• Jostein Overvik, VG

Jostein Overvik, VG

Publisert: 26.10.2024 22:52

VG Live

36-åringen avgjorde El Clásico sammen med Lamine Yamal og Raphinha. Barcelona rir på en voldsom bølge med fantastisk 21–2 mot Real Madrid, Bayern München, Sevilla, Alaves og Young Boys de siste fem kampene.

– Formidabelt av Barcelona, mener TV 2-ekspert Sime Stamsø Møller. Han mener Real Madrid-stjernene ble «filleristet».

Polakken var akkurat der han skulle på Santiago Bernabéu. Real Madrid gikk åtte ganger i offside før pause.

Ni minutter etter hvilen viste Lewandowski hvordan det skulle gjøres.

• 0–1: Marc Casado finner Barcelona-spissen med et utsøkt gjennomspill. Lewandowski skyter fra 17 meter og langt utenfor rekkevidden til Real Madrid-keeper Andrij Lunin.

Det tok bare to minutter før den satt igjen.

• 0–2: Et perfekt innlegg fra Alejandro Balde. Lewandowski styrte ballen med hodet bort i det lengste hjørnet. Det kan vanskelig gjøres bedre.
 Robert Lewandowski setter inn Barcelonas første mål. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB

Robert Lewandowski hadde ikke noen dårlig sesong i 2023/24- Men 19 mål på 35 La Liga-kamper kan ikke sammenlignes med det som har skjedd etter at hans tidligere trener i Bayern München, Hansi Flick, kom til Catalonia.

Denne høsten har han scoret 14 mål på 12 kamper til nå. I tillegg har Lewandowski fire mål i Champions League – det siste i Barcelonas knusende 4–1-seier over nettopp Bayern denne uken.

Veteranen ser ut til å passe perfekt i Barcelonas unge kollektiv.

Også kom den 19 år yngre Lamine Yamal.

• 0–3: Den spanske fenomenet ble spilt gjennom av Raphinha. 17-åringen viste at han slettes ikke bare har en gylden venstrefot. Yamal dundret ballen opp i nettaket med høyrefoten.

Nå ble det ellevilt.

• 0–4: Raphinha parkerte Real Madrids Lucas Vázquez på et gjennomspill fra Inigo Martinez på egen banehalvdel. Avslutningen i høy fart var en følsom lobb over Real Madrid-keeperen.

Kylian Mbappé løp og løp. Men kom sjelden til noe annet enn offside. Han fikk to scoringer annullert. Den første etter en VAR-sjekk.

Totalt gikk superstjernen åtte ganger i offside i løpet av El Clásico.

Real Madrid er regjerende mester både i Champions League og La Liga. Men her måtte de tåle sitt første tap i La Liga på 398 dager.

Det er 567 dager siden Real tapte på hjemmebane sist (mot Villarreal)

Det stemte slettes ikke for verdens mestvinnende fotballklubb fra start.

Kylian Mbappé fikk den første sjansen allerede etter minuttet. Skuddet gikk i nettveggen på utsiden av stolpen. Franskmannen hadde også en ball i nettet før pause.

Men Mbappe var noen centimeter offside, og VAR annullerte scoringen.

Kylian Mbappes scoring før pause ble avblåst for offside. Foto: Juan Medina / Reuters / NTB

Jude Bellingham hadde en stor sjanse før pause. Barcelona-keeper Inaki Pena reddet på målstreken.

Også den Real Madrid-sjansen ble avblåst for offside.

Barcelona sto høyt med backkjeden og Real Madrid fant aldri rytmen i gjennomspillene de første 45 minuttene. De ble avblåst åtte ganger for offside.

I motsatt ende av banen kom Lamine Yamal alene med Andrij Lunin etter et praktfullt gjennomspill fra Robert Lewandowski. Men skuddet fra 17-åringen ble reddet av Real Madrid-keeperen.

Vinicius Junior fikk en tilsvarende sjanse for Real Madrid. Men skuddet gikk utenfor.