«Ashley» treffer Norge: Bobil tatt av vinden

2 hours ago 4



Stormen har mandag truffet Norge etter at den i helgen har herjet i Irland og Skottland.

– På kysten vil det blåse opp i full storm, kan hende orkan nær Stad, med en sørlig retning, senere sørvestlig, skriver Meteorologisk institutt i et farevarsel som gjelder fra klokken 04 til 17 mandag.

Hovedredningssentralen opplyser i 7.15-tiden at de har fått meldinger om noen mindre hendelser som følge av været.

– Folk bør tenke seg om før de reiser ut på sjøen eller drar på fjellet i dag, sier vaktleder Børge Galta i HRS Sør-Norge til TV 2.

Bobil tatt av vinden

I Kvinnherad i Vestland ble en bobil mandag morgen tatt av vinden. Den blåste flere meter av gårde, før den tok fyr. 

Det var ingen personer i bobilen, som befant seg tett på to hus. Det ble innledningsvis meldt om store flammer, men klokken 06. 21 er brannvesenet på stedet og melder at brannen er slukket.

– Ingen personskade. Heller ingen skade på bygninger, opplyser politiet.

Vegtrafikksentralen vest opplyser at de har fått flere meldinger om veltede trær.

– Etter hvert som folk har kommet seg ut på veiene i morgentimene, har det blitt meldt om en god del trær som har blåst over ende og som skaper utfordringer, sier trafikkoperatør Arne Viken til TV 2. 

– Det er i hovedsak det som er utfordringen med været vi har nå, forteller Arne Viken, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen Vest, til TV 2 mandag morgen.

På spørsmål om han kan si noe om omfanget av trær som skaper utfordringer, svarer han «det er mye». Videre opplyser han at driftsentreprenørene har sine fulle hyre med å rydde veiene i regionen.

Utsatt

Helikopterflyginger mellom Bergen og Nordsjøen er utsatt på ubestemt tid som følge av uværet, opplyser Equinor.

Årsaken er værforholdene med vind og høye bølger. I 7-tiden var fem morgenflyginger fra Flesland utsatt, skriver Bergensavisen.

– Passasjerer bes møte til ordinær tid for innsjekk, opplyser Equinor på heliport.no.

Har sikret båtene

Ivar Rune Høyvik er medlem i Florø Båtforening og styremedlem i Furuholmen Båthavn. Når TV 2 snakker med ham mandag morgen, sier han at det verste været foreløpig har latt vente på seg. 

– Men du merker at når de veldige regnbygene kommer, så øker det veldig på, sier han.

 Privat
KLAR: Ivar Rune Høyvik er medlem i Florø Båtforening og styremedlem i Furuholmen Båthavn. Han er klar for stormen. Foto: Privat

Da TV 2 snakket med Høyvik søndag fortalte han at han hadde vært ned på brygga og sikret båten sin. I Florø er de godt vant til ruskete høstvær, men likevel tar de alle forholdsregler.

– Vi sjekker alle fortøyninger på kaia hvert eneste år, og har også dykkere som sikrer at bryggene er i orden, sa han søndag.

– Det er viktig at alle båteiere sjekker farkosten sin, og gjerne tar en titt på naboen sin båt også. Sjekk at seilene ikke flagrer i vinden, og at det ikke ligger lettbåter på kaiene.

– Dere er klare for stormen?

– Ja, det vil jeg si. Vi er vant til at det blåser her ute, så når vi vet at det kommer slikt uvær så må vi sikre alt vi kan.

Store deler av Sør-Norge

Meteorologisk institutt har sendt ut to gule farevarsler om kraftige vindkast for deler av Vestlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag og Innlandet.

I tillegg er det oransje farevarsel om svært kraftige vindkast i ytre strøk mellom Sognefjorden og Sunnmøre.

Lokalt er det ventet full storm – og mulig orkan på kysten – med vindkast på mellom 38 og 43 meter per sekund.

– Det er også ventet kraftige vindkast på 22 meter per sekund i deler av Innlandet. Det er mye til å være Innlandet, sa vakthavende meteorolog Olav Erikstad i StormGeo til TV 2 søndag.

Vinden vil gradvis avta fra sør mandag ettermiddag.

Read Entire Article