Rikshospitalet i Oslo er som kjent i ferd med å bli utvidet, i et prosjekt som er anslått til å koste 21,5 milliarder kroner. Nylig skulle byggherren, Helse Sør-Øst, inngå
kontrakt om grunn- og sikringsarbeider for tre nye bygg.
Seks entreprenører leverte tilbud, og i april varslet Helse Sør-Øst at kontrakten ville gå til Consto, med konkurrenten NRC som nummer to. NRC har protestert, og mener Constos tilbud ikke oppfylte kvalifikasjonskravene som var oppstilt i konkurransegrunnlaget.
Fant en snarvei
Like før rettsferien fikk de medhold i Oslo tingrett, da Oslo tingrett avsa en midlertidig forføyning som forbød Helse Sør-Øst å inngå kontrakten. Dette vil i verste fall kunne medføre en forsinkelse i prosjektet på inntil to år, anførte Consto.
Les om selve tvisten her: Entreprenør fikk midlertidig forføyning mot anskaffelse – frykter Rikshospitalet kan forsinkes med flere år
Et sentralt poeng er imidlertid at forføyningen kun forbød Helse Sør-Øst å inngå kontrakten basert på den spesifikke tildelingsbeslutningen fra i vår. Det var ikke et generelt forbud. Denne muligheten grep Helse Sør-Øst raskt, ved at de ganske umiddelbart gjorde en ny vurdering. Denne konkluderte, nok en gang, med at Consto skulle tildeles kontrakten.
– Min klient har derfor gjort en ny tildelingsevaluering, som konkluderer med at Consto er kvalifisert, men nå med en annen begrunnelse. Denne runden har allerede medført seks ukers forsinkelse på prosjektet, og vi håper jo prosessen nå kan gå videre, sa Helse Sør-Østs prosessfullmektig i saken, Svein Terje Tveit fra Arntzen de Besche.
Ny runde
Nå opplyser Constos konkurrent, NRC, at de går til sak på nytt. Mandag sendte de atter en begjæring om midlertidig forføyning, i et forsøk på å stoppe arbeidene enda en gang.
– Bakgrunnen for begjæringen er at NRC mener kontraktstildelingen er gjort på feil grunnlag, da valgte leverandør etter NRCs vurdering ikke oppfyller kvalifikasjonskravene som er satt for oppdraget. NRC har tidligere fått medhold i Oslo tingrett, som konkluderte med at det var sannsynliggjort at kvalifikasjonsvurderingen ved den opprinnelige tildelingen var i strid med anskaffelsesregelverket. Helse Sør-Øst har likevel opprettholdt tildelingen etter en ny vurdering, og NRC mener at også denne vurderingen bryter med regelverket.
Dermed lever Helse Sør-Østs frykt for langvarig utsettelse av hele Rikshospitalet-prosjektet fortsatt i beste velgående. En eventuell rettsprosess om lovligheten, gjerne i flere rettsrunder, vil nødvendigvis ta lang tid.
– Avgjørende for tilliten
– NRCs begjæring er fremmet for å sikre at kontrakten ikke inngås før lovligheten av tildelingsbeslutningen er rettskraftig avgjort. Selskapet understreker at det er avgjørende for tilliten til offentlige anskaffelser at regelverket følges og at alle leverandører behandles likt og rettferdig, sier Bim Cornelia Kase, kommunikasjonsdirektør i NRC.
Kjernen i striden er hvor stor betydning kontraktskravene skal ha for tolkningen av kvalifikasjonskravene i utlysningen. NRCs hovedinnvending er at kvalifikasjonskravet måtte forstås slik at slik at det inkluderte erfaring med tunnelarbeid. NRC oppdaget nemlig at Constos underleverandør ikke har slik erfaring. Riktig nok står ikke dette direkte i kvalifikasjonskravet, men dette kravet må innfortolkes i lys av oppdraget, mener NRC.