Ap gjorde helomvending om 70-årsgrense i staten – fremmer gammelt Høyre-forslag likevel

4 days ago 17



– Det er nødvendig at flere står lenger i arbeid for å sikre bærekraften i velferdsstaten. Vi vet også at mange eldre ønsker å jobbe lenger enn de har mulighet til i dag, og ved å heve aldersgrensen til 72 år vil flere få denne muligheten, uttalte daværende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim, da forslaget ble lagt frem i 2020.

Da høringsrunden var ferdig, viste det seg at ikke veldig mange var enig dette. Verken arbeidsgiver- eller arbeidstakerorganisasjonene støttet forslaget om å øke statsansattes alminnelige aldersgrense fra 70 til 72 års alder.

Les: Bred motstand mot å heve pensjonsgrensen i staten til 72 år

NHO mente det var viktig å få flere eldre arbeidstakere til å stå lenger i arbeid, men at en heving av aldersgrensen er feil virkemiddel. LO var inne på det samme, og pekte på at dagens reelle pensjonsalder i offentlig sektor ligger i underkant av 65 år.

Legal Advisers - Legal & Executive Affairs

Kastet forslaget

Dette var våren 2021. Senere det året overtok som kjent Ap og Sp regjeringsmakten, og noe av det første daværende arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) gjorde var å trekke tilbake forgjengerens forslag. I meldingen som ble sendt til Stortinget skrev hun:

«Regjeringen mener at det er grunn til å legge vekt på at både Sysselsettingsutvalget og et stort flertall av høringsinstansene var imot dette forslaget. Regjeringen legger særlig vekt på at mange høringsinstanser, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, mener at en må holde på 70-års aldersgrense for å unngå uverdige og konfliktfylte avganger fra arbeidslivet. Regjeringen har på denne bakgrunn besluttet å trekke tilbake Prop. 227 L (2020–2021).»

Politisk forlik

I februar i fjor inngikk imidlertid partiene på Stortinget et bredt pensjonsforlik. Der inngikk blant annet at aldersgrensene i pensjons- og trygdesystemet gradvis skal økes i tråd med økningen i befolkningens levealder. I tillegg ble de enighet om likevel å heve den øvre grensen til 72 år. Fredag kunne regjeringen fredag fremme Solberg-regjeringens gamle proposisjon på nytt. Her skriver den:

«Det forslaget som fremmes nå, tilsvarer det som ble fremmet i Prop. 227 L (2020–2021). Ettersom forslaget var på offentlig høring i forkant av denne proposisjonen, er det ikke gjennomført en ny høring nå.»

Én endring er imidlertid gjort, og det er at dommere ikke skal berøres. For dommere skal dagens grense på 70 år opprettholdes, ut fra en vurdering av deres særstilling som uavsettelige og helt uavhengige embetsmenn.

– Mange vil jobbe etter 70 år, men blir hindret av reglene i dag. Med disse endringene kan ikke arbeidsgivere lenger si opp folk som ønsker å fortsette å jobbe, bare fordi de er blitt 70 år. Mange seniorer har verdifull erfaring og kompetanse, og mer å bidra med i arbeidslivet etter fylte 70, skriver arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressmelding.

Read Entire Article