Det viser nye anslag i statsbudsjettet.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Budsjettdokumentene viser at prosjektene under utbygging samlet sett har blitt dyrere det siste året.
Av de 22 prosjektene som er under bygging på norsk sokkel har fem blitt dyrere og ett har blitt billigere enn anslagene i statsbudsjettet i fjor.
For resten er prislappen uendret.
Oppsummert har det samlede anslaget økt med 9,4 milliarder kroner.
Av de seks prosjektene som ble ferdige etter august i fjor har tre blitt dyrere, mens to har blitt billigere og ett er uendret. Totalt har prislappen på disse økt med 1,8 milliarder kroner.
Energidepartementet peker på at pandemien og smitteverntiltak skapte utfordringer for flere prosjekter.
– For de prosjektene som ble godkjent før pandemien, har dette ført til store forsinkelser og betydelig økte kostnader, skriver departementet.
Prislappen øker
Den største økningen det siste året står prosjektet Balder Future for. Prosjektet gjelder oppgradering av produksjonsskipet Jotun FPSO, som skal plasseres ut mellom Balder- og Ringhorne-feltene i Nordsjøen.
Vår Energi varslet også nylig om at den planlagte produksjonen i Balder-prosjektet blir utsatt.
Ifølge dokumentene ligger investeringene nå an til å bli på 52,2 milliarder kroner for utbyggingen.
Det er 4,4 milliarder kroner mer enn i fjor og 28,6 milliarder kroner mer enn i utbyggingsplanen som ble godkjent i 2020.
Energidepartementet peker på at prosjektet møtte «betydelige utfordringer» under coronapandemien, som påvirket fremdriften i prosjektet.
Økningen det siste året skyldes for det meste «utfordringer med å oppnå tilstrekkelig fremdrift i arbeidet på det flytende produksjonsskipet, og investeringer i tiltak for å gjøre prosjektplanen mer robust», skriver departementet.
Les også
Vår Energi utsetter Balder X-prosjektet – får kostnadssmell
Investeringene på Johan Castberg-prosjektet, som blir bygget ut med et havbunnsanlegg knyttet til et produksjonsskip, har økt med 2,2 milliarder kroner det siste året til 86 milliarder kroner.
– Hovedårsakene til økningen fra i fjor er at produksjonsskipet har ligget lengre tid ved verftet på Stord for endelig ferdigstilling, og økning i valutatap, skriver Energidepartementet.
Tidligere ble byggingen av produksjonsskipet hardt rammet av pandemien, og i tillegg var det problemer med sveisearbeidet, påpeker departementet.
Da prosjektet ble godkjent i 2018 var investeringsanslaget på 60,3 milliarder kroner. Oppstart er planlagt i fjerde kvartal i år.
Store verdier
Departementet påpeker at det er stor usikkerhet om investeringer og kostnader på investeringstidspunktet, og at prosjektene derfor har et usikkerhetsspenn på pluss/minus 20 prosent.
Prosjektene har samlet sett en nåverdi, altså hva den fremtidige inntekten på prosjektene er verdt i dag med syv prosent rente, på 900 milliarder kroner, ifølge anslagene.
Ved en rente på fire prosent er nåverdien på 1.200 milliarder kroner.
Publisert:
Publisert: 7. oktober 2024 11:49