Petter Northug (38) har «gjemt seg bort» i et italiensk fjellpass uten forstyrrelser fra noen.
1 av 2Foto: Ole Martin Wold / NTB
Mikal Emil Aaserud, VG
Publisert: 02.11.2024 04:49
Der har han også fått tid til en siste finpuss av planen frem til januar, der han går for et siste forsøk på å nå VM i Trondheim i februar.
– Følelsen er veldig bra. Jeg har hatt godt av å være i samlingsmodus over lengre tid. Jeg sover etter lunsj, står opp og føler meg pigg til økt nummer to, sier Northug innledningsvis til VG over telefon fra Passo Eira, et fjellpass 2200 meter over havet i Nord-Italia.
– Jeg får kontinuitet. Derfor velger jeg å komme meg bort, ikke bli forstyrret, få gjort en bra jobb og trene riktig.
I dette intervjuet forteller han om den detaljerte planen som skal maksimere mulighetene for å faktisk få delta under VM i Trondheim i februar/mars, men også:
- At han treningsmessig har lagt bak seg nærmest en råsterk måned.
- Den avgjørende høydetreningen og spenningen rundt effekten av den.
For dem som fortsatt tror at Northugs drøm om en VM-plass bare er et stunt, kan den tidligere ski-kongen klubbe ned akkurat den tanken.
Selv om han fortsatt mener prosentsjansen er svært lav for at han klarer det. Så lavt som 2 prosent.
Men tre uker før alvoret braker løs på Beitostølenalvoret braker løs på BeitostølenDa møtes Norgeseliten til dyst for tre skirenn. De rennene er viktige fordi det er første gang landets beste skiløpere måler krefter og gir muligheten til å kvalifisere seg for verdenscup. og møtet med norgeseliten er han i hvert fall i full toppidrettsmodus og har gjennomført sin beste treningsmåned på åtte år.
– 80 timer har jeg trent i oktober. Det er første gang jeg er oppe i det tallet siden 2016. Det er der terskelen min ligger med tanke på restitusjonstid. Kroppen tåler ikke 85-90 timer. Jeg må ha mer kvalitet og overskudd i treningen. Da går jeg fortere på ski, rett og slett.
Northugs VM-drøm handler ikke om femmil eller 20 kilometer med skibytte.
Målet er å få gå lagsprinten i Trondheim-VM i 2025 sammen med Johannes Høsflot Klæbo.
Duoen var nylig på samme sted i Italia og har allerede fått øvd på vekslingen i en slik konkurranse:
Men for å komme dit er nåløyet som kjent trangt. Det fremstår nesten som umulig.
Ekspertene VG har snakket med gir ham per i dag et sted mellom to og syv prosent sjanse.
Hvem bør gå lagsprinten i VM sammen med Klæbo?
Erik Valnes
Petter Northug
Even Northug
Håvard Solås Taugbøl
Pål Golberg
Det å kvalifisere seg mot et knallsterkt norsk lag trekkes frem som Northugs største problem. Han er ikke uenig.
VG har lansert «Thugometeret» som vil følge Northugs sjanser for VM-plass gjennom vinteren. Slik ser det ut nå:
Trønderen har bestemt seg for samlings- og konkurranseplanen i jakt på en VM-plass.
- 13. - 15. desember skal han delta i alle konkurransene under i Skandinavisk cup på Lillehammer. Her går stort sett alle gode skiløpere like under verdenscupnivå.
- 15.-19. januar venter NM på Hamar, der skal Northug være på sitt aller beste.
- Men først skal han gå alle konkurranser i den mye omtalte nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen 22.-24. november.
Det blir Northugs første møte med norgeseliten på lang, lang tid.
Men han kommer ikke til å toppe formen til Beitostølen-helgen:
– Jeg prioriterer det ikke, sier han.
Grunnen er at han reiser hjem fra høyden i Italia tett inn på konkurransene.
En utøver presterer gjerne best etter rundt 7-10 dager etter å ha kommet hjem fra et høydeopphold.
Northug vil ha kortere tid i lavlandet før Beitostølen enn det som er optimalt.
– Vi må dessverre regne med at prologen på Beitostølen-sprintenprologen på Beitostølen-sprintenEn prolog i en sprintkonkurranse handler om å gå sprintløypen alene før utslagsrundene. Det vil si at utøverne slippes ut, gjerne med 30 sekunders mellomrom, og de 30 beste går videre til en kvartfinale. I 2024 var det 98 herreløpere til start på sprintprologen på Beitostølen. ikke går min vei. Så bruker jeg de to distansene til hardøkter. Jeg håper å gå fort under ski-NM i midten av januar.
– Da har jeg en måned med konkurranser, litt færre treningstimer enn nå, overskudd i muskulaturen, og tror sjansen er større for å gå fortere der enn på Beitostølen er mye bedre.
– Men du tror ikke du går videre fra en prolog på Beitostølen?
– Jeg tror ikke det. Starten av løypen passer meg bra, den første lange bakken er ok for min del, men jeg får nok juling av de beste opp den siste bakken. Jeg trener for lite diagonalgang til at jeg tåler den farten opp der.
– Spørsmålet er hvordan jeg skal løse den. Det kan bli alt fra stygt, elendig til helt ok. Så Thugometeret kan få en skikkelig knekk i den bakken, sier Northug og humrer godt.
For Northugs del er det NM i januar som gjelder. Det er der han skal få den store formutløsningen.
I VGs nevnte Thugometer, der ekspertene vurderer Northugs VM-sjanser, har hovedpersonen selv sagt dette om NM på Hamar som kommer i januar:
– Jeg håper jo at Thugometeret skal sprenges, helst i midten av januar der under NM på ski. At vi kan lage Kongsberg på nytt igjenKongsberg på nytt igjenFør OL i 2006 leverte en 20 år gammel Northug råsterkt under NM på ski. Han ble likevel aldri tatt ut til OL. og lage et kaos ut av en annen verden. Men nå får vi først være fornøyde med at treningen har vært bra, jeg føler meg bra og så skal «Thugometeret» danse i midten av januar.
I Italia trener Northug etter en god gammel suksessoppskrift. 38-åringen har sverget til høydetrening hele livet.
– Jeg har ikke målt blodvolumblodvolumAndelen røde blodceller siden 2016. Det blir veldig spennende å se på tallene nå. Svaret får jeg dagen etter jeg kommer ned fra høyden. Da skal jeg måle i Norge.
– Det er derfor jeg prøver å gjennomføre et perfekt høydeopphold på over fire uker. Jeg håper på den effekten som høyden skal ha på blodvolumet i kroppen.
Derfor legger han inn nok et høydeopphold rundt juletider.
Selv om han jobber for TV 2 under Tour de Ski dropper han å bo i lavlandet som resten av Presse-Norge.
Han prioriterer påfyll av høydetrening samtidig som Tour de Ski-konkurransene og vil da bo på rundt 1800 meters høyde.
– Da får jeg det påfyllet jeg trenger for å få de gode dagene inn mot NM i januar. Jeg satser allround frem til NM. I NM skal jeg gå sprint i fristil. Der har jeg mål om å komme meg til kvartfinalen. Så skal jeg gå 10 kilometeren, der har jeg håp om å kjempe om en topp 20-plassering. Jeg vet jeg må gå styggfort for å klare det.
Etter NM i januar vet de fleste om Northug har skapt det kaoset han ønsker rundt sin egen VM-posisjon.
– Mest sannsynlig skifter jeg fokus fra allroundsatsing til langløp, der Vasaloppet mest sannsynlig blir det store målet for sesongen min, sier han nøkternt.