Ap går glipp av et av sine største talenter. Gjorde partileder Jonas Gahr Støre nok for å holde på Hadia?

1 month ago 59



KOMMENTAR: Når Hadia Tajik nå sier nei til Stortinget, går Ap glipp av et av sine største talenter. Gjorde partileder Jonas Gahr Støre nok for å holde på henne?

Hadia Tajik vil ikke mer etter 2025. Hva med Kari Nessa Nordtun? Foto: Fotomontasje: Inga Sverdrup
  • Harald Birkevold

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Hadia Tajik har vært i toppen av norsk politikk så lenge at det er lett å glemme at hun faktisk bare er 40 år gammel. Kvinnen fra Bjørheimsbygd er et politisk supertalent, og hun er i dag – tross all dramatikken de siste årene – fortsatt et av partiets sterkeste kort.

Før hun ble nødt til å trekke seg som statsråd og nestleder i Ap var hun en av statsminister Jonas Gahr Støres aller nærmeste og mest betrodde medarbeidere. I løpet av den korte tiden hun fungerte som arbeids- og inkluderingsminister fikk hun også gjort et oppsiktsvekkende stykke arbeid.

Tajik var også kulturminister i Jens Stoltenbergs regjering fra 2012 til 2013. Hun ble med andre ord statsråd mens hun var i slutten av 20-årene.

Felt av gammel sak

Saken som felte henne i begynnelsen av mars 2022, altså påstander om rot med bolig(er) og Stortingets støtteordninger tilbake i 2006, viste seg etter hvert å ikke være så alvorlig som mange først trodde. Men da var skaden allerede skjedd. Tajik opplevde naturlig nok «fallet» som sterkt personlig belastende. Ikke minst bidro Ap-haterne det finnes mange av i sosiale medier og kommentarfelt med falske fortellinger og ubegrunnede rykter, noe som føyde skade til skam.

Hadia Tajik ble valgt inn på Stortinget fra Oslo i 2009, og gjenvalgt fra samme sted i 2013. Men i 2017 skiftet hun til hjemfylket, og har siden vært innvalgt fra Rogaland. Som Aftenbladet har dekket grundig så seint som fredag, medførte den plutselige stjernestatusen til eks-ordfører Kari Nessa Nordtun at det oppsto tvil om hvem som eventuelt bør nomineres på førsteplass i Rogaland for Ap før stortingsvalget i 2025.

Støre kunne gjort noe

Tajiks beslutning endrer selvsagt dette bildet radikalt. I et innlegg publisert på Facebook fredag formiddag skriver hun at hun ikke vet hva hun skal gjøre fra høsten 2025. Skulle hun hatt planer om å skifte fylke på nytt, tilbake til Oslo hvor hun er etablert med mann og barn, ville hun nok ha sagt det. Dermed tyder alt på at hun gir seg på topp-plan i 2025.

Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre kunne trolig ha hindret Tajiks beslutning ved å rehabilitere henne. For over et år siden skamroste Støre henne fra talerstolen på årsmøtet i Rogaland Ap i Sandnes. Mange, inkludert denne kommentatoren, tok dette som et signal om at tiden i «utvisningsboksen» snart var omme, og at Tajik snart ville kunne vende tilbake som statsråd.

Slik gikk det ikke. I stedet måtte Tajik starte «med blanke ark», som menig stortingsrepresentant. Og forbli i den posisjonen. For en kvinne med hennes ambisjoner og evner kan dette ikke ha vært helt friksjonsfritt.

Trond og Hadia

Dermed er Ap i den situasjonen at to av de største talentene partiet har fostret i denne generasjonen, Trond Giske og Hadia Tajik, på hvert sitt vis har blitt koblet fra.

Og nettopp de to sto jo helt sentralt i den oppvasken som til slutt felte Giske. Sjokk-nederlaget i stortingsvalget i 2017 og de seinere avsløringene av Giskes brudd på partiets retningslinjer mot uønsket seksuell oppmerksomhet, brakte de to nestlederne på full kollisjonskurs. Mot partileder Støres ønske leste Tajik høyt fra varsler som var kommet inn mot Giske under et krisemøte i partiledelsen.

Det vakte også – berettiget – oppsikt at Tajik ikke lenge seinere ble kjæreste og etter hvert gift med Kristian Skard, som hadde stått for flere av de kritiske, avslørende sakene mot Giske mens Skard fortsatt var politisk reporter i Dagens Næringsliv. De er i dag gift og har barn. Skard sluttet som journalist da han ble sammen med Tajik og gikk over til kommunikasjonsbransjen.

Banebrytende

Som barn av to innvandrere fra Pakistan har Hadia Tajik spilt en svært avgjørende, ja nesten banebrytende rolle som premissleverandør og deltaker i viktige debatter om inkludering, integrering, religiøs ekstremisme, æresvold og rasisme i Norge.

Men Tajik har aldri latt seg fange i den rollen. Hennes hovedanliggende som politiker har alltid vært saker som favner hele samfunnet, ikke bare problemstillinger som dreier seg rundt innvandrerbefolkningen.

I hennes siste bok, «Drømmer for min datter», skriver hun med et sterkt personlig engasjement om klima og natur, og om sin frustrasjon over mangelen på kraftfull politikk for å kunne overlevere kloden til kommende generasjoner.

Hva nå, Ap?

Et arbeiderparti uten Hadia Tajik på laget er et svekket parti. En slik utgang kunne trolig vært unngått dersom hun hadde blitt rehabilitert tidligere, samtidig som partiet hadde åpnet en sikker stortingsplass for henne fra Oslo, hvor hun faktisk bor. Slik gikk det altså ikke.

Kan hun komme tilbake seinere? Ja, selvsagt kan hun det. Spørsmålet er om hun vil, når hun i stedet har erfart godene i de jobbene hun nå vil få tilbud om.

Publisert:

Publisert: 15. mars 2024 12:50

Read Entire Article