Avinor-sjefen med advarsel. Frykter et dårligere flytilbud

2 weeks ago 11



Avinors toppsjef tror at regjeringens nye redningspakke er nok til å unngå konkurs. Men han frykter for luftfartens fremtid dersom bare flyselskapene må betale for redningen.

Konsernsjef Abraham Foss var under pandemien bekymret for luftfartens  fremtid i Norge. Han er fortsatt bekymret. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

Publisert: 09.10.2024 19:24

Kortversjonen

Det statlig eide lufthavnselskapet Avinor har vært i store økonomiske problemer siden pandemien rammet våren 2020.

Til statsbudsjettet for 2025, som ble lagt frem nå på mandag, hadde regjeringen lovet en redningspakke. Men det eneste den pakken inneholdt, var en senking av flypassasjeravgiftenflypassasjeravgiftenAvgiften er en særavgift som ilegges alle avganger fra norske lufthavner med 600 millioner kroner.

En slik senkning kommer flyselskapene til gode. Det vil gjøre dem i bedre stand til å takle at de fra 2025 av må regne med en kraftig økning av lufthavnavgiftenelufthavnavgifteneAvgifter som betales for bruk av norske flyplasser og lufthavner. som de betaler til Avinor.

Avinor trenger å bedre sine økonomiske resultater med nær 2 milliarder kroner årlig i flere år fremover for å unngå å gå over ende.

I tillegg til en kraftig økning av lufthavnavgiftene Avinor får, må statsselskapet i tillegg klare å kutte kostnader i stor stil.

– Urolige for luftfarten

– Er dette nok?

– Avinor vurderer at de skisserte tiltakene skal være tilstrekkelig for å sikre vår økonomiske bærekraft de nærmeste årene. Men vi er urolige for luftfartens totale rammevilkår i årene som kommer, svarer Avinors konsernsjef Abraham Foss.

Han bekrefter inntrykket til NHO Luftfart om at det blir flyselskapene som må ta det meste av en årlig milliardregning for å redde Avinor.

– Flyselskapene må ta en stor del av kostnaden for å løse Avinors økonomiske utfordringer, selv om regjeringen åpner for å vurdere nivået på flypassasjeravgiften også fremover, sier Foss.

Torsdag arrangerer Avinor et møte i Oslo om fremtiden til Gardermoen. Sjefene for de to klart største flyselskapene i Norge, Norwegian og SAS Norge, er blant gjestene.

Advarer egen eier

Toppsjefen for selskapet som driver 43 av Norges flyplasser vil på dette møtet si seg bekymret for at regningen kan bli for stor for flyselskapene.

Foss viser til at Sverige fjerner sin flypassasjeravgift helt for å styrke svensk luftfarts konkurranseevne. Og etter redningen av SAS, vil dette selskapet konsentrere enda mer av sin flyvninger til og fra flyplassen Kastrup.

– Det er viktig for å sikre og styrke forbindelsene innad i Norge og mellom Norge og verden. Dette påvirkes sterkt av kostnadsnivået luftfarten møter i Norge, er Foss’ ikke veldig tilslørte advarsel til sin eier, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

– Det blir viktig at myndighetene følger situasjonen tett og er åpne for å forbedre rammebetingelsene for luftfarten dersom man ser at trafikkgrunnlaget og ruteutviklingen svekkes, sier Foss videre.

Han mener å se tegn til at det kan komme ytterligere nedsettelser i flypassasjeravgiftene fra 2026 og utover.

Etter kuttet på 600 millioner kroner, er gir denne avgiften budsjettert med å gi staten 1,85 milliarder kroner i inntekter i 2025.

Abraham Foss på Gardermoen i april 2021, mens pandemien ennå herjet med luftfarten. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

Spent på hva revisor sier

Ifølge direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart prøver Nygård å skyve på regningen, som både flyselskapene og Avinor håper og tror staten vil ta mer av etter hvert.

– Med tanke på hvor lang tid regjeringen har hatt på seg, er vi overrasket over hvor lite regjeringen nå har å melde om hva som blir det statlige bidraget for å redde Avinor, sa Lahnstein da statsbudsjettet ble lagt frem mandag.

Han sier seg spent på hva Avinors styre og selskapets revisor vil mene. Om de også sier seg trygge på at Nygårds foreløpig lille redningspakke er nok til å unngå milliardnedskrivninger og ditto milliardtap?

– Det blir spennende å se om styret i Avinor og revisor kan godkjenne de bokførte verdiene ved neste kvartalsrapport. Det må være helt i grenseland, sier Lahnstein til Aftenposten.

Avinor har bokført verdiene av sine flyplass-eiendeler til ca. 40 milliarder kroner.

Read Entire Article