Arizonas folkevalgte stemte for å fjerne abortforbud fra 1864

1 week ago 15



Demokratene Stephanie Stahl Hamilton (til venstre) og Anna Hernandez klemmer hverandre etter at det onsdag ble flertall for å fjerne et 160 år gammelt abortforbud i Arizona. Delstatssenatet må også gå inn for å stryke forbudet for å unngå at det trer i kraft om kort tid. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB

Et flertall i Representantenes hus i Arizona vil fjerne et abortforbud fra 1864. Nå går saken videre til delstatssenatet.

torsdag 25. april kl. 01:28

Forbudet fra borgerkrigstiden, som etter planen kan tre i kraft neste måned, ble vedtatt fjernet med 32 mot 28 stemmer.

– Beslutningen om å ta abort eller søke andre former for helsehjelp knyttet til reproduksjon, hører hjemme hos pasientene, deres familier og helseleverandørene, ikke hos politikere, sa demokraten Oscar De Los Santos før avstemningen onsdag.

Etter at USAs høyesterett fjernet grunnlovsbeskyttelsen av retten til abort, har en rekke delstater med konservativ ledelse innført strenge abortregler.

Les også: Stor strid i USA: Derfor mener de abort er drap

I Arizona bestemte delstatens øverste domstol tidligere denne måneden at det 160 år gamle abortforbudet skulle vekkes til live igjen med mindre de folkevalgte grep inn.

Den norskamerikanske Arizona-senatoren Eva Burch (44) gikk tidligere i år viralt da hun delte sin personlige krise.

– Jeg kan bli en av de siste kvinnene i Arizona som får en lovlig abort. Nå skal vi stenge aborttilbud over hele staten, og sette pasienter og helsearbeidere i fare. Nå må gravide reise til California eller kjøpe abortpiller i Mexico, sa hun til VG.

Selv om demokratene skulle lykkes i å få opphevet forbudet, vil det fortsatt være begrensninger. I 2022 fikk republikanerne i delstaten gjennom en lov som forbyr abort etter 15. svangerskapsuke.

Parallelt med kampen mot 1864-loven, jobber demokratene om å få til en folkeavstemning i november om å gjenopprette abortrettigheter i delstaten.

Den demokratiske guvernøren Katie Hobbs har lovet å gi sin formelle godkjenning dersom begge kamrene i delstatsforsamlingen går inn for å fjerne abortforbudet.

Hun har brukte betegnelsen «ekstremister» om republikanere som ønsker å beholde det.

Read Entire Article