AUF mener det kun skal letes etter olje og gass i felt med allerede eksisterende infrastruktur. De har ikke fått flertallet med seg.
Publisert: 29.09.2024 19:16
Kortversjonen
- AUF ønsker at olje- og gassleting kun skal foregå i felt med eksisterende infrastruktur, men fikk ikke flertall i Arbeiderpartiet.
- Arbeiderpartiets nye program legger vekt på Norges rolle som energileverandør til Europa, samtidig som de forbereder seg på redusert etterspørsel etter fossil energi.
- LO og AUF har hatt tøffe diskusjoner om olje- og klimapolitikk, men begge parter er enige om å øke tempoet i omstillingen på sokkelen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Mandag legger Arbeiderpartiet frem sitt partiprogram. Dette er politikken som regjeringspartiet skal gå til valg på. Det skal endelig vedtas på landsmøtet neste vår.
Forrige gang var det Jonas Gahr Støre som ledet arbeidet med programmet. Da var han veldig stolt over at LO og AUF ble enige.
– Dette programmet har forent industriarbeideren og miljøungdommen, sa Støre den gangen.
Denne gangen er det ikke like idylliskidylliskOgså forrige gang Aps program skulle meisles ut var det en dissens. Denne handlet om den såkalte iskanten. AUF og flere ønsket den lenger sør enn det Ap stemte for i Stortinget tidligere det året. Det gikk ikke gjennom på landsmøte. . AUF har tatt ut dissens i oljepolitikken.
AUF ønsker kun å tillate leting etter olje og gass i felt med allerede eksisterende infrastruktur. Så langt vil ikke resten av programkomiteen gå.
– For oss handler det både om hvor mye olje Norge kan hente opp, samtidig som vi skal bidra til at verdens klimagassutslipp går ned og hvorvidt det vil være lønnsomt å åpne nye, store oljeprosjekter fremover. Der klarte vi ikke bli enig, sier Astrid Hoem i AUF.
I budsjettforhandlingene med SV har regjeringspartiene gått med på å ikke dele ut letetillatelser i såkalte «umodne» områder i denne stortingsperioden.
Tross dissensen er hele komiteen likevel skjønt enig om at Norge må forberede seg på at etterspørselen etter olje og gass på sikt vil gå ned, og at tempoet i omstillingen på sokkelen derfor må øke.
– Den som tviholder på noe som vi vet at en eller annen gang i fremtiden kommer til å bli erstattet med fornybart, får et problem, sier Are Tomasgard. Han er LOs representant i programkomiteen.
I faktaboksen finner du forslagene som Ap kommer med i energipolitikken.
Hårete mål og trofast levering
Programmet har derfor flere ambisiøse mål for å komme i gang med omstillingen de mener trengs. Her er noen av forslagene:
- Lyse ut områder tilsvarende 50 GW havvind på norsk sokkel frem mot 2050.
- Utvikle muligheten for trygg og storstilt lagring av CO₂ på norsk sokkel. Sette nasjonalt mål om å dele ut plass til å lagre minimum 50 millioner tonn CO₂ på norsk sokkel innen 2030.
Det blir likevel lagt vekt på Norges rolle som energileverandør.
«Vi skal også fremover spille en sentral rolle for europeisk energisikkerhet. Olje- og gassindustrien skal fortsatt lete, produsere og levere til Europa», heter det i det nye programmet.
Selv om flertallet i komiteen ikke går inn for AUFs forslag om å stanse leting i nye områder, erkjenner de at «aktiviteten rundt eksisterende områder vil være den bærende på norsk sokkel».
– Får ta forhandlingene når de kommer
I 2021 forlot SV regjeringssonderingene på Hurdal. Flere medier meldte at det blant annet var manglende vilje til å få til kompromiss i oljepolitkken som bidro til bruddet.
Jørn Eggum i Fellesforbundet bekreftet den gangen at det ikke var noe å kompromisse på. I årene som fulgte har derimot SV fått en rekke seire i petroleumspolitikken.
Flere målinger har vist at regjeringen etter valget kan bli avhengige av støtte ikke bare fra SV, men også fra MDG og Rødt.
– Skaper dere nå en usikkerhet om hvor langt Arbeiderpartiet kan strekke seg i oljepolitikken?
– Jeg tror ikke det er unaturlig å ha en uenighet om dette i 2024. Det er heller ikke uvanlig med uenighet om olje på landsmøte. Det har det vært før, sier Hoem i AUF.
– Vi får ta forhandlingene når den tid kommer og se hvem som sitter igjen, sier Tomasgard i LO.
– Det kan godt være at urbane klimavelgere blir fornøyde med de store ambisjonene om grønn omstilling. Men hva vil dere si til dem som mener det bør holdes liv i petroleumsnæringen så lenge som mulig?
– Norge som oljenasjon er halvert siden 2000. Vi er blitt mer og mer en gassnasjon. Det er bra for Europa nå, men vi vet og at Europa ønsker å frigjøre seg fra gass. Hvis vi klamrer oss fast til en næring der det på et eller annet tidspunkt ikke er ressurser å hente ut lenger, så er vi akkurat like langt. Da har vi også mistet muligheten til å bygge overgangen til nye, grønne arbeidsplasser, sier Tomasgard
– Tøffe diskusjoner
Det er ikke til å legge skjul på at LO og AUF ofte har vært rivende uenige på felt som olje og klima. AUF er utålmodige.
– Det er ikke alltid begrepet «utvikle, ikke avvikle» sitter like godt hos meg, innrømmer Hoem og forklarer videre.
– Fordi det har også blitt brukt i en setting der det er litt sånn ‘drill baby drilldrill baby drillSlagordet ble først brukt av republikanerne før det amerikanske presidentvalget i 2008. Det sier noe om ønsket om å drille opp mest mulig petroleum. ’ i mitt hode.
For Hoem har det vært viktig at utvikle-delen av begrepet handler om å bygge opp mer grønn industri på norsk sokkel. Hun ønsker ikke at man skal fortsette på akkurat samme måte som i dag når det gjelder olje.
– Der har vi vært i ganske tøffe diskusjoner, men jeg synes vi har funnet gode kompromisser, sier Are Tomasgard.
Både Hoem og Tomasgard har vært opptatt av å ikke skape en falsk enighet, og at dissensen derfor var eneste mulighet.
– Det er viktig at det er et reelt innhold i de løsningene vi har kommet frem til.