-
Truer med å kutte tilbudet etter «avgiftssjokk»
Widerøe mener at de nå må kutte tilbudet til de reisende, etter at 600 millioner av Avinors underskudd er foreslått å dekkes inn gjennom flypassasjeravgiften.
Det skriver de selv i en pressemelding.
NRK har tidligere skrevet flere saker om Avinors dårlige økonomi, og de trenger et påfyll av totalt 2,15 milliarder kroner. 600 millioner av disse er foreslått å komme fra flypassasjeravgiften. Dette kommer til å gå utover tilbudet til de reisende, sier Widerøe.
De sier at en slik forverring i rammebetingelsene til selskapet, vil gjøre at de må gå tilbake på kapasitetsøkningene, blant annet nye direkteruter fra Lofoten til Tromsø og fra Brønnøysund til Oslo.
– Vi er dypt fortvilte av den situasjonen som kan oppstå. For å løse problemene på kortbanenettet har vi gjort utstrakt bruk av kommersielle ruter for å avlaste anbudsruter, sier Administrerende direktør i Widerøe Tore Jenssen.
– Nå er vi i en situasjon der kraftige avgiftsøkninger kan gjøre det umulig å gjennomføre det vi har planlagt. Det betyr samtidig at dette også kan påvirke rutetabellen på anbudsrutene etter 1. april, avslutter Jenssen.
-
Anbefaler å bytte dekk: – Kjører på sommerdekk for lenge
Hvert år fører kjøring på feil dekk til mange bilskader. I en ny undersøkelse fra Fremtind kommer det frem at det er flest bilister under 34 år som utsetter dekkskift. Det kommer frem i en pressemelding fra Fremtind.
– Dette ser vi hvert eneste år. Når første snøfall kommer, registrerer vi alltid mange bilskader som kunne vært unngått.
Det sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind.
I en undersøkelse, som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer 15 prosent av bilistene at de har utsatt skiftet til vinterdekk de siste fem årene, slik at bilen enten måtte stå eller at de måtte kjøre på vinterføre med sommerdekk. Det tilsvarer over 550 000 nordmenn. Blant aldersgruppen mellom 18 og 34 år er det 22 prosent som svarer dette.
Fra 1. november bør sommerdekkene byttes ut med vinterdekk. I denne perioden er det også et krav til mønsterdybde på minst 3 millimeter. For Nordland, Troms og Finnmark er det anbefalt å bytte allerede 16. oktober.
Her er Fremtind sin sjekkliste før vinteren:
- Sjekk alder og kvalitet på dekkene dine
- Etter tre år, sjekk mønsterdybden
- Etter fem år, vurder nye dekk
- Bruk fagfolk hvis du er usikker på dekkskift
- Pass på å overholde fristen for å bytte til vinterdekk
-
Farevarsel – ventes mye regn
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for regn i Ofoten og deler av Salten.
Det er ventet mye regn frem til onsdag ettermiddag. Fra tirsdag kveld til onsdag ettermiddag var det ventet mellom 35 til 50 millimeter med regn. Rundt klokken 15:00 i dag vil faren avta.
Det kan være fare for stengte veier, eller overvann ved bekke- og elveløp. Det kan bli overvann i tettbygde områder og lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.
Meteorologene anbefaler å vurdere behov for forebyggende tiltak, sjekke veimeldinger og tilpasse farten og kjør etter forholdene.
-
Har fått finansiering til landbasert oppdrett på Nesna
Det skriver selskapet Arctic Seafarm i en pressemelding.
Det fremgår ikke av pressemeldingen hvor stor finansiering det er snakk om, men det er investeringsfondet EMK Capital som er majoritetseier i Nesna-selskapet.
Anlegget, som oppføres i samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett, er tenkt å ligge på Langsetvågen og har fått konsesjon til å produsere opptil 25.000 tonn laks.
– Sammen vil vi i første omgang levere 8 000 tonn laks årlig til det globale markedet gjennom Arctic Seafarm, sier direktør Magnus Kibsgaard i pressemeldingen.
