Arrestert for å hjelpe russere med mulig attentat

1 week ago 13



I FARE: Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

En polsk mann er siktet for å ha hjulpet Russlands etterretningstjenester, og jobbet som dobbeltagent.

  • Bilde av Øystein David Johansen
fredag 19. april kl. 03:13

Mannen, som blir omtalt som «Pawel K», er arrestert i Polen.

Han skal ifølge polske påtalemyndigheter ha forsøkt å kontakte russere involvert i krigen i Ukraina med detaljert sikkerhetsinformasjon om Rzeszow-Jasionka flyplassen sørøst i Polen, skriver Sky News.

Den lille flyplassen har vært viktig for våpenleveranser og hjelpeforsendelser og sentral når det gjelder viktige besøk. Det har også vært et sted Zelenskyj har brukt siden angrepskrigen startet i februar 2022, skriver Forbes.

Mulig attentat

Mannens handlinger ville ifølge påtalemyndighetene ha hjulpet russisk etterretning med å planlegge et mulig attentat mot den ukrainske presidenten.

Han skal ifølge den ukrainske statsadvokaten Andriy Kostin ha gjort det klart overfor russiske militærtopper at han var klar for å hjelpe GRU, den militære russiske etteretningstjenesten.

Det var ukrainske påtalemyndigheter som videreformidlet informasjonen til Polen, skriver den polske avisen Rzeczpospolita.

Informasjonen Pawel K skal ha kommet med kunne ha blitt brukt av russisk etterretning for å gjennomføre et attentat mot Zelenskyj på Polen-besøk, mener ukrainske myndigheter.

– Arrestasjonen viser med tydelighet den konstante russiske trusselen, ikke bare mot Ukraina og ukrainere, men mot hele den frie verden, skriver Kostin på X.

Polen har vært en av Ukrainas nærmeste støttespillere til Ukraina siden februar 2022, og landet tok blant annet i mot tusenvis av ukrainere som flyktet etter at Russland angep.

Pawel K risiskerer åtte års fengsel, skriver Rzeczpospolita.

Det er ikke første gang attentatplaner mot den ukrainkske presidenten blir avslørt.

VG skrev i august i fjor om en kvinne som samlet informasjon om Zelenskyjs reiseplaner i Mykolajv-regionien.

Les også: Kreml hevder Ukraina utførte attentatforsøk mot Putin

Read Entire Article