Ap-utmelding etter skolesjokk i Lom: – Føler meg lurt

1 week ago 12



Kortversjonen

  • Sigrun Garmo (58) forlèt Arbeidarpartiet etter 22 år i protest mot skolenedleggelser.
  • Fylkesordfører og partikollega Thomas Breen seier at nedgang i elevtal fører til nye vurderingar.
  • Leder i Innlandet Ap, Lise Selnes, uttrykker forståing og tristhet over Garmos utmelding.

– Under valgkampen i fjor var det aldri prat om å legge ned noen skoler, sier Garmo til VG.

Det trofaste Ap-medlemmet og lederen i Lom Arbeiderparti – forteller om da fylkesordføreren Thomas Breen (Ap) var på besøk i Lom:

– Jeg tok ham med på Lom vidaregåande skole, og han sa at det ikke er noe poeng å legge ned her. Så skjer dette så fort han kommer til makten, sier hun og legger til:

– Jeg føler meg lurt.

I går ble det kjent at Ap-lokallagene i Skjåk og Lom trolig legges ned som følge av den betende skolesaken. Da forklarte Garmo at hun ikke kunne fronte et parti som «raserer bygda hun bor i».

Bilde av Thomas Breen (Ap)Thomas Breen (Ap)

Fylkesordfører i Innlandet

Fylkesordføreren Thomas Breen skriver til VG i en e-post at det er riktig at han på et besøk i Lom sa at «dersom søkertallene i region holder seg, så er det ikke grunnlag for å gjøre noe med skolestrukturen i regionen.»

– Nå viser det seg at det både har vært og vil fortsette å være en elevnedgang. Da blir saken også vurdert med nytt blikk, sier Breen.

Sigrun Garmo, som har vært medlem av Ap siden 2001 og sittet i styret siden 2007, er uenig i at nedleggelse av skoler i Innlandet er riktig vei å gå.

Hun er også bekymret med tanke på at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har snakket om å kutte grunnskolen fra ti til ni år. I så fall blir vgs-elevene yngre.

– Er det slik vi vil ha det i Norge? Skal 14-15-åringer sendes på hybel? spør Garmo retorisk.

Les også: Fryktar hybelboom for 16-åringer

Hun peker på at det allerede er mye frafall i skolen. Garmo frykter at planene vil ramme aleneforeldre og trygdede spesielt hardt.

– Vi er en region med lav inntekt, påpeker hun.

Thomas Breen mener det finnes tiltak som vil ta vare på folk med dårlig økonomi:

– Vi blir det første fylket som subsidierer hybelboere. Vi har satt av midler, og hver hybelboer vil få støtte til skoleskyss, sosiale tiltak og direkte pengestøtte, sier Breen.

 Line Møller / VGKommunen Lom er sentrum for en het debatt om skolenedleggelse. Her ser man stavkirken og videregående skole. Foto: Line Møller / VG

– Kan det komme noe godt ut av dette?

– Akkurat nå ser jeg ikke det, men vi får vente på endelig avgjørelse 23. oktober. Samholdet vi har sett i Ottatalen der folk jobber på tvers for ungdommen har vært fint. Idrettslag, kulturskole og alt. Vi vil så gjerne ha liv i distriktet vårt, sier Garmo.

Hun mener moderne teknologi burde gjøre det mulig å tilby bredere studietilbud uten at ungdommer må reise langt.

– Med den teknologien vi har i dag må det være mulig å sørge for digitale hjelpemidler som også kan gi bredere studietilbud uten at ungdommer må flyttes på og reise 8–10 mil hver vei til skolen, sier hun.

 Naina Helén Jåma / VGAP-LEDER: Lise Selnes er stortingsrepresentant for Hedmark og leder i Innlandet Ap. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Leder i Innlandet Arbeiderparti og stortingsrepresentant Lise Selnes, synes det er leit at en erfaren Ap-politiker som Sigrun Garmo melder seg ut av partiet.

– Jeg kjenner mange arbeiderparti-folk i Skjåk og Lom. Klart det er trist når noen melder seg ut etter mange års medlemskap og virke i partiet. Det gjør inntrykk. Prosessen med skolestruktur i Innlandet har vært lang og vond for mange og krevende for alle. Spesielt for dem som er mest utsatt lokalt med forslag om nedlagte videregående skoler og vgs-avdelinger. Jeg forstår at lokalpolitikere kjemper for nærskolene sine, sier Lise Selnes til VG.

Kjempet mot nedleggelser som ordfører

– Går skolenedleggelsene i Innlandet utover Arbeiderpartiets oppslutning og omdømme?

– De som føler seg rørt ved og er uenig i konklusjonen kan nok få påvirke sin oppfatning av Arbeiderpartiet. Nå blir det viktig for Innlandet Ap å vise at vi vil distriktene vel og gjøre andre grep som kan skape fremtidsoptimisme, svarer Selnes.

– Er du selv berørt av nedleggelsene?

– Jeg bor i Nord-Odal, og det er jo et forslag om å legge ned Skarnes vgs. Der har to av mine vært elever. Da jeg var ordfører, så kjempet jeg hardt mot nedleggelse. Nå er jeg fylkespartileder og har en helt annen rolle enn som ordfører. Jeg forstår sorgen ved å miste en skole, svarer Lise Selnes.

Hun understreker at det er på grunn av endret demografi i Innlandet de siste ti årene – at dette nå skjer.

– Det er bakgrunnen. Ingen ønsker egentlig å legge ned skoler. Så blir det selvsagt belastende når noen tar grep, avslutter Selnes.

– Som å slå av lyset

Stian Nyhus er blant annet tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. Han har vært i Helse- og omsorgsdepartementet og i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Han vokste opp i Lom, og har selv gått på skolen som nå står i fare for å bli nedlagt. I slutten av september hadde han et følelsesladet innlegg i lokalavisa Fjuken.

Bilde av Stian NyhusStian Nyhus

Politiker og skjåkver

– Med min bakgrunn fra Arbeiderpartiet er det som skuffer meg mest at Høyre har fått en hånd på rattet her, og dette er stikk i strid med det AP står for med slagordet «by og land, hånd i hånd», sier Nyhus til VG og legger til:

– Dette er ikke det beste for Innlandet, og jeg har blitt kontaktet av mange foreldre med barn etter innlegget i Fjuken. Jeg skjønner ikke at den videregående skolen i Lom – som har mange søkere, gode resultater, høy trivsel og høy gjennomføringsgrad – skal legges ned.

Han er klar på at en eventuell nedleggelse vil få store konsekvenser:

– Dette er som å slå av lyset i distriktene. Det kommer ikke til å bli ungdommer igjen, sier Nyhus, som nå er bosatt i Os og jobber som regionsjef i NITO (Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon).

Read Entire Article