Avslutter forhandlingene: Ingen forlengelse av IA-avalen

9 hours ago 2



Det bekrefter Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) onsdag kveld.

 Heiko Junge
BRUDD: Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) møter pressen etter et møte med partene i IA-forhandlingene mandag. Foto: Heiko Junge

Publisert 04.12.2024 17:46 Sist oppdatert 1 minutter siden

–  Det synes jeg er skuffende, for jeg hadde et stor ønske om at vi skulle få til det, og jeg hadde i det lengste håp om at alle ville strekke seg for ny avtale. Men når jeg nå konstaterer at vi ikke kommer lenger, avslutter vi forhandlingen, sier Brenna.

Nyheten kommer etter at Brenna onsdag møtte partene i arbeidslivet i et nytt møte i IA-forhandlingene. Møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet endte med brudd.

Forhandlingene om IA-avtalen startet i september, og de skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført.

IA står for inkluderende arbeidsliv, og avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet. Dagens avtale utløper ved årsskiftet.

Fakta om IA-avtalen

* Avtalen mellom staten og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.

* Den ble første gang inngått i 2001 og er blitt fornyet fire ganger. Gjeldende avtale gjelder fra 2019 til 2024. Den ble i 2022 videreført uten endringer på grunn av pandemiens innvirkning på arbeidslivet fra 2020 til 2022.

* Målet for avtalen er å få ned sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018, samt at frafallet fra arbeidslivet skal reduseres.

* Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår.* I tillegg til staten er NHO, LO, KS, Unio, Virke, YS, Spekter og Akademikerne part i avtalen.

De siste ukene har NHO, KS og Spekter kritisert LOs krav om å frede ordningen med sykelønn i dagens IA-avtale i fire nye år. Selv tok arbeidsgiversiden tatt til orde for en fredning i 18 måneder.

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

Read Entire Article