– Det ser jo ut til å bare være snakk når de lover tiltak etter tiltak for å hjelpe de mest sårbare ungdommene våre. Konsekvensen av at ting ikke skjer raskere er tragisk. Barn og unge dør, sier Kirsti Skogsholm.
Også Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer sterkt på TV 2s avsløringer om at helsetiltak regjeringen og Jan Christian Vestre har lovet ennå ikke er på plass.
Refser regjeringen
Hun viser til at det er et år og fire måneder siden Barnevernsinstitusjonsutvalget foreslo livsviktige tiltak.

– Unge liv har gått tapt etter at rapporten ble lagt frem og advarslene fra utvalgsleder Stene ble gitt. Det er snart ett år siden Vestre sa at han skulle sørge for at nødvendige tiltak ble gjennomført. Men knapt noe skjer, sier Listhaug.
Tvillingjentene Mina og Mille (16) døde for over to år siden, og det er avdekket at de fikk mangelfull helsehjelp både i psykiatrien og i kommunen.
Etter at Mina og Mille (16) døde har ytterligere fire jenter og en gutt dødd mens de har bodd på barnevernsinstitusjoner.
Tiltak ikke på plass
Men til tross for flere utredninger og løfter fra tidligere helseminister Ingvild Kjerkol og etterfølgeren, Jan Christian Vestre, kunne TV 2 lørdag fortelle at livsviktige helsetiltak ennå ikke er innført. Dette viser svar vi har fått fra de 19 helseforetakene i Norge.

Løftene om opprettelse av egne psykiatriteam, som kan reise ut til samtlige barnevernsinstitusjoner, er ikke innfridd.
Den bebudede satsingen på flere heldøgnsplasser i barne- og ungdomspsykiatrien går tregt.
Tre barne- og ungdomspsykiatriske klinikker i Norge er fortsatt helgestengt.
Det er også på det rene at løftene om å overføre rusbehandling av unge fra barnevernet til helsevesenet fortsatt er under utredning.
– For mye prat
– Denne saken viser noe av det som er problemet i offentlig sektor. Byråkrati, utredninger og handlingslammelse. Ingen tidsfrister eller oppfølging slik at oppgaver blir løst. Vi må få til en holdningsendring på dette der vi får handling, ikke prat, sier Listhaug.

Da TV 2 stilte spørsmål om tidsbruken til Jan Christian Vestre, fikk vi dette svaret fra statsekretær Ellen Rønning-Arnesen
– Jeg kan forsikre om at vi deler utålmodigheten og har det siste året jobbet med å forsterke tilbudet om helsehjelp til barna og ungdommene. Samtidig er det helt nødvendig å bruke den tiden som trengs for å få på plass endringer som kan stå seg over tid.
Frp krever nå svar på når helseteamene på barnevernsinstitusjoner skal være på plass, og når rusbehandling overføres fra barnevernet til helsevesenet.
– Dette handler om å redde liv. Jeg er veldig overrasket over at Arbeiderpartiet har så god tid, sier Listhaug.
– Foreldre er bekymret
Kirsti Skogsholm synes det er skamfullt at velferdsstaten Norge ikke klarer å innføre helsetiltak for sårbare unge raskere.
– Barn dør og foreldre sitter og er kjempebekymret hver dag. Regjeringen har gitt flotte og fine ungdommer håp om at de endelig skal få behandling der de er. Tenk på hvor fryktelig skuffet de blir når ting ikke skjer, sier tvillingmoren.
Hun håper Mina og Mille Stiftelsen kan bidra til at det blir fortgang i arbeidet for å få viktige ordninger for ungdom og pårørende på plass.
– Vi ønsker å gi innspill og vil gjerne ha et møte med Jan Christian Vestre slik at vi får en god dialog.

