, sier at de fikk melding klokken 01.28 om at en båt hadde kollidert med et objekt.

– Men det var ikke mulig å identifisere objektet. Det var mørkt, og han hadde truffet noe. Vi trodde det var en tømmerstokk, en palle eller annen drivgods, sier han.

På dette tidspunktet befant båtføreren seg nord for Vervik på Tau, ca. 600 meter fra land, ifølge Næsheim.

Han sier at det er opplysningene de får, som avgjør om de setter av ressurser eller ikke. I samtalen med båtføreren vurdere de at det ikke var andre personer involvert.

– Derfor konkluderte vi at det kun var han som eventuelt hadde behov for hjelp. Det var ingen vanninntrenging, og han hadde fremdrift på båten.

– Men hvis det er mørkt er det vel vanskeligere for båtfører å se hva som er i vannet?

– Det er helt klart at været og vindforhold generelt er ting vi tar hensyn til når vi gjør vurderinger på om det skal ressurssettes. Men i dette tilfellet så ble vurderingen og oppfattelsen at det var han vi eventuelt var bekymret for.

Havarikommisjonen vurderer å undersøke

– Hva skal til for at redningssentralen iverksetter en redningsaksjon eller søk?

– Det er at det er fare for liv og helse for mennesker. Når vi mistenker det, sender vi ressurser. Dersom vi er i tvil, sender vi ressurser. Vi sender heller ut én gang for mye enn for lite.

I dette tilfellet hadde de ingen slik mistanke, sier Næsheim.

– Men det er interessant. Det blir et spørsmål om hvor langt vi skal undersøke før vi har avklart vårt.

Han sier de vil gå opp saken internt.

– Vi kommer til å gjennomgå denne saken for vår egen del for å vurdere om det er ting vi kunne gjort annerledes, men jeg vil ikke konkludere nå.

Han understreker at de synes det er dypt tragisk.

– Så er det fremdeles slik at politiet etterforsker saken. Jeg skal i møte med Havarikommisjonen torsdag. De vurderer å undersøke saken.

Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) mistet livet. Foto: Privat / Politiet

– Usikkerhet en tillitsbelastning

Familienes bistandsadvokat Maren Eide sier familien er strekt preget.

– Foreldrene har det helt forferdelig. De er overveldet av sorg. Det er så vondt som det overhode kan bli.

Når det gjelder søket som aldri ble iverksatt natt til søndag, sier Eide:

– Det har ikke vært et tema nå våre samtaler til nå. Vi vet at politiet har iverksatt en grundig etterforskning, og at de jobber på spreng for å få klarhet i hva som faktisk har skjedd. Foreldrene avventer her politiets etterforskning.

– De håper å få en rask avklaring på de faktiske forhold. Usikkerhet rundt hva som har skjedd, kan nok være en tilleggsbelastning, legger hun til.

Read Entire Article