Flere sliter med å betale regningene

2 hours ago 4



På kundesenteret til Intrum i Trondheim sitter rundt 40 kundebehandlere. Telefonene ringer konstant. 

Saken oppsummert

På Intrum i Trondheim håndterer rundt 40 kundebehandlere inkassosaker, med høyest pågang fra personer under 30 år.

Inkassosakene i Norge har økt med 24 prosent det siste året, med de yngste aldersgruppene som viser størst økning.

Ved utgangen av første halvår 2024 var det over 6,5 millioner aktive inkassosaker i Norge, en økning på 5,5 prosent fra året før.

Kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen peker på høye renter og økende levekostnader som hovedårsaker til økningen i inkassosaker.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

De som ringer, skylder alt fra noen få hundre kroner til store beløp. Den største pågangen er fra de under 30 år. 

Det siste året har de yngste stått for en økning på 20 prosent i antall saker. De sliter med å betale blant annet strøm, forsikring, netthandel og telefonregningene, sier kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen i Intrum.

 Leslie Tangen / TV 2
DE YNGRE ØKER MEST: Den største pågangen er fra de under 30 år, sier kommunikasjonsdirektør i Intrum, Stian Arnesen. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Akkurat nå ser vi en bred oppgang i antall inkassosaker. Antall saker hos oss har økt med 24 prosent det siste året. 

– Hvilken aldersgruppe sliter mest?

– Det er fortsatt sånn at det er en befolkning mellom 30 og 60 år som har flest andel inkassosaker. Men den største økningen siste året ser vi blant de unge som øker med 20 prosent, sier Arnesen.

6,5 millioner inkassosaker

Ved utgangen av første halvår 2024 hadde inkassoforetakene nesten 6,5 millioner inkassosaker under utførelse. Det er en økning på 5,5 prosent sammenlignet med ett år tidligere, ifølge Finanstilsynet.

Den samlede fordringsmassen for disse sakene var på 129,3 milliarder kroner, som er en inflasjonsjustert økning på 3,8 prosent fra utgangen av første halvår 2023.

– Vi må være litt psykologer

Thomas Fonn er seniorrådgiver på kundesenteret til Intrum. Han sitter hele dagen og tar imot samtaler fra folk som har regninger som har forfalt.

 Leslie Tangen / TV 2
MÅ VISE FORSTÅELSE: Vi må være litt psykologer noen ganger sier, seniorrådgiver Thomas Fonn. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Fonn sier flere ringer inkassobyrået bare for å få noen å prate med om utfordringene.

– Samtalene kan være alt fra en ubetalt legetime på 300 kroner, så kan neste samtale være om et boliglån der personen ikke klarer å betale terminlånet for eksempel.

– De som er yngre bruker også internettportalen vår og ordner gjerne opp i ting litt selv, for de er vant med det fra det daglige livet.

– Det er kanskje folk som er eldre som gjerne vil prate, men vi snakker også mye med unge folk generelt.

– Må dere være litt psykologer i denne jobben?

– Det er selvfølgelig mange som ringer oss for at de føler at de trenger noen å snakke med på en måte. De vil dele om problemene de har havnet i og fortelle hva som er grunnen til at de har havnet i denne situasjonen.

– Hvordan oppfører folk seg på telefonen med deg?

– De fleste samtaler vi har er vanlige, normale samtaler. Så har du selvfølgelig ytterpunkter, med folk som er sinte, eller folk som er lei seg. Selv om de er færre enn de vanlige samtalene, er de mest utfordrende. Det er der vi må prøve å bruke kompetansen vår til å hjelpe dem.

– Selv om det kan virke uoverkommelig for deg som skylder penger, er det ofte en løsning på det selv om du ikke klarer å se det selv.

– Folk er stresset og fortvilet

Noen pulter bortenfor treffer vi kunderådgiver Maria Postholm Mogstad. Hun forteller at enkelte som ringer inn rett og slett er fortvilet.

 Leslie Tangen / TV 2
VIL BISTÅ: Folk kan være både stresset og fortvilet, sier rådgiver Maria Postholm Mogstad. Foto: Leslie Tangen / TV 2

 – Det er jo en del samtaler som kommer inn i løpet av en dag. Det er jo veldig forskjellige situasjoner. Så folk har veldig mye ulike spørsmål. 

