Anlegg til 80 mill. står tomt i Trondheim: – Kan ikke brukes

1 month ago 16



I over et halvt år har giga-investeringen i Granåsen vært ulovlig å ta i bruk. Byråd Trond Åm innrømmer uklarheter i arbeidet.

Karl-Henrik Brinch og Knut Styve Hornnes er oppgitte over at investeringen på nærmere 100 millioner kroner ikke kan brukes. Skytehallene er integrerte i det svære hoppanlegget i Granåsen. Foto: Fanny Feragen Solheim
  • Johannes Strand

    Johannes Strand

Publisert: 02.09.2024 21:34

GRANÅSEN: «Norges beste» var stempelet den flunkende nye skytehallen fikk under en storslagen åpning i starten av februar.

Med bajonettkniv kunne Venstre-topp og varaordfører Erling Moe (V) erklære Granåsen skytehall som åpnet foran et titalls glisende skyteentusiaster.

Anlegget består av to haller og tilhørende fasiliteter, og mangeårig utbyggingsleder Mona Åsgård kunne fortelle om en prislapp på 80 millioner kroner. Hallene er integrert i hoppanlegget i Granåsen.

Står tomt

Men kort tid etter åpningen dukket problemene opp.

– Vi merket at det var dårlig luft under stevnet vi hadde rett etter åpningen. Etter noen undersøkelser, oppdaget vi at forskriftskravene til ventilasjon ikke var oppfylt. Vi kunne ikke fortsette å bruke hallene. Siden har vi ikke brukt anlegget, forteller styreleder Knut Styve Hornnes i Granåsen skytehall ASGranåsen skytehall ASselskapet eies av tolv ulike aktører i skyttermiljøet.

Det betyr at anlegget har stått tomt i over seks måneder. Årsaken er utfordringer knyttet til ventilasjon.

Hornnes og styremedlem Karl-Henrik Brinch snakker på vegne av tolv aktører som berøres av at hallene står tomme. De forteller om stor frustrasjon i skyttermiljøet.

Det var varaordfører Erling Moe (V) som offisielt åpnet Granåsen skytehall i vinter. Foto: Frøy E. Hamstad

De offentlige forskriftene for sivile skytebaner sier at luften i Granåsen skal skiftes ut tre ganger i timen. Det må også være tilstrekkelig lufthastighet til at kruttrøyken forsvinner og går forbi skytterne.

– Med den eksisterende kapasiteten på ventilasjonen er det umulig å oppnå kravene gitt i forskriften for sivile skytebaner og i veileder fra Det frivillige skyttervesen, sier Hornnes oppgitt.

– Det er brukt 80 millioner kroner på noe som ikke kan brukes. Det handler ikke om at skytterne er misfornøyde, men at inneklimaet ikke er tilfredsstillende.

Anlegget er dermed per definisjon ulovlig å ta i bruk.

Nedenfor ser du kort forklart hvordan ventilasjonen skal fungere.

Slik fungerer ventilasjonene i skytehallen Karl-Henrik Brinch forklarer hvordan ventilasjonen i skytehallene skal fungere.

– Mange spør hva som skjer

De stengte hallene har skapt stor frustrasjon.

– Mange etterlyser og spør hva som skjer. De er skuffet over kommunen, og spesielt når vi må fortelle at vi føler vi ikke får noe respons. De løftet knapt en finger før vi la fram en uavhengig rapport, sier Brinch.

I tillegg til egne målinger, har Hornnes og Brinch bestilt en uavhengig rapport fra konsulentselskapet Afry. Adresseavisen er kjent med rapporten, som konkluderer med følgende:

– Basert på analysen og evalueringer av ventilasjonssystemet i Granåsen skytehaller, er det tydelig at systemet ikke oppfyller de nødvendige standardene og forskriftene for å sikre tilfredsstillende luftkvalitet og sikkerhet for brukerne.

Og:

– Manglende overholdelse av kravene til luftutskifting og luftkvalitet utgjør en alvorlig risiko for brukernes helse og sikkerhet under bruk av anlegget.

