Anklager Israel for etnisk rensing i Gaza

2 hours ago 5



Soldater og stridsvogner passer på mens palestinere må igjennom en militær sjekkpost og sjekkes grundig for om de har tilknytning til Hamas. For noen uker siden erklærte Israel et område av nord-Gaza som en såkalt militær sone.

Det siste noenlunde fungerende sykehuset i nord-Gaza er også blitt stormet av israelske styrker.

Angrepene har konsentrert seg rundt byen Jabalia, som er en flyktningleir. Israels egne dronebilder viser en by som er totalt utbombet.

Gaza

Den israelske hæren har beordret sivilbefolkningen ut av nord-Gaza.

Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Den israelske hæren vil ha de sivile vekk fordi de vil nedkjempe Hamas-krigere som fortsatt driver geriljakrig i området. Israel anslår at det fortsatt befinner seg rundt 250.000 palestinere i nord-Gaza.

770 mennesker har blitt drept siden den nye offensiven startet, ifølge lokale myndigheter. Den israelske hæren sier de har drept flere titalls militante palestinere bare i går.

– Jabalia er i ferd med å falle. Det er nok en psykologisk kollaps for Hamas, sier talsmann Hezi Halevi i den israelske hæren.

Drives på flukt

De som slipper igjennom kontrollposten må igjen ut på veien med det lille de har igjen av eiendeler etter over ett år med krig. Ifølge FN har flere titalls tusen mennesker flyktet.

Jabalia

Flyktninger fra Jabalia, som er gjort om til en militærsone av den israelske hæren.

Foto: - / AFP

Mange vegrer seg fordi de frykter at Israel vil fordrive palestinere vekk fra området for godt.

– Det har vært mye bombing. Det ligger døde og skadde i gatene. Folk er ekstremt slitne. Vi har standhaftig holdt oss fast i nord-Gza, men de skyr ingen midler for å få oss ut herfra, sier Khouloud Abu Nada til nyhetsbyrået Reuters.

Mange har fått beskjed om å gå mot byen Deir Al Balah. Her møter de desperate mennesker på jakt etter et stykke pitabrød hos de lokale bakerne. USA mener Israel ikke tillater tilstrekkelig nødhjelp inn i nord-Gaza, men Israel nekter for at de har en plan om å sulte ut befolkningen der.

– Etnisk rensing

På et møte i London fredag kom Jordans utenriksminister med harde ord for å beskrive det som nå skjer i Jabalia.

– Vi ser at det er etnisk rensing, og det må ta en slutt, sier Jordans utenriksminister Ayman Safadi.

Også FN slår alarm, og sier at «det mørkeste øyeblikket» i krigen på Gaza nå i ferd med å utspille seg i Nord-Gaza. FNs menneskerettighetssjef Volker Turk sier at situasjonen blir verre for hver dag som går.

– Den israelske regjeringens politikk og praksis i det nordlige Gaza risikerer å tømme området for alle palestinere. Vi står overfor det som kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten, sier Turk.

Volker Turk

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Israel har foreløpig ikke svart på påstandene fra verken Jordan eller FN. Men den israelske regjeringen benekter rapporter i israelske medier om at de ønsker en permanent buffersone i nord-Gaza, eller okkupere denne delen av Gaza på nytt.

Dette ble og bekreftet av USAs utenriksminister Antony Blinken, som besøkte den israelske statsministeren denne uken.

Stormet sykehus

Den israelske hæren har også omringet sykehusområdet i nærheten av Jabalia. Kamal Adwan-sykehuset er det eneste som fungerer sånn noenlunde i området. Sykehuset ble også beskutt før den de israelske soldatene trakk seg tilbake, ifølge sykehusdirektøren, skriver Reuters.

Sykehus

Mange skadde pasienter på Kamal Adwan-sykehuset, som er blitt omringet av israelske soldater.

Foto: - / AFP

Her befinner det seg hundrevis av pasienter, samtidig som det er et sted mange palestinere har søkt ly for all bombingen. Sivilforsvaret sier de ikke lenger er i stand til å rykke ut på oppdrag fordi det er blitt for farlig, og at de stadig blir angrepet.

– Det vi så var totalt kaos. Skadeavdelingen var overfylt, og vi så mange pasienter som ble brakt inn med grusomme traumer, sier Rik Peeperkorn i Verdens helseorganisasjon (WHO), som har besøkt sykehuset.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Sist oppdatert: 25.10.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 352 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Israel mener å ha etterretning som tyder på at Hamaskrigere befinner seg der, og at de og har militær infrastruktur ved sykehuset.

49 pasienter har likevel fått lov til å bli evakuert ut, og Israel har blant annet tillatt en ny forsyning med drivstoff, samt blod til sykehuset.

Publisert 25.10.2024, kl. 19.38 Oppdatert 25.10.2024, kl. 19.48

Read Entire Article