– Det er flere som tar kontakt og forteller litt om situasjonen sin, og som skal ønsker litt råd i forhold til hva de eventuelt burde gjøre.

– Er folk sinte?

– Det er folk som er i en stresset situasjon og som er fortvilet. Men det er derfor det er fint at de tar kontakt med oss. Så vi får sett på muligheter og løsninger. 

– Vi må prioritere å spare

De yngste vi treffer bekrefter alle sammen at de merker at alt har blitt dyrere. De må være mer sparsommelige og prioritere.

De to første vi treffer på Gløshaugen er Ludvig Jæger og Hugo Nordanstedt Hegdal.

 Leslie Tangen / TV 2
MÅ PRIORITERE: Det har blitt trangere tider, sier Ludvig Jæger og Hugo Nordanstedt Hegdal. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Ja, vi merker at det har blitt dyrere. Vi har merket at vi må kutte i matbudsjettet. Når jeg flyttet hit for to år siden, så kunne jeg kjøpt en porsjon med kylling for 30 kroner, og nå må jeg punge ut 60 i hvert fall.

– Har dere havnet hos inkassobyråene?

– Nei, vi har jo ikke så mye regninger å betale. Men vi kan ikke gå noe utenfor det budsjettet vi har satt, som er det grunnleggende med mat og husleie. Så man blir jo tvunget til å jobbe på siden av studiene. Så det er jo kjipt.

Studievennene Anja Burtonwood og Ingeborg Elly Skoriholm merker også den nye tøffere økonomiske hverdagen.

 Leslie Tangen / TV 2
KAN IKKE VÆRE MED PÅ ALT: Noe må velges bort på grunn av dyrere tider, sier Anja Burtonwood og Ingeborg Elly Skoriholm Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Ja vi merker det, det er litt strammere, spesielt matbudsjett, og at skal man ha få råd til å gjøre andre ting i tillegg så må man spare. Så det er mindre friheter.

– Det handler litt om prioriteringer, og så er jeg så heldig at jeg har deltidsjobb, så da kan jeg ta meg råd til ting kanskje ikke alle andre kan.

– Men det gjør også at jeg må bortprioritere sosiale ting, kanskje, fordi jeg må jobbe.

Vi har mindre å gå på

Den ferske boliglånsundersøkelsen til Finanstilsynet for 2024 viser at nordmenn i snitt har mindre å gå på når de skal betale ned på boliglånet sitt. 

Gjeldsgraden er høyere enn før kravet til maksimal gjeldsgrad ble innført i 2017, ifølge Finanstilsynet.

Årets undersøkelse viser også en liten økning i gjennomsnittlig belåningsgrad for nye nedbetalingslån og rammekreditter, til henholdsvis 64 og 45 prosent.

Finanstilsynet anslår at rentekostnadene for neste år vil bli tre ganger høyere enn de var i undersøkelsen i 2021.

– Det verste er å ikke gjøre noe

Kommunikasjonsdirektøren i Intrum, Stian Arnesen, er klar på at dyrtiden med blant annet høy rente er årsaken til økningen også hos Inkassobyråene.

– Årsaken til at inkassosaker øker nå, er kostnadskvernen som uke for uke og måned for måned maler i stykker stadig flere privatøkonomier i Norge.

 Leslie Tangen / TV 2
HEKTISK PÅGANG: Inkassoselskapet Intrum forteller om at de yngste står for en økning på 20 prosent i antall saker. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det henger sammen med ikke minst den rentekvernen og den renteutviklingen vi har sett som gjør det tøft for stadig flere nordmenn. Så tar det litt tid før de sakene kommer inn hos oss, naturlig nok, fordi våre kunder prøver selvfølgelig å løse dette så godt de kan før de sender dem til oss.

Har du et godt råd når regningen for lengst har forfalt?

– Det ligger i kortene at når en sak kommer til inkasso så har ikke alt gått på skinner. Rådet vårt å ta kontakt med oss slik at vi kan veilede dere. Det aller verste man kan gjøre, det er å ikke gjøre noe.

Read Entire Article