Fire jenter og en gutt døde i tilknytning til barnevernet
Hvordan brukes millionene?
TV 2s undersøkelse viser at det kun opprettes fire nye heldøgnsplasser i barne- og ungdomspsykiatrien i Norge i år. Dette til tross for at regjeringen har opplyst at det i fjor ble bevilget 110 millioner kroner for å styrke slike tilbud.
– Jeg skjønner ikke at dette er mulig. Hvor ble det av millionene?, spør Kirsti Skogsholm.
TV 2 har spurt helseminister Jan Christian Vestre om hvordan pengene er brukt. Vi fikk dette svaret fra statssekretær Ellen Rønnning-Arnesen.
Spørsmålene og svarene TV 2 fikk
Her er TV2s spørsmål til Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Svarene har vi fått fra Statsekretær Ellen Rønning-Arnesen. Flere konkrete spørsmål besvares ikke fordi departementet har valgt å sende samlesvar. Se nederst.
Spørsmål fra TV 2:
Vi ber om en kommentar fra Helse og omsorgsminister Jan Christian Vestre og svar på disse spørsmålene:
7 barn og unge har dødd på to år. Hvorfor går det så sent med å få innført viktige helsetiltak dere har varslet? (Ref - tidligere uttalelse fra Erik Stene i artikkelen under)
Opprettelse av helseteam ble foreslått av Barnevernsinstitusjonsutvalget for et år og tre måneder. Hvordan ser du på at dette ennå ikke er innført landet rundt?
Har helseforetakene fått tidsfrist for innføring av helseteam? Når vil dette være på plass slik at alle barnevernsinstitusjoner får tilbudet?
Mener Helseministeren det er forsvarlig at enkelte psykiatriklinikker / avdelinger for barn er helgestengt - slik at syke barn og unge må flytte hjem, til andre avdelinger eller til barnevernsinstitusjon fra fredager og flytte tilbake mandager?
Hvorfor opprettes det bare fire nye døgnplasser for barn og unge i psykiatrien i år?
Hvordan er dett mulig at det ikke opprettes flere slike plasser ut fra denne uttalelsen i Stortingets spørretime fra Ingvill Kjerhol,i februar i fjor?
– I 2024 har vi tildelt 110 millioner kroner til styrking av døgntilbudet innen psykisk helsevern med vekt på barn og unge.
Kan du gi en forklaring på hvorfor kun 2 av 19 helseforetak med sikkerhet oppretter nye plasser i år, så lenge denne tildelingen er gjort. Hvordan brukes disse pengene?
Har du og Regjeringen brutt løftene deres?
Hva skjer opp mot løftet om at rusbehandling av barn og unge skal flyttes fra barnevernet til helsevesenet?
Når blir ansvaret overført til helsevesenet?
Svar fra statssekretær Ellen Rønning-Arnesen:
- Barn på barnevernsinstitusjoner har ofte større hjelpebehov enn andre barn. Derfor er det viktig at vi styrker hjelpetilbudene rundt disse barna. I mai 2024 la regjeringen fram en ny strategi for barnevernets institusjonstilbud som varslet flere tiltak. Jeg kan forsikre om at vi deler utålmodigheten og har det siste året jobbet med å forsterke tilbudet om helsehjelp til barna og ungdommene. Samtidig er det helt nødvendig å bruke den tiden som trengs for å få på plass endringer som kan stå seg over tid. Stadige endringer er det siste barna trenger. Vi skylder dem å etablere gode tilbud som gir trygghet, stabilitet og forutsigbarhet.
- Om ambulante helseteam: Alle helseforetakene er godt i gang med å planlegge for ambulante helseteam. Dette løses på ulike måter, slik TV2s gjennomgang viser. Helseforetakene og Bufetat jobber godt sammen for at tilbudene tilpasses lokale tjenester og barnevernsinstitusjoner. I noen helseforetak benyttes det hovedsakelig eksisterende ambulante tilbud, mens andre planlegger for nye team.
- Om helgestengt og døgnplasser:De regionale helseforetakene har ansvar for at det til enhver tid er tilstrekkelig kapasitet til barn og unge som trenger innleggelse i døgntilbud på sykehus, også i helgene. Helseforetakene vurderer dette og antall døgnplasser jevnlig. Samtidig har det de siste årene kommet på plass behandlingsformer som bygger bro mellom døgntilbud og poliklinikk, og som gir tett oppfølging uten døgninnleggelse. For en del barn er en slik oppfølging et godt og reelt alternativ til innleggelse, men vurderingene av hva som er best må tas med utgangspunkt i hver enkelt. Her er det ingen one size fits all. Barnet og familiens behov skal styre det vi som fellesskap stiller opp med. Regjeringen har stilt krav om at nedbyggingen av døgnplasser skal stanses. Det ble bevilget 110 millioner kroner til dette i 2024. Resultatene begynner allerede å vise seg.
- Om overføring av ansvar for rusbehandling:Ansvaret for rusbehandling skal flyttes fra barnevernet til spesialisthelsetjenesten. Derfor har regjeringen fulgt opp og gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å utarbeide og iverksette en nasjonal plan for utbygging av tilbudet til barn og unge med rusmiddelproblemer. Behovet for fremtidige polikliniske og ambulante behandlingstilbud, døgnbehandling og avrusning skal også utredes, og man skal vurdere om det er behov for flere flerregionale eller regionale løsninger. Mer om denne ansvarsoverføringen og andre tiltak for å styrke helsetilbudene til barn i barnevernet, kommer i den varslede kvalitetsreformen for barnevernet.
Eksempel på bodytext i en faktaboks ...
– Regjeringen har stilt krav om at nedbyggingen av døgnplasser skal stanses. Det ble bevilget 110 millioner kroner til dette i 2024. Resultatene begynner allerede å vise seg.
– Skremmende
Sylvi Listhaug reagerer og viser til til boka om tvilllingene.
– Det var utrolig sterkt å lese om situasjonen til Mille og Mina. Fortvilelsen når de måtte flytte hjem i helgene fordi avdelingen hadde helgestengt, selv om de var alvorlig syke. At dette fortsatt er situasjonen mange steder er skremmende. 17 av 19 helseforetak leverer heller ikke flere døgnplasser som Vestre lovet, sier Listhaug.