Anerkjent analytiker: «Ukrainas invasjon av Russland kan gi en raskere slutt på krigen»

1 month ago 34



Zelenskyj har åpnet opp for å forhandle med Russland. Da kan russiske landområder komme godt med, tror ekspertene.

President Volodymyr Zelenskyj fotografert 4. august, sammen med et F 16-fly. Foto: Efrem Lukatsky, AP / NTB
  • Alma Holtvedt

Publisert: 11.08.2024 16:18

Kortversjonen

– Muligheten for en slutt på krigen øker jo bedre kort på hånden Ukraina får. Da må Russland innse at dette er en krig de ikke kan vinne, sier Tom Røseth ved Forsvarets høgskole.

Flere tusen ukrainske soldater deltar nå i offensiven i Kursk fylke i Russland, ifølge en anonym ukrainsk embetsperson nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Enn så lenge er det uklart hvorvidt russiske styrker har klart å stanse den ukrainske fremrykningen. Medierapporter og videoer tyder på en viss ukrainsk suksess. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass har 76.000 mennesker blitt evakuert fra Kursk-regionen.

Kan den ukrainske invasjonen bli et vendepunkt i krigen?

Nytt narrativ

– Med invasjonen av russisk territorium ønsket Ukraina å bryte opp situasjonen og skape et nytt narrativ, forteller Andreas Umland på telefon fra Kyiv.

Han er analytiker ved Utrikespolitiska institutet i Sverige. I en analyse publisert i Foreign Policy tidligere denne uken skriver han at det ukrainske angrepet «undergraver den utbredte oppfatningen om at Putin sitter med alle kortene til å diktere vilkårene for en våpenhvile». Tittelen på analysen er «Ukrainas invasjon av Russland kan gi en raskere slutt på krigen»

– Vi vet ikke hvor stor suksess Ukraina har hatt i Russland. Men informasjonen jeg har så langt tilsier at det erobrede territoriet forblir erobret – og til og med ekspanderer, sier han.

Rester av en bil etter ukrainsk angrep i Kursk. Foto: AP / NTB

Land mot land

Umland mener at invasjonen må ses i sammenheng med uttalelser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom med i slutten av juli.

I et intervju med franske reportere ga presidenten uttrykk for at han ønsker å ha Kreml ved bordet når det skal avholdes fredstoppmøte i november. Russland deltok ikke i det første møtet av samme slag, som ble avholdt i Sveits i juni.

Viljen til å forhandle kom som en overraskelse, ifølge analytikeren.

– Nå er det klart at han håper å kunne forhandle med landområder. Land mot land, sier Umland.

De ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja ble forsøkt tvangsinnlemmet i Russland i 2022.

– Putin kan ikke helt enkelt gi det tilbake. Da må han først endre grunnloven.

– Russland viser svakhet

Det ukrainske angrepet kan endre dynamikken internt i Russland, tror Tom Røseth fra Forsvarets høgskole. Det er også skadelig for anseelsen utad.

– Dette er tap av anseelse. Russland viser rett og slett svakhet overfor partnere og motstandere, sier han.

Det gjenstår å se hvor stor effekt den ukrainske invasjonen vil ha. Det avhenger av hvilken styrke og prioritet Ukraina setter i den, hvor langvarig den vil være, og hva slags respons Russland gir, forklarer Røseth.

Det pågår fortsatt en russisk offensiv i Donbas øst i Ukraina. Selv om intensiteten har gått litt ned, er situasjonen grunnleggende uendret, ifølge den anonyme kilden AFP har snakket med. Også her vil ukrainerne ha behov for store militære ressurser.

Røseth understreker at Ukrainas intensjon ikke er å annektere landområder.

– De er ikke interessert i å bryte folkeretten. Det har de sagt hele veien. Men det kan være at man midlertidig holder territoriet og bruker det som forhandlingskort.

Read Entire Article