Anlegget vil bli drevet av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra produksjonsprosessen. Det forventes å være fullt operativt i 2027. Den første smolt skal settes ut i 2026.
-
Kommunene går med 15 milliarder kroner i underskudd i år
Økonomien i kommunene er enda verre enn først anslått, mener KS. De mener nå at kommunene vil gå 15 milliarder kroner i underskudd i år.
Kommunenes sentralorganisasjon (KS) kom for to uker siden med et anslag om at kommunene mangler 10 milliarder kroner. Nå har KS-økonom Sigmund Engdal oppdatert regnestykket etter å har ringt kommunedirektører landet rundt for å kvalitetssikre tallene, melder TV 2. (NTB)
-
Sjelden snøugle landet på båt ved Lofoten
I går landet det en ung snøuglehunn på en båt ca 50 kilometer sørvest for Røst.
Den var bare om bord i båten i kort tid før den fløy sørøstover innover mot fastlandet.
Snøuglen har gått sterkt tilbake som hekkefugl i Norge de siste tiårene, og arten er nå oppført som «sterkt truet» i den norske rødlista for truede arter.
NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen sier det er vanskelig å si ni noe om hvor den kom fra da den landet på båten.
– Vi kjenner ikke til noen hekkinger i verken Norge, Sverige, Finland, Kolahalvøya og russisk Karelen i 2024.
Biolog og fuglekikker Eirik Grønningsæter på Røst lanserer teorien om at fuglen kan ha kommet fra vest, for eksempel Grønland.
Den teorien støttes av naturvernrådgiver Martin Eggen i Birdlife.
– Spesielt med tanke på været vi har hatt i det siste. Slik kan jo båten være første møte med fast grunn etter en lang flyvetur.
Eggen synes det er gledelig at den fløy i retning mot fastlandet.
– Da blir det kanskje litt mat å finne på den etter hvert.
-
Full fyr garasje i Alstahaug
Det er full fyr i en garasje i Botn i Alstahaug kommune.
Det melder politiet i Nordland.
Alle personer er gjort rede for og er ok, ifølge politiet. Det er ikke fare for spredning.
Litt etter klokka 17. melder politiet at brannen er slukket, og de gjør videre etterforsking på stedet.
-
Fire leiligheter ubeboelige etter brann på Sortland – 21 personer rammet
Politiet i Nordland har fått melding om en brann i en bolig på Vestmarka i Sortland.
Meldingen om brannen ble meldt klokken 15.28 av politiet.
Røykdykkere søkte gjennom boligen.
Alle beboere er nå gjort rede for og skal være ok. Det er snakk en bolig med fire boenheter og totalt 21 personer.
Ingen av leilighetene er beboelig.
Det er mye røyk fra stedet som beveger seg nordover.
– Vi ber husstander i området om å holde dører og vinduer lukket, skriver politiet.
-
E6-tunnel stenges i fire timer
Tirsdag holder Statens vegvesen en beredskapsøvelse i Kvenflogtunnelen på E6 mellom Fauske og Rognan i Nordland. Tunnelen vil være helt stengt mellom klokken 19.00 og 22.00.
Alternativ vei er omkjøring via Misvær på fylkesveg 812.
Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.
Øvelsen i Kvenflogtunnelen er en fullskala beredskapsøvelse i regi av Statens vegvesen. Nødetatene brann, politi, ambulanse og deres nødsentraler deltar.
– Det er synd at vi må stenge tunnelen, men vi er pålagt å gjennomføre regelmessige øvelser i henhold til tunnelsikkerhetsforskriften. Beredskapsøvelsene er nødvendige for at vi skal kunne tilby et trygt og fremkommelig veinett, sier brannvernleder Thomas Hansen Loe i Statens vegvesen.
Under øvelsen vil nødetatene øve på en møteulykke i tunnelen. Røykmaskin vil bli brukt for å etterligne brann, og det vil komme nødetater fra begge sider av tunnelen.
