Åpenhet om norsk Ukraina-støtte

2 hours ago 5



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 20.10.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Utfallet av krigen i Ukraina er avgjørende også for Norges sikkerhet. Derfor støtter vi ukrainerne i deres forsvarskamp, og derfor har regjeringen foreslått å øke Ukraina-støtten med minst 60 milliarder kroner.

Denne uken er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på reise i Ukraina. Med seg har han norsk støtte for å sikre strømforsyning til rundt én million mennesker og industri i Ukraina, ved inngangen til en ny krigsvinter.

På samme måte som ved tidligere bidrag til Ukraina, vil informasjon offentliggjøres og publiseres på regjeringen.no. Unntakene er når vi må ta hensyn til sikkerheten for leveransene og eller menneskene som er involvert. Åpenhet er avgjørende for folks tillit. Å påstå at regjeringen bevisst feilinformerer om Nansen-programmet, slik Bjørn Johan Berger gjør, er rett og slett feil.

Skal man sammenligne Norges støtte med andre land, brukes ofte Kiel-instituttet. Det er et nyttig verktøy som sier noe om ulike lands militære og sivile bidrag.

Kiel-instituttet har endret metodikk siden det startet innsamling av data i 2022. Fra å registrere hva land sier at de skal gi, omfatter statistikken i dag kun faktisk utbetalt eller overlevert støtte. Vi forplikter oss, vi leverer som lovet, og vår støtte er langsiktig.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2025 en utvidelse av Nansen-programmet: 15 milliarder kroner etableres som et gulv, og programmet forlenges med tre år til 2030. I 2024 ligger vi an til å gi 27 milliarder kroner – altså nesten en dobling av utgangspunktet på 15 milliarder.

Å påstå at vi halverer støtten blir feil. Realiteten er en massiv økning: I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke Norges støtte til Ukraina med 60 milliarder kroner – fra Nansen-programmets opprinnelige ramme på 75 milliarder kroner til nå minst 135 milliarder kroner.

Om Ukraina skal lykkes med å stå imot den russiske aggresjonen, avskrekke fremtidige angrep og gjenoppbygge landet, er de avhengige av fortsatt sterk og langsiktig internasjonal støtte. Regjeringen og partiene på Stortinget skal sørge for at Norge fortsetter å bidra. Og i tråd med vår tradisjon for åpenhet vil vi fortsette å offentliggjøre hva Nansen-programmet bidrar med.

Eivind Vad Petersson, statssekretær, Utenriksdepartementet

Read Entire Article