Barn utsatt for overgrep rammes av streik

1 week ago 18



– Rettssikkerheten er truet, sier advokat Kjetil Ottesen. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Advokatstreiken utvides. Barn som utsettes for vold eller overgrep vil rammes, sier bistandsadvokat Kjetil Ottesen til VG.

  • Bilde av Hanne Kreutz-Hansen
tirsdag 23. april kl. 22:42

Advokatforeningen trapper opp den pågående advokatstreiken som nå også vil omfatte barnehuset i Bergen.

Det betyr at bistandsadvokater som oppnevnes i saker knyttet til mistanker om vold eller overgrep mot barn og andre sårbare personer i Bergen også tas ut i streik.

Fra før streiker bistandsadvokater som bistår ved avhør ved barnehus i Tromsø og Barnehuset i Bodø.

– Streiken er et svar på regjeringens vedvarende avtalebrudd om økningen av den offentlige rettshjelpsatsen, som har vært grovt underregulert over de siste 20 årene, sier Kjetil Ottesen til VG.

Barn og unge vil dessverre bli rammet, sier han.

– Men det er også derfor vi ser oss nødt til å streike. 

Vil hindre hjelp

Hver dag gjennomføres avhør av barn på Barnehuset i Bergen, noen ganger flere avhør om dagen.

Statens barnehus er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vitne til, vold eller seksuelle overgrep - der det foreligger en politianmeldelse.

Nå må avhør utsettes og politiet vil bli hindret i sitt arbeid.

Ottesen sier streiken er en klar beskjed til justisminister Emilie Enger Mehl:

–  Vi har i årevis forsøkt å få en dialog med justisministeren, men regjeringen fortsetter å kutte i satsen, til tross for å ha forpliktet seg til en økning. 

Nå må advokater innen fri rettshjelp få bedre betalt, sier han.

–  Advokater som jobber med slike saker må få en konkurransedyktig godtgjørelse, hvis ikke vil de falle fra. Konsekvensen blir at de som oversettes for vold og overgrep får et dårligere tilbud, og dårligere hjelp.

– Vårt arbeid ved barnehusene er utrolig viktig, men vi kan ikke fortsette å akseptere den systematiske svekkelsen av rettssikkerheten, sier Mette Yvonne Larsen i en uttalelse. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

Mette Yvonne Larsen,  Leder for Advokatforeningens Forsvarergruppe, beklager at de er nødt til å utvide streiken ytterligere.

– Barn og andre sårbare grupper vil dessverre oppleve at deres saker blir utsatt og at de ikke kommer til avhør innen lovens frist. Ansvaret for dette hviler ene og alene på Justisministeren og regjeringen.

Advokatforeningen sier at utvidelsen av streiken reflekterer den dype frustrasjonen som forsvarere, bistands- og rettshjelpsadvokater over hele Norge føler, og sier de vil fortsette å utvide streiken til de blir hørt.

Bistandsadvokater ved Barnehuset i Bergen vil tas ut fra mandag 29. april.

Dette streiker de om

Regjeringen forpliktet seg til å arbeide for en økning av rettshjelpssatsen i en skriftlig avtale undertegnet av justisminister Emilie Enger Mehl i 2022.  Som ledd i avtalen ble det opprettet et uavhengig salærråd som anbefalte at satsen må økes med 20 prosent. Siden avtalen ble signert, har regjeringen kuttet satsen med 1,7 prosent justert for inflasjon.

Read Entire Article