– Vi gjennomfører disse øvelsene for trafikantenes sikkerhet. Sammen med lokale nødetater driller vi rutiner og samhandling, slik at alle involverte er godt forberedt dersom det skjer ulykker i tunnel, sier Hansen Loe.
Kvenflogtunnelen har en gjennomsnittlig trafikk på omtrent 1900 kjøretøy i døgnet. En fjerdedel er lange kjøretøy.
-
Mann dømt for sjikanerende oppførsel mot voldtektsdømt politimann
En mann i 30-årene er dømt i Helgeland tingrett for overtredelse av straffeloven §266, for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha forfulgt en person eller på annen måte krenket en annens fred.
Vinteren 2022 sendte mannen flere sjikanerende og skremmende tekstmeldinger til en voldtektsdømt politimann fra Nordland.
I retten forklarte tiltalte at han sendte meldingene i fortvilelse og sinne til politimannen på grunn av overgrepssaken. 30-åringen mente politimannen hadde ødelagt livet til mennesker som står han nær, ifølge dommen.
Mannen erkjente straffskyld i retten, og er dømt til å betale 4000 kroner i bot, eller fire dager i fengsel.
-
Trafikkuhell i Saltdal
En bil mistet kontrollen, snurret rundt over i motsatt kjørefelt og ut i grøften i Saltdal kommune.
Bilen hadde sommerdekk, og det var vinterføre på stedet, ifølge politiet.
Politiet oppretter sak, og fører har fått førerkort beslaglagt.
Politiet minner om å være riktig skodd når man skal ut å kjøre.
-
Stenger tunnel på E6 i flere timer
Kvænflågtunnelen i Fauske kommune stenges i flere timer tirsdag kveld.
Statens vegvesen stenger tunnelen mellom klokken syv og ti tirsdag kveld i forbindelse med en fullskala beredskapsøvelse.
Alternativ vei er omkjøring via Misvær på fylkesveg 812.
– Det er synd at vi må stenge tunnelen, men vi er pålagt å gjennomføre regelmessige øvelser i henhold til tunnelsikkerhetsforskriften. Beredskapsøvelsene er nødvendige for at vi skal kunne tilby et trygt og fremkommelig veinett.
Det uttalte brannvernleder Thomas Hansen Loe i Statens vegvesen i en pressemelding.
Under øvelsen vil nødetatene øve på en møteulykke i tunnelen. Røykmaskin vil bli brukt for å etterligne brann, og det vil komme nødetater fra begge sider av tunnelen.
Det vil være mulig for utrykningskjøretøy å passere ved behov.
-
Kari Mælingen omkom i hyttebrannen på Hamarøy
Like før klokken ni søndag morgen 29. september fikk politiets operasjonssentral melding om en hyttebrann på Hamarøy.
Nødetatene rykket ut og det viste seg raskt at den aktuelle hytta var overtent. En person ble ikke gjort rede for, og ble meldt savnet.
Politiet kan bekrefte at det var Kari Mælingen (65) som ble funnet omkommet i den nedbrente hytta. Den omkomne var bosatt i Oslo. Det opplyser politiadvokat Maria Skog i en pressemelding.
-
Klassequizen: 9 poeng til Rønvik skole
Signe Alise Isaksen, Alexander Martinsen og William Hagen Johansen fikk rett på 9 av 12 spørsmål da Klassequizen besøkte Rønvik skole i Bodø.
Laget ligger likt med Bodøsjøen skole som fikk samme poengsum.
På delt førsteplass har vi tre skoler med 10 poeng. Det er Husøy skole, Dønna barne- og ungdomsskole og Alstad ungdomsskole.
-
Vil slukke alle gatelysene i kommunen
Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet i Vågan kommune vil slukke alle gatelysene i kommunen for å spare penger. Forslaget ble fremmet av Roar Syltebø (H) under formannskapsmøtet på mandag. Det skriver Lofotposten.
– Vi fremmer et forslag om å slukke alle gatelysene. Det vil spare en million kroner årlig. Det kan vi gjøre etter kommunestyret, sa gruppeleder Roar Syltebø ifølge Lofotposten.
