Barth Eide: – Ekstremt farlig

1 month ago 23



ADVARER: Utenriksminister Espen Barth Eide er svært kritisk til at voldelige israelske bosettere tilsynelatende ustraffet får angripe palestinere på den okkuperte Vestbredden. Foto: Terje Pedersen / NTB

Israels militæroperasjoner på Vestbredden kan få uforutsette konsekvenser, advarer utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

torsdag 29. august kl. 17:48

Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) advarer om en ekstremt farlig situasjon på Vestbredden.
  • Han viser til de israelske angrepene i området, der 15 palestinere er drept.
  • Eide kritiserer også at voldelige israelske bosettere får angripe palestinere i de okkuperte områdene uten straff.

– Midt oppe i de pågående grusomhetene i Gaza er situasjonen på den okkuperte Vestbredden ekstremt farlig, sier Eide.

Han viser til onsdagens og torsdagens israelske angrep nord på Vestbredden der 15 palestinere er drept.

– De massive israelske militæroperasjonene i og rundt Jenin, Tulkarem og Tubas, forverrer en fra før spent situasjon, med uforutsette konsekvenser for stabiliteten i regionen, sier Eide.

Det var onsdag denne uken at israelske styrker rykket inn flere steder på Vestbredden.

– Sikkerhetsstyrkene har nå startet en operasjon for å motvirke terrorisme i Jenin og Tulkarem i Menashe-divisjonen, meldte det israelske forsvaret på sin Telegram-kanal.

HENTET UT: Palestinske ambulansearbeidere fikk torsdag hente liket av 64 år gamle Ayed Abu Al-Hija, en av 15 palestinere som er drept av israelske soldater nord på den okkuperte Vestbredden siden onsdag. Foto: AP / NTB

Har forpliktelser

Utenriksministeren minner Israel på hvilke forpliktelser landet har i henhold til folkeretten.

– Israel som okkupasjonsmakt er i henhold til folkeretten pålagt å beskytte den palestinske sivilbefolkningen, slår han fast.

Israelske soldater hindrer til stadighet palestinske ambulanser fra å evakuere sårede.

Det er kritisk viktig at sårede får den hjelpen de trenger og at hjelpearbeidere ikke hindres, understreker Eide.

MILITÆROPERASJON: Store israelske styrker rykket torsdag inn i flyktningleiren Nur Shams i Tulkarem, nord på den okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB

Voldelige bosettere

Eide er også svært kritisk til at voldelige bosettere tilsynelatende ustraffet får angripe palestinere i de okkuperte områdene.

– Væpnede, ekstremistiske bosettere fortsetter å terrorisere og skade palestinere, med nesten total straffrihet. Slike angrep må umiddelbart ta slutt, krever han.

– FARLIG: 15 palestinere er drept i israelske angrep nord på Vestbredden de siste dagene, og utenriksminister Espen Barth Eide kaller situasjonen ekstremt farlig. Foto: AP / NTB

Ulovlig okkupasjon

Eide minne også om at FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), nylig slo fast at Israels okkupasjon av Vestbredden er ulovlig.

– Det er helt avgjørende å få slutt på den ulovlige okkupasjonen i samsvar med Den internasjonale domstolens nylige rådgivende uttalelse. En levedyktig tostatsløsning er en forutsetning for fred og sikkerhet for både palestinere og israelere, sier Eide.

Derfor kaller FN bosetningene for en krigsforbrytelse

Siden 1967 har Israel okkupert Vestbredden. Israel har bosatt 750.000 i de okkuperte landområdene Vestbredden og Øst-Jerusalem, viser tall fra FN.

FNs sikkerhetsråd, FNs generalforsamling, Det internasjonale Røde Kors-sambandet og Den internasjonale domstolen (ICJ) har i flere resolusjoner og i en dom, konkludert med at bosetningene er folkerettsstridige.

Den internasjonale domstolen (ICJ) slo senest i sommer fast i en rådgivende uttalelse, at Israels bosetningspolitikk og utnytting av naturressurser i palestinske områder er i strid med folkeretten.

Israels 57 år lange okkupasjon av Vestbredden er også ulovlig, konkluderer FNs øverste juridiske organ.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sa i 2022 at bosettingene er en krigsforbrytelse. Dette gjentok høykommissæren også i februar i år.

Read Entire Article