– Barna kastet opp av frykt

2 weeks ago 15



Kortversjonen

  • Palestinske familier lever i frykt på Vestbredden grunnet vold fra israelske bosettere.
  • Vitner sier at det israelske militæret ikke griper inn.
  • Spenningen har økt på Vestbredden siden 7. oktober, og blitt enda verre de siste ukene.
  • FN-rapporter viser at volden mot palestinere har forverret seg.
  • Situasjonen gir bekymringer for livsgrunnlag og sikkerhet for palestinske innbyggere.

De siste dagene har en overvåkningsvideo av bosettere som setter fyr på en palestinsk families varebil, mens israelske soldater passer på ildspåsetterne, gått viralt.

Videoen er fra landsbyen Duma, en drøy halvtimes kjøretur fra Ramallah. Flere hus ble påtent i angrepene. Duma var bare én av mange palestinske landsbyer som ble angrepet den dagen.

Når VG kjører inn i Duma er familien Dawabshes hus ett av de første husene vi ser.

Bilen i videoen var deres levebrød. Med bilen kunne de kjøre hønene de avler, rundt til andre for salg.

Rina på tre år surrer nysgjerrig rundt morens skjørtekant da VG treffer familien. Den lille jentas fremtid bekymrer moren.

– Jeg skjønner ikke hvor vi skal få mat fra i morgen. Vi har ingen grønnsaker. Vi har ikke brød, og vi har ingen til å hjelpe oss, sier firebarnsmoren Salam Ghazi Dawabshe (33).

Husene til brødrene Mohamed (34) og Thaàer Dawabshe (43) på Vestbredden ble angrepet av bosettere denne helgen. Foto: Gisle Oddstad / VG

Når konflikten øker i Midtøsten, er det noen som føler det langt mer enn andre.

For mens angrepene mellom Israel og Iran har gjort at mange går med en frykt for opptrapping, lever folk på det okkuperte Vestbredden allerede i en stadig økende voldsspiral.

Etter 7. oktober har spenningen vokst mellom palestinere og israelske bosettere på Vestbredden, et område Israel okkuperer i strid med folkeretten, ifølge FN.

Rapporter fra FN viser at volden mot palestinere er blitt verre.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Firebarnsmor Salam har brukt de siste fire dagene på å skure huset etter brannen. Hun viser hvor barna hennes gjemte seg mens angrepet pågikk: I et flislagt hjørne ved kjøleskapet.

– Det var så skremmende. Barna kastet opp av frykt, forteller en tydelig preget Salam.

Hun går mot de knuste vinduene, som står som en kontant påminnelse om volden.

– Mine barn gråter om natten. Selv er jeg også redd. Jeg bare står ved vinduet og ser, og frykter de skal komme tilbake.

Thaàer Dawabshe (43) 82 år gamle far ble forsøkt røyket ut av sykkelskuret der han gjemte seg, forteller sønnen. Foto: Gisle Oddstad / VG

I Duma står det som var storfamiliens største felles investering nå igjen som et utbrent skjelett i familiens garasje.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Gjetergutt drept

Den siste voldsbølgen på Vestbredden startet etter at den israelske bosettergutten Benjamin Achimeir (14) forsvant, fredag for en uke siden. Achimeir dro ut for å gjete, og ble funnet død dagen etter han ble meldt savnet. Det israelske militæret sier han ble drept.

Siden Achimeir forsvant, har bosettere utført en rekke angrep på palestinere i landsbyer på Vestbredden. Sakene er omtalt i blant andre i Guardian, Times of Israel, og av menneskerettighetsorganisasjonen Yesh Din.

Den israelske hærens talsperson skriver i en e-post til VG at grunnen til at de var i området, var for å ivareta sikkerheten etter konfrontasjonene som fulgte etter drapet på 14-åringen.

– Under oppløsningen av konfrontasjonene brukte sikkerhetsstyrkene blant annet metoder for å spre opptøyene. Klager om soldaters oppførsel som ikke er i tråd med ordrer, vil bli undersøkt, skriver IDF.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Eskaleringen kommer i en tid der det allerede var svært spent i området, der det bor rundt 2,7 millioner palestinere og rundt 500.000 israelske bosettere.

Siden 7. oktober har mer enn 460 palestinerne og 13 israelere blitt drept på Vestbredden, ifølge BBC.

