Ap-lag legger ned partiarbeidet etter skolesaken: – Var forberedt på å melde meg ut

2 weeks ago 5



 Line Møller / VGLOM: Den videregående skolen ligger til høyre for Lom stavkirke. Foto: Line Møller / VG

Skjåk Ap består så vidt – i alle fall frem til årsmøtet i 2025.

Fredag 8. november kl. 08:01

I rundt hundre år har Arbeiderpartiet hatt et lokallag i Skjåk i Nord-Gudbrandsdal. Tidligere i oktober kom nyheten om at skolenedleggelsene i Innlandet trolig ville bety slutten for det historiske lokallaget.

– Tillitsvalgte i laget vårt orker ikke å drive lokalpolitikk for et parti som ikke vil beholde nærskolen vår. Dette er veldig alvorlig for distriktet vårt, sa leder i Skjåk Ap Stig Erlend Banken til VG da.

Sent torsdag kveld besluttet imidlertid Skjåk Arbeiderparti å fortsette å eksistere som lokallag frem til årsmøtet i 2025.

Det skjedde på et ekstraordinært årsmøte.

Der ble det også avgjort at styret reduseres til et minimum på fire personer, og at alt partiarbeid blir lagt på is frem til neste år.

 PrivatAP-VETERAN: Stig Erlend Banken (57) er leder i Skjåk Ap, og sitter både i kommunestyre og formannskap for Arbeiderpartiet. Foto: Privat

– Vi fikk utmeldelser fra styremedlemmer, og skal vi fortsatt ha et lag så må et styre være oppegående. Hvis ikke må vi legge ned, sier leder Banken til VG sent torsdag kveld.

– Vi hadde et langt og godt årsmøte med en god diskusjon nå i kveld der to av styremedlemmene trakk tilbake utmeldelsene. Da kan vi fortsatte, men vi legger ned partiaktiviteten.

Dette har skjedd:

  • Forslaget om å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder i Innlandet vekket enormt engasjement.
  • 25. oktober ble skolestriden avgjort i Innlandet: Fylkestingets flertall, bestående av blant annet Arbeiderpartiet, stemte for skolenedleggelsene.
  • Disse skolene og skolestedene ble nedlagt:
  • Dokka (266 elever) i Nordre Land
  • Skarnes (186 elever) ved Kongsvinger
  • Skolestedet Flisa (117 elever) i Solør
  • Skolestedet Sønsterud (49 elever) i Solør
  • Skolestedet Lom (96 elever) i Nord-Gudbrandsdal
  • Skolestedet Dombås (32 elever) i Nord-Gudbrandsdal

Var forberedt på å melde seg ut

Det er ikke bare styremedlemmer som har meldt seg ut av Skjåk Ap. Da VG snakket med Banken sist, var rundt 50 personer fra bygda medlemmer, nå er tallet nede i rundt 35.

Partilederen avslører at han selv var forberedt på å melde seg ut under årsmøtet torsdag kveld.

– Jeg har vært fryktelig i tvil om jeg skulle melde meg ut, men jeg er på mange måter glad for at vi inntil videre kan ha et lag, sier han.

– Jeg tror samfunnet vårt ser en ganske stor forskjell på lokalpartiet og fylkespartiet vårt. Tilliten til fylkespartiet er tilnærmet lik null, men jeg tror at folk ser forskjell.

Skjåk-lederen er opptatt av at lokallaget kan være med på å påvirke i skolesaken. Han forteller at de ser på mulighetene for at det kan opprettes en privatskole i Lom, og at de jobber med å sende inn en klage på saksbehandlingen i fylkestinget.

– Vi vil være en tydelig distriktsstemme i Arbeiderpartiet, og vi føler vi har folket med oss.

Partilederen er spent på hva som vil skje med Skjåk Ap under årsmøtet neste år.

– Jeg er fryktelig spent. Vi er avhengige av at vi har medlemmer og at de kan bidra inn i styrearbeidet. Så har det mye å si hvordan skolesaken kan utvikle seg videre, om vi kan klare å få noe positivt ut av det, sier han.

– Denne saken er ikke avgjort, sier han, før han kommer med følgende appell:

– Skjåk Ap ber nå vår fylkestingsgruppe om å ta til vettet og snu i skolesaken før de ødelegger for hele Arbeiderpartiet. Det er ingen skam å snu. Lytt til folket og la barna våre fortsatt kunne spille fotball, håndball, være med i kulturskolen og være aktive i eit ungdomsmiljø i stedet for å sitte 4 timer i en buss eller flytte på hybel.

Les også: Skoleopprøret: To vgs foreslås nedlagt i Østfold

Read Entire Article