Andre havner i Norge og Europa står klare til å overta trafikken og inntektene hvis vi ikke er på.

2 hours ago 2



Norge er på vei inn i en ny tid der vi skal skape nye arbeidsplasser og samtidig kutte utslipp. På veien skal vi kapre kompetanse og være attraktive som vertskommuner og nasjon.

– Vi må bidra til en havn som er klar for fremtiden, en havn som skaper jobber, kutter utslipp og styrker regionen, skriver Kenneth Mørk (Ap) i denne kronikken. Foto: Lena Lislevand

Vi vet at det er jobber som skaper velferd og bygger samfunnet sterkere. Skal vi lykkes, må vi satse på det som fungerer – og få fart på det som er i utvikling. Kristiansand Havn er ikke bare en vanlig havn. Den er vår port til Europa og en drivkraft for verdiskaping og arbeidsplasser i hele Agder, ja, for hele Norge. Med over 10 000 jobber knyttet til havna bidrar den til store inntekter både for regionen og staten. Disse arbeidsplassene skaper vekst i lokalsamfunnet og bidrar til velferdsstaten gjennom skatt og avgifter som finansierer skoler, helsevesen og andre viktige tjenester. Når vi sier at vi skal skape nye arbeidsplasser, er det helt avgjørende at havna løftes frem som en sentral del av løsningen.

Kristiansand Havn har en unik posisjon til å lede an i det grønne skiftet. Med landstrøm, hydrogen og ammoniakk som drivstoff og energibærere, kan havna bli en av Europas mest miljøvennlige. Regionen har sterk kompetanse innen shipping, logistikk, digitalisering og kunstig intelligens, og kan utvikle en av de mest moderne og fremoverlente havnene i Europa. Ved å satse på en grønn og effektiv havn, kan vi kutte utslipp samtidig som vi skaper nye jobber i batteri-industrien, havvind og annen grønn teknologi. Dette handler om så mye – det handler om å skape muligheter for folk. Hver ny arbeidsplass bidrar til mindre forskjeller i samfunnet, og flere i jobb betyr flere som får en trygg hverdag og kan bidra til fellesskapet. Denne visjonen krever prioritering av fremtiden og investering i utviklingen av havna. Store investeringer er nødvendig for å bygge ny containerterminal og energiterminal, som vil være avgjørende for å tiltrekke ny industri til regionen. Ved å velge utbytte fremfor investering, risikerer vi å svekke havnas evne til å møte fremtidens krav/ behov og miste vår unike posisjon. Kort sagt, vi må velge jobbene og fremtiden over kortsiktig gevinst. Arbeidsplassene vi skaper i dag, legger grunnlaget for velferden i morgen.

Andre havner i Norge og Europa står klare til å overta trafikken og inntektene hvis vi ikke er på.

Andre havner i Norge og Europa står klare til å overta trafikken og inntektene hvis vi ikke er på. Det vil gå ut over både jobber og verdiskapingen i regionen, noe som ville stått i sterk kontrast til vår visjon om et fremtidsrettet og bærekraftig næringsliv som skaper muligheter for alle. Vi må satse på det som fungerer og skape muligheter for alle. Det er slik vi bygger et samfunn med mindre forskjeller.

Havna har også en avgjørende rolle som en del av vår forsyningssikkerhet, beredskap og kritiske infrastruktur. Det å svekke havna nå, når vi trenger å bygge opp kapasitet og sikkerhet, kan få alvorlige konsekvenser for samfunnet. En sterk havn betyr trygghet for oss alle – både i hverdagen og i krisetider. Vi trenger en havn som er rustet til å møte utfordringene vi står overfor. Skal vi stå sterkt i det grønne skiftet, må vi tenke nytt og offensivt. Kristiansand Havn har potensial til å bli en grønn hub for hele regionen, og en sentral aktør i utviklingen av fremtidens næringer som batteri-industri og havvind. Dette krever en oppgradert infrastruktur som møter de nye kravene fra EU og IMO, innen digitalisering, autonomi og grønne drivstoff og energibærere. Dette er ikke bare utfordringer, men store muligheter som kan styrke regionens posisjon globalt. Ved å investere i havna investerer vi i Norges posisjon som en grønn industrinasjon. En politikk som skaper jobber, kutter utslipp og sikrer verdiskaping for fremtiden er en politikk som bygger landet.

Den omstillingen vi står midt i, krever handling og evne til å tenke nytt. Vi må gjøre de riktige investeringene – de som skaper arbeidsplasser, ikke bare kortsiktig gevinst. Uten nytenkning og satsing risikerer vi å miste muligheten til å skape de nye jobbene regionen trenger for å vokse. Jobbene som skapes i havna er med på å bygge velferden, styrke samfunnet og redusere ulikhetene. Arbeiderpartiet ønsker en næringspolitikk som sikrer trygghet, innovasjon og bærekraft for kommende generasjoner.

Vi står ved et avgjørende veiskille. De valgene vi tar nå, vil forme fremtiden for vår region i mange tiår fremover. Men vi må handle nå. Dette handler ikke bare om havna – det handler om hele Agder og Norges posisjon som en grønn industrinasjon. Vi må bidra til en havn som er klar for fremtiden, en havn som skaper jobber, kutter utslipp og styrker regionen. Da må vi heve blikket og se de lange linjene.

Read Entire Article