Barn skal beskyttes mot vold og overgrep

5 hours ago 6



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 18.10.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Linn Wiik skriver om overgrep i barndommen (Aftenposten 11. oktober) og sier at forslaget til ny barnelov må beskytte barna bedre enn den beskytter overgriperne. Det er jeg helt enig i.

Regjeringen la i desember 2023 frem en ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner med over 100 tiltak. En viktig del av planen er å skape mer åpenhet om vold og overgrep mot barn for å hindre at det skjer. Kunnskap om dette i tjenester som arbeider med barn, skal styrkes. Det er stort behov for å spre kunnskap om taushetsplikt, opplysningsplikt og opplysningsrett, for å sikre at volden fanges opp.

Mitt departement etablerer en egen undersøkelsesordning for saker der barn blir utsatt for vold, overgrep eller alvorlig omsorgssvikt. Regjeringen vurderer også endringer i barnevernsloven og foreslår å gi barnevernsleder rett til å stoppe samvær hvis det er fare for at det er til skade for barnet.

Et mål i ny barnelov er å styrke barnas rett til omsorg fra begge foreldrene. I høringen har det kommet bekymringer om at lovforslaget kan føre til at barn i større grad utsettes for vold, konflikt og annen risiko. Jeg vil vurdere alle høringsinnspillene grundig. Barneloven og barnevernsloven har en rekke bestemmelser for å beskytte barn mot vold og overgrep, og disse ønsker vi å videreføre. Samvær skal ikke skje hvis samværet er i konflikt med hva som er barnets beste.

Kjersti Toppe, barne- og familieminister (Sp)

Read Entire Article