Bærum-søstre tiltalt for terrordeltagelse

1 month ago 20



Kortversjonen

  • To søstre fra Bærum er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i Syria.
  • Søstrene var 16 og 19 år gamle da de reiste fra Norge til Syria i 2013.
  • Begge søstrene nekter straffskyld og mener de skulle til Syria for å gjøre hjelpearbeid.

De to søstrene er i dag blitt 26 og 30 år gamle.

Bak seg har de en høyst spesiell historie:

Tenåringsradikalisering i Norge, en hemmelig reise til Syria høsten 2013, ekteskap med IS-krigere og da IS-kalifatet kollapset, havnet de kurdiske interneringsleirer med sine små barn.

I mars i fjor ble de hentet tilbake til Norge av Utenriksdepartementet fra leiren Roj i Syria, siktet og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I tiltalen kommer det frem at Det nasjonale statsadvokatembetet mener de to frivillig deltok i en terrororganisasjon ved å reise ned, gifte seg, bo i IS-kontrollerte områder og utføre husarbeid.

Begge søstrene nekter straffskyld og mener de skulle til Syria for å gjøre hjelpearbeid.

Bilde av StatsadvokatStatsadvokat

Anne Karoline Bakken Staff

– Det har vært en omfattende etterforskning både her i Norge og i utlandet. Det har blant annet blitt gjennomført flere vitneavhør av andre hjemvendte kvinner, som har vært med IS i Syria, sier statsadvokat Anne Karoline Bakken Staff.

Shariakurs og ekteskap

De to søstrene er også tiltalt for å ha deltatt på shariakurs i regi av IS og for at de «forsøkte å få kvinner til å reise til Syria og gifte seg med mannlige IS-deltagere».

Deres egne ekteskap med hver sin fremmedkriger er i seg selv tatt med som et straffbart forhold i tiltalen.

Bilde av ForsvarerForsvarer

Hilde Firman Fjellså

– Denne saken handler om hun og søsteren kan regnes som deltager i terrororganisasjon gjennom å være ektefelle og husmor, og om det var dette de hadde sett for seg da de dro, sier Hilde Firman Fjellså, som er forsvarer for den yngste søsteren.

Dette er Syria-søstrene

  • De to kvinnene har somalisk bakgrunn, norsk statsborgerskap og vokste opp i Bærum.
  • De ble radikalisert i tenårene, blant annet etter kontakt med den ekstreme gruppen Profetens Ummah.
  • De reiste til Syria som tenåringer i oktober 2013, og levde i terrorstaten IS frem til mars 2019.
  • Forfatter Åsne Seierstad ga ut bestselgerboken «To søstre» om dem i 2017.
  • Internert i kurdiske leirer i 2019. Den eldste har to barn, den yngste har ett barn.
  • Hentet til Norge i mars 2023 og tiltalt for deltagelse i en terrororganisasjon i august 2024.

Mens den eldste søsteren giftet seg med en fremmedkriger som også hadde reist fra Norge, giftet den yngste seg med en britisk fremmedkriger.

Begge ble drept før de to søstrene i 2019 endte opp i kurdiske flyktningleirer.

– At kvinner reiste ned og giftet seg, samt fikk andre kvinner til å reise ned og gjøre det samme, var svært viktig for å opprettholde kalifatet for IS, sier Bakken Staff.

Forsvarere: Ikke frivillig

– Rollen som ektefelle og husmor er en omdiskutert form for deltagelse, og vi har allerede en dom fra Høyesterett som behandler dette, sier Fjellså.

Hun viser til en dom fra Høyesterett der en annen hjemvendt kvinne ble dømt i 2022. Fjellså påpeker at spørsmålet om frivillighet i ekteskapet og støtten til ektemannen her var avgjørende.

– Min klient er tydelig på at hun som 16-åring ikke ønsket å gifte seg, og hadde heller ikke mulighet til å komme seg ut av hverken ekteskapet eller Syria, sier Fjellså.

Bilde av ForsvarerForsvarer

Geir Lippestad

– Min klient er også svært tydelig på det samme. Kvinner i Syria hadde ingen makt i eget liv og det stod mellom å være fanget i ekteskap eller fanget i et fengselslignende kvinnehus, sier Geir Lippestad, som er forsvarer for den eldste søsteren.

HENTET: De to søstrene på vei inn i et fly i Erbil i Irak på vei hjem til Norge i mars i fjor. Foto: Privat

Ulike tiltaler

Statsadvokat Bakken Staff påpeker at de to søstrene har hver sin tiltale og at disse skiller seg noe fra hverandre.

Den eldste søsteren er tiltalt for å ha vært en del av IS også etter at hun kom til al-Hol-leiren i Syria frem til 2021 – to år før hun kom tilbake til Norge.

Påtalemyndigheten mener de har bevis for at den eldste søsteren planla flukt fra leiren tilbake til IS, drev med propaganda og samhandlet om «reaksjoner» mot motstandere av IS i leiren.

Den yngste søsteren har de tiltalt for at hun våren 2014 – for ti år siden – gjorde «forberedelser» for å starte militær treningsleir for IS.

– De to tiltalte kom hjem i mars 2023, deretter har det vært en omfattende etterforskning. Det er først nå at den er klar for påtalevurdering og det er da tatt ut tiltale etter en grundig vurdering, svarer Bakken Staff på spørsmål om de eldre forholdene saken gjelder.

Syv uker

– Vi mener bevisene i saken viser at de handlingene som er beskrevet i tiltalen, var frivillige. Vi mener blant annet at de visste hva de reiste til høsten 2013, sier statsadvokat Marit Formo.

Bilde av StatsadvokatStatsadvokat

Marit Formo

– Hvilken betydning har det at den yngste søsteren var 16 år på avreisetidspunktet?

– Det har vi vurdert nøye. Vi mener det først og fremst har betydning for straffutmålingen, svarer Formo, som skal føre saken i retten sammen med Bakken Staff.

Det er satt av syv uker til saken i Oslo tingrett i oktober og november.

– Jeg minner om at dette er to norske mødre som har vært gjennom mye, og nå blir det viktig for dem å gi sin versjon i retten. Det de er aller mest opptatt av både nå, og da de bestemte seg for å komme tilbake til Norge er å ivareta barna sine, sier Lippestad.

Read Entire Article