Aviser: Hamas-angrepet kunne kommet tidligere og vært større

2 hours ago 6



Terrorgruppen valgte å utsette fordi de ville ha med seg Iran og Hizbollah, viser dokumenter den israelske hæren sier de fant i Gaza.

Palestinere jubler ved en brennende israelsk stridsvogn 7. oktober i fjor. Foto: Hassan Eslaiah / AP / NTB

Publisert: 13.10.2024 12:51

Det voldsomme Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023 skal egentlig ha blitt planlagt gjennomført tidligere. Det ble utsatt fordi Hamas ville ha hjelp fra Iran og Hizbollah, viser dokumenter som avisene New York Times, Washington Post og Wall Street Journal har fått tak i.

Det dreier seg om dokumenter som den israelske hæren (IDF) skal ha funnet i januar i år, under krigføringen på Gazastripen.

Den israelske hæren har ikke sagt hvorfor de valgte å dele dokumentene med flere av USAs største aviser og hvorfor de har gjort det nå. Aftenposten har ikke sett dokumentene.

Cirka 1200 mennesker ble drept, 5500 ble skadet og 251 ble bortført da Hamas ledet et angrep på Israel 7. oktober i fjor.

Men flere år før fjorårets angrep skal Hamas ha planlagt et mye dødeligere angrep, viser dokumenter Washington Post har sett. Hamas skal ha ønsket å etterape 11. september-angrepet på USA ved å kræsje et fly inn i en skyskraper i Tel Aviv.

Hamas-lederne la press på Iran for at de skulle hjelpe dem med å nå målet om å utslette den jødiske staten, ifølge dokumenter som israelske styrker sier de har beslaglagt i Gaza.

Ba om milliard fra Iran

Washington Post har fått tilgang til 59 sider med dokumenter, skrevet på arabisk. Det skal utgjør en ørliten del av de tusenvis med sider som den israelske hæren har beslaglagt under Gaza-krigen. Avisen skriver at selv om de ikke kan si helt sikkert om dokumentene er ekte, stemmer innholdet overens med USAs og allierte lands etterretning om hvordan Hamas planla 7. oktober-angrepet og med gruppens forhold til Iran.

Hamas så for seg at allierte grupper skulle angripe Israel samtidig fra nord, sør og øst.

Palestinerne skal ha vurdert å bruke alt fra tog og båter til hest og kjerre. Noen av planene skal ha vært lite gjennomtenkt og var høyst upraktiske, sier terroreksperter til avisen.

Dokumentene viser ifølge avisene hvordan Hamas’ Gaza-leder Yahya Sinwar skal ha planlagt et stort angrep på Israel. Foto: Adel Hana / AP / NTB

«Det store prosjektet»

New York Times har fått tilgang til dokumenter som den israelske hæren sier de har funnet på Gazastripen.

Ifølge dokumentene skal Hamas opprinnelig ha planlagt å gjennomføre et stort angrep på Israel, med kodenavnet «det store prosjektet», høsten 2022. Men gruppen utsatte planen fordi de forsøkte å få Iran og Hizbollah til å delta, ifølge dokumentene.

Avisen sier de har verifisert 30 sider med referater fra 10 møter, der Hamas’ daværende Gaza-leder, Yahya Sinwar, diskuterer angrepet med andre toppledere.

Dokumentene inneholder en rekke opplysninger:

  • Hamas-lederne ville utnytte intern politisk strid i Israel.
  • I juni 2023 sendte de en mann til Libanon for å møte en iransk kommandant. Han ba iranerne angripe sensitive steder samtidig som Hamas startet sitt angrep.
  • Den ledende iraneren sa til Hamas at Iran og Hizbollah i prinsippet støttet dem, men at de trengte mer tid til å forberede seg. Dokumentene sier ikke hvor detaljerte planer som ble delt med iranerne.
  • Hamas planla å diskutere angrepet med Hizbollahs daværende leder Hassan Nasrallah. Dokumentene viser ikke om de faktisk gjorde det.
  • Hamas følte seg sikre på sine alliertes generelle støtte, men konkluderte med at de kanskje måtte gjennomføre angrepet uten sine alliertes fulle medvirkning, delvis fordi de ville hindre Israels utplassering av et nytt luftforsvarssystem.
  • Beslutningen om angrepet ble påvirket av Hamas’ ønske om å stoppe normaliseringen av forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia.
  • Hamas unngikk bevisst å angripe Israel i to år. Hensikten var å overbevise israelerne om at Hamas ønsket ro.
  • Hamas-lederne i Gaza sier de briefet Ismail Haniyeh, Hamas’ daværende politiske leder, som befant seg i Qatar, om «det store prosjektet».

Dokumentene som gjengis av New York Times, var på en datamaskin som i januar i år skal ha blitt funnet av israelske soldater i et underjordisk anlegg i Khan Younis på Gazastripen.

Avisen har vurdert om dokumentene er ekte ved å snakke med medlemmer av Hamas og med eksperter som er nært knyttet til Hamas.

Hizbollah angrep Israel dagen etter Hamas’ store angrep i fjor. Krigen mellom Israel og Hizbollah ble intensivert i slutten av september i år. Foto: Louisa Gouliamaki / Reuters / NTB

Sinwar ba Iran sende 5 milliarder kroner

Den israelske hæren har delt dokumenter de skal ha funnet i Gaza med journalister, skriver Wall Street Journal. Dokumentene synes å vise at Iran ga finansiell og militær støtte til Hamas før angrepet 7. oktober, skriver avisen.

I et brev skrevet på arabisk sier Iran at de har satt av 10 millioner dollar, over 100 millioner kroner, til Hamas’ væpnede fløy. Noen uker senere ber Yahya Sinwar om 500 millioner dollar, over 5 milliarder kroner, fordelt på 20 millioner i måneden over cirka to år.

Wall Street Journal skriver at de ikke selv har kunnet verifisere om dokumentene er ekte. Hamas har ikke villet gi noen kommentar til dokumentene.

Vestlige land og eksperter har i årevis ment at Hamas og Hizbollah har fått finansiell og militær støtte fra Iran. Men Iran har sagt at de ikke visste om 7. oktober-angrepet på forhånd.

Den permanente utsendingen fra Iran til FN sa lørdag til Newsweek at forsøk på å knytte angrepet til Iran og Hizbollah «mangler troverdighet og kommer fra fabrikkerte dokumenter».

Read Entire Article