Foto: Gisle Oddstad / VG

– Maktesløs

På en terrasse i Duma der det fortsatt lukter brent, sitter Thaàer Fathi Dwabsheh (43) i caps og Adidas-treningsjakke, med et fortvilt og utslitt drag over fjeset.

Syvbarnsfaren har ikke klart å sove siden han opplevde sitt verste mareritt i helgen.

Det startet med at en fremmed mann med hund tok i døren hans, forteller han. Det eskalerte fort. Angrepet fra flere titalls bosettere startet midt på dagen, og varte i over tre timer.

– Det verste var at jeg følte at jeg ikke kunne beskytte mine egne barn. Jeg var totalt maktesløs mot angriperne, sier han til VG.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Han sier han låste døren umiddelbart og ropte til barna, som er fra to til 20 år gamle, at de skulle opp på taket.

– Det var det tryggeste stedet jeg kunne komme på. Men bosetterne hadde med seg bensin og begynte å skvette det rundt huset. Da andre fra landsbyen kom til for å hjelpe, trakk de seg litt unna, men begynte å kaste stein. Hver gang jeg tittet opp fra taket skjøt de etter meg med rifler og automatvåpen, sier han.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Det verste var likevel å se hvordan dette påvirket barna, sier han. Angriperne knuste vinduet og kastet inn brannbomber.

VG har sett video fra Dwabshehs overvåkningskamera, som viser en rekke menn, og barn ned i tiårsalderen, stå i gruppe utenfor inngangsdøren hans. Så blir kameraet koblet fra. I landsbyen forteller øyenvitner til VG at det israelske militæret var med bosetterne, og beskyttet bosetterne. Det israelske militæret har ikke svart media på hva de gjorde der.

– For meg å se barna mine dødsredde ... det var et sjokk. Det ble et traume for meg. Siden har jeg ikke klart å sove, forteller Dwabsheh til VG.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Ordfører: – Skuffet

I kommunehuset i Duma forteller ordfører Suliman Hassan (65) at de lokale ikke hadde noe å stille opp med mot væpnede bosettere, og militære som beskyttet angriperne.

Ordføreren sier han merker økningen i angrep på palestinere fra israelske bosettere det siste året. Angrepene som blir delt via sosiale medier, er bare en brøkdel av angrepene som faktisk skjer, sier han.

Han beskriver en serie systematiske angrep på mange hus i nærheten. I en nærliggende landsby ble palestinske Jihad Abu Alia drept sist lørdag.

– Hadde helgens angrep skjedd på nattetid kunne det blitt utgangen her også, sier ordføreren til VG.

Han sier han ønsker at det internasjonale samfunnet skal åpne øyene for deres situasjon.

– Jeg er overrasket og skuffet over hvordan de internasjonale samfunnet ikke lytter, ikke hjelper oss. Jeg er skuffet over at jeg ikke kan beskytte mine egne innbyggere mot angrep fra okkupanter uten å bli stemplet som en terrorist, sier ordføreren til landsbyen med 3000 innbyggere til VG.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Sover på skift

På vei mot Duma fra Jerusalem har VG kjørt bil forbi flere israelske bosetninger. De er gjerdet inn med piggtråd og har sikkerhetsvakter ved portene.

– Hvorfor har ikke vi gjerder og piggtrådbeskyttelse? spør Duma-innbygger og lærer Anwar M. Dawabsha (55) retorisk, og svarer selv:

– Fordi jeg er på mitt eget land.

Læreren sier han ikke har sovet en hel natt på mange måneder på grunn av trusselen om angrep fra bosettere.

– Kona, barna og jeg sover på skift og tar to timer hver om natten der vi er våkne for å passe på. Det er ikke først og fremst fordi jeg er redd for oss, men fordi de som bor lenger inn i byen stoler på at vi varsler dersom noe skjer. Vi har Whatsapp-grupper der vi melder hverandre om trusler, forteller læreren.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Syvbarnsfar Thaàer Fathi Dwabsheh (43) tenner nok en sigarett. Snart kommer noen av barna hans hjem fra skolen. Men de to yngste på to og seks år sover ikke lenger i hus med faren.

– Jeg har sendt dem til å bo hos besteforeldrene som bor lenger inn i landsbyen. Så hvis vi blir angrepet igjen, vil i hvert fall to av mine barn overleve.

Read Entire Article