Avliver myte

2 weeks ago 16



En 150 år gammel ordning gjorde lenge at Norge måtte betale for post fra Kina. Så kom Donald Trump på banen.

TEMUFEBER: Temu er blant de mest populære appene på mobil, også i Norge. Foto: Vetle Halvorsen

Tar Norge regningen for at norske Temu-kunder kan få gratis frakt fra Kina?

Det virker å være en utbredt oppfatning.

Blant annet står det i denne Adressa-lederen fra april.

Og tidligere i høst kunne man høre det i NRK-podkasten «Oppdatert». Der sier NRKs økonomiekspert følgende:

«Grunnen til at det er så billig å sende ting fra Kina, er at vi har en sånn postavtale som ble inngått i en tid da Kina-var et u-land. Som betyr at Kina betaler ikke noe for frakt av sånne småvarer inn i EU og Norge.»

Men stemmer egentlig dette?

– Her er det viktig å få justert faktagrunnlaget slik at det er i takt med slik virkeligheten ser ut i dag, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Bring.

Markedsvridende

Bakgrunnen for saken er Verdenspostforeningen (UPU) som ble etablert i Sveits i 1874.

Formålet var å fastsette et regelverk for utveksling av post mellom medlemslandene.

Man ble blant annet enige om at det skulle være billigere å sende pakker fra fattige til rike land, enn motsatt. Tanken var at utviklingsland lettere skulle få varene sine ut i verdensmarkedet.

Lenge var Kina definert som et u-land. Men med fremveksten av netthandel fikk ordningen med subsidiert frakt en helt ny side.

– Flere av medlemslandene har tidligere uttrykt bekymring over manglende kostnadsdekning og markedsvridende effekter av betalingssystemet. Dette var en problemstilling som også gjaldt Norge, skriver statssekretær Stein Mathisen (Sp) i Samferdselsdepartementet i en e-post.

Stein Mathisen

Konstituert statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, forteller at Donald Trump sto i bresjen for misnøyen da han var president sist.

– Han truet med å melde ut USA. Da ble det vei i vellinga.

Subsidieres ikke

For å komme til en løsning ble det avholdt et ekstraordinært møte i UPU i 2019. Der ble landene enige om en endring. Nå skulle det være mulig å kreve egne avgifter på små postpakker.

Resultatet har vært en gradvis økning i avgiftene for denne typen sendinger, opplyser statssekretær Mathisen.

– Dette innebærer at netthandelsimport fra Kina ikke lenger subsidieres gjennom UPU-bestemte rater.

Han forteller at ratene til Norge bestemmes av Posten, basert på kostnader.

– Imidlertid går store deler av netthandelsimporten fra Kina gjennom kommersielle avtaler utenfor UPU-nettverket, med både Posten og andre posttilbydere. Ettersom dette er kommersiell distribusjon, subsidieres dette ikke av staten.

Betalingen fra Asia har økt

Kenneth Pettersen i Posten bekrefter at Verdenspostforeningen ikke er relevant for pakkene de håndterer fra kinesiske netthandelshus.

– Det er kommersielle avtaler som ligger til grunn for dette volumet. Siden 2019 har betalingen for postale sendinger fra postoperatører i Asia økt betraktelig. Prisene som det opereres med er kostnadsdekkende.

– Så Posten Bring trenger ikke å ta noe av regningen for frakt av kinesiske varer til norske forbrukere?

– Vi betaler ikke for frakt til Norge.

Kenneth Pettersen

Pressesjef i Posten Bring.

Ukjente Temu-tall

Så hvordan er det da mulig for Temu å sende så billige varer jorden rundt, uten å ta seg betalt for frakten?

Temus nordiske talsperson Michael Falk har tidligere forklart at Temu sparer på å kutte alle mellomledd, og sende direkte fra fabrikk til forbruker.

– I tillegg selges produktene i store mengder, noe som gjør det mulig å oppnå stordriftsfordeler. Dette gjelder også leveransene.

Samtidig har flere medier rapportert at Temu går med kraftige tap som blir finansiert av konsernet PDD Holdings. Det er kinesiske Pinduoduo som står for overskuddet i konsernet.

Kinesiske 36kr estimerer at Temu i snitt taper 40 prosent av verdien på pakkene de sender ut i verden, ifølge Wired.

Nettstedet har selv beregnet at rabatter og fraktkostnader gjør at Temu går omtrent 30 dollar i minus på hver pakke til USA.

Falk har tidligere svart på påstandene ved å påpeke at PDD Holdings tjener penger, men at selskapet ikke offentliggjør Temu-spesifikke regnskap.

Read Entire Article