«Anmodning om at Helsetilsynet iverksetter granskning av all legepraksis utøvd av Arne Bye
Frosta kommune vil med dette be om at Helsetilsynet bistår oss og tar ansvar for å få etablert en “task force”/ekspertgruppe med nødvendig kompetanse på granskning, medisin og juss, som kan stilles tilgjengelig for Frosta, slik at det gjennomføres en fullstendig granskning av hele den legepraksis Arne Bye har hatt på Frosta. Vi ber om at dette inkluderer en gjennomgang av alle pasientjournaler han har vært involvert i.
Ved å gjøre en slik granskning kan vi sikre at alle pasienter som mener de kan ha blitt utsatt for unnlatelser i behandling av sykdom, feil diagnostisering, feil behandling eller feil medisinering, blir sett og gitt mulighet for at sin pasienthistorie og sin nåværende helsesituasjon gis en “second opinon”/fornyet vurdering fra uavhengig kompetente aktører.
Vi mener det er helt nødvendig og avgjørende viktig at alle pasientene hans blir gitt en slik mulighet til å få nødvendig medisinsk og juridisk bistand til å vurdere om de har vært utsatt for feil eller mangler i den behandlingen de har mottatt, samt at de får tilgang på veiledning eller annen hjelp til å skrive/registrere en eventuelt berettiget søknad om pasientskadeerstatning, dersom dette er aktuelt.
En slik granskning må skje ved bruk av uavhengige aktører og ressurser utenfor Frosta kommune, som kan ivareta både pasientene og Arne Byes rettssikkerhet, samt sikre at vi får avklart omfanget av eventuelle pasientskadesaker, og fulgt opp de som måtte avdekkes, samt gitt pasienter som er feilbehandlet, nødvendig hjelp med å få korrekt behandling.
Økning i pasienter som forteller om feilbehandling
Frosta kommune erfarer nå et stadig økende antall personer som forteller om lege-pasient relasjon der de mener seg utsatt for mangler og feil i behandlingen fra Arne Bye, og der dette beskrives med til dels svært alvorlige og langvarige skader og negative følger. Fellesnevneren i disse forklaringene er at pasient-lege relasjonen opplyses å være grovt misbrukt til å skape tillit og avhengighet samtidig som Arne Bye enten har gitt falske opplysninger om behovet for medisinske undersøkelser og/eller løyet om prøvesvar og/eller satt feilaktige diagnoser og/eller unnlate å behandle sykdom, og/eller forledet pasientene til et unødvendig behandlingsforløp eller annen unødig kontakt med sin lege. For noen av dem har dette også blitt brukt som anledning for å skape gjentakende behandling hos legen der de hevder seg utsatt for seksuelle krenkelser.
Dette fremkommer både som personlige forklaringer gitt til ansatte i Frosta kommune, gjennom uttalelser i media og ved at flere har sendt inn søknader om Pasientskadeerstatning. Dette kom også fram som tema ved et nylig offentlig arrangement som Pasientombudet holdt på Frosta.
Det er sannsynlig at det også vil komme fram denne type behandlingsrelatert informasjon når de 95 fornærmede som deltar i rettsprosessen, begynner med sine forklaringer når rettssaken starter 05.11.24.
Det er derfor høyst påregnelig at antallet registrerte Pasientskadesaker vil stige mye i løpet av de kommende årene. Omfanget av mulige pasientskadesaker vil kunne omfatte et antall som er langt større enn de kvinnene som har hatt status som fornærmet i etterforskningen. pasientskadetematikken omfatter både kvinner og menn.
Ved det tidspunktet Arne Bye mistet retten til å praktisere som lege hadde han ca. 850 pasienter. Med en legepraksis som strekker seg tilbake til slutten av 1990-tallet, vil en slik granskning omfatte behandlingen av et enda mye større antall pasienter.
Legetjenesten i Frosta kan ikke ta oppgaven med granskning
Legetjenesten på Frosta er etter vår vurdering både inhabil, og uten nødvendig kapasitet, og har heller ikke nødvendig kompetanse/erfaring på å drifte så store og systematiske granskingsoppdrag. Tjenesten er å betrakte som inhabil pga. at nåværende kommuneoverlege har hatt en langvarig nær kollegarelasjon til Arne Bye, og de lokale fastlegene står for tett på situasjonen og mange av de aktuelle pasientene.
Oppsummering
Den ekstraordinære situasjonen på Frosta tilsier at vi bør iverksette ekstraordinære tiltak, som går utover de etablerte rutinene.
Det vil være en lang rekke ulemper ved å velge en “vente å se strategi”. Vi risikerer da at det kun er de mest ressurssterke pasientene som vinner fram med sine krav og som blir sett og ivaretatt.
For Norsk pasientskadeerstatning vil et valg om å forbli i en normaltilstandsstrategi der “alle saker som pasienter registrerer håndteres som vanlig”, kunne utvikle seg til en utfordrende stor økning i saksbehandling, med svært lang saksbehandling tid til følge. Dette vil opplagt være negativt for de berørte pasientene.
Med en gradvis økning i Pasientskadeserstatningssaker og økende medieomtale på dette tema, vil spørsmål om en større granskning mest trolig likevel tvinge seg fram før eller senere. Alle berørte institusjoner, tjenester og personer har mye å vinne på at et slikt granskingsarbeid gjøres grundig, av uavhengige, og at det påbegynnes snarest mulig.
Vi anmoder derfor om at Helsetilsynet bidrar til at det blir gjennomført en total granskning av Arne Byes legepraksis på Frosta.
Med hilsen
Endre Skjervø, Kommunedirektør»
Kilde: Brev fra Endre Skjervø til Statens helsetilsyn, 1. november 2024.