For at Granåsen skytehall skal kunne åpnes for bruk igjen, må ventilasjonen være i henhold til forskriftene. I tillegg må politiet godkjenne hallene. Per i dag sier politiet nei, ifølge Hornnes og Brinch.

Knut Styve Hornnes peker, gestikulerer og forklarer hva som er galt med ventilasjonsanlegget i Granåsen. Foto: Fanny Feragen Solheim

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra entreprenør NCC og rådgivingsselskapet Multiconsult. Selskapene henviser til utbyggingsleder Åsgård i Trondheim kommune. Åsgård henviser igjen til enhetsleder for idrett og friluftsliv, Knut Kvaran.

Enhetslederen forteller at det er byråd for kultur, idrett og friluftsliv, Trond Åm (V), som skal uttale seg om saken.

Innrømmer: – Har vært uklarheter

Adresseavisen møter Åm på Lademoen. Venstre-politikeren forteller at han ble først orientert om saken i midten av august.

– Da fremsto det som en sak som var løsbar på en forholdsvis enkel måte med nye ventilasjonskanaler, og entreprenøren var på saken. Jeg hadde et inntrykk av at det skulle løse problemet med luftforholdene i skytehallene, men det gjør de ikke. Nå er spørsmålet hvordan vi løser dette videre, sier Åm.

Byråden vet ikke hvorfor forskriftene ikke er blitt fulgt.

– Nøkkelen ligger nok i leverandørbeskrivelsen, og i forståelsen av en veileder det har vært uklarheter rundt. Det er også mulig det ikke har fremkommet tydelig nok hva som er skytternes behov. Jeg har nøstet i saken, og det er uklart hva som har skjedd i dialogen mellom partene. Både premisser, forventninger og involverte personer har endret seg over tid, og rundt en rekke forhold.

Samtidig som VM i basse foregår på Lademoen, svarer byråd Trond Åm (V) opp på kritikken fra skyttermiljøet. Foto: Johannes Strand

– Over 80 millioner av folkets penger er brukt på et anlegg som ikke er forskriftsmessig stand. Hvilke signaler sender det til Trondheims befolkning?

– Denne hallen skal stå i lang tid. Det er snakk om en leieavtale på 30 år. Det viktigste er at det blir bra på sikt, selv om alle forsinkelser selvsagt er veldig uheldig. Kommunen har brukt veldig mye penger på hallen, så vi må finne en god løsning.

Varsler møtevirksomhet

Åm kan ikke svare på spørsmål om hvor store eventuelle merkostnader blir, hva som blir løsningen og når hallen vil være i orden.

– Vi er nødt til å gjennomføre møter med skytterne og entreprenøren. Men vi skal nok finne en løsning, sier Venstre-politikeren.

Byråden kjenner seg imidlertid ikke igjen i at kommunen ikke har løftet en finger før rapporten lå på bordet.

– Nei, mitt inntrykk er at administrasjonen har sitt på det tørre. Kommunen har samarbeidet med entreprenøren i lengre tid om å løse problemene. Nå er det viktige at vi alle bidrar til å finne en løsning som fungerer godt. Det opplever jeg at alle er innstilt på.

Her skulle det vært aktivitet så å si hver eneste dag i et halvt år. Nå står skytehallen tom. Foto: Fanny Feragen Solheim

Tilbake i Granåsen håper de frustrerte skytterne på en snarlig løsning, men heller ikke de vet hvordan ventilasjonsproblematikken skal løses. En eventuell løsning må også fungere for skihopperne, som også bruker lokalene under små og store arrangementer i Granåsen.

– Mange tusen skyttere venter på at hallene skal åpne igjen. Vi ønsker ikke å signere en langvarig leieavtale før hallene er i forskriftmessig stand. Og for hver uke som går, så går vi glipp av inntekter som skal finansiere skivene våre i hallenefinansiere skivene våre i halleneover 1,6 millioner kroner er blitt investert i nye skyteskiver. Vi kan ikke arrangere treninger og stevner, og vi har sagt nei til alle henvendelser i et halvt år, sier Hornnes.

Denne uka kunne skytterne markert at det er syv måneder siden «Norges beste innendørshall» ble åpnet. I stedet går de en uviss fremtid i møte.

Read Entire Article