Formannskapet ønsker informasjon om hvor mye som kan spares ved å slukke alle gatelysene i kommunen. Eventuelt redusere tiden de er tent.
Forslaget var et av flere kuttforslag som ble presentert på mandag. Det ble også foreslått sammenslåing av kommuner og at folkevalgte skulle ta med matpakke til politiske møter.
-
Stjal vinterjakke på kjøpesenter i Bodø
En person skal ha stjålet en vinterjakke og en pose med diverse varer på City Nord i Bodø. Det melder politiet.
Vedkommende skal ha vært noe hissig mot vekterne og løpt fra stedet ifølge politiet.
Politiet har anholdt to personer og tyvgodset ble levert tilbake. To personer er bortvist fra City Nord i 24 timer som følge av hendelsen. Saken vil bli anmeldt, melder politiet.
-
DSA anbefaler alle å måle radon
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler alle å måle radon. Målesesongen for radon starter i midten av oktober og varer frem til midten av april, opplyser DSA i en pressemelding.
– Radon er den viktigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking. Det kan være høye radonnivåer i boliger nesten hvor som helst i Norge, derfor anbefaler vi alle å måle. Hvis det er høye nivåer av radon, kan det settes inn effektive tiltak.
Det uttaler seniorrådgiver Elise Fonn i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.
I 2025 skal det gjennomføres en nasjonal tilsynskampanje med boligutleiere i flere norske kommuner.
Ifølge DSA skal utleiere kunne dokumentere at de har målt radon. Radon skal måles i en periode på minst to måneder i løpet av målesesongen. Leiligheter som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, trenger vanligvis ikke å måles.
I DSA sin befolkningsundersøkelse Strålevernbarometeret fra 2023, oppga 23 prosent av befolkningen at de har målt radon i egen bolig. Blant boligutleiere var andelen 35 prosent.
I samme undersøkelse kom det frem at bare 33 prosent av dem som leier bolig og 50 prosent av dem som leier ut bolig kjenner til kravet om at utleiere må måle radon.
-
Fare for streik blant pilotene i offshore-helikopter
Tirsdag møter Parat, NHO og Bristow Norway til mekling for pilotene i selskapet.
Det skriver Parat i en pressemelding.
Frist for meklingen er onsdag klokken 24.00. Tillitsvalgt for Bristow-pilotene, Morten Kastner, sier det er stor fare for streik.
– Arbeidsgiver krever utvidet arbeidstid, i tillegg til kutt i diett, og overtidsgodtgjørelser. Vi på vår side registrerer at vi har tapt i lønnsutviklingen sammenlignet med konkurrerende selskap her i Norge, det må rettes opp, sier han.
Selv om partene står langt fra hverandre før meklingsstart sier Kastner at de vil bruke den tilmålte tiden til å finne en løsning.
En streik blant Bristow-pilotene vil ifølge forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, ikke ramme SAR-beredskapen offshore.
-
Fylkesvei stengt etter steinsprang
Ett kjørefelt er stengt etter at det har gått et steinsprang ved fylkesvei 17 ved Kveinsjøen i Bindal kommune. Det melder Statens vegvesen like etter klokken halv syv tirsdag morgen.
– Det er stengt foreløpig og vi vurderer om det skal inn bistand fra geolog, vi vet mer om når det kan åpne igjen noen timer utpå formiddagen.
Det sier trafikkoperatør Christer Berntsen ved Vegtrafikksentralen til Brønnøysunds Avis.
-
Flere mottar AAP i Nordland
For fjerde året på rad øker antall som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) i Nordland. Fra september 2020 til september i år har det blitt 1615 flere AAP-mottakere.
Ved utgangen av september var det 6849 personer i Nordland som mottok AAP. Det tilsvarer 4,6 prosent av befolkningen mellom 18 og 66 år. Det opplyser Nav Nordland i en pressemelding.
Ifølge Nav Nordland har økningen det siste året vært blant AAP-mottakere som er 30 år og eldre. Det har imidlertid blitt færre som mottar AAP under 30 år.
– Det er positivt å se nedgang blant unge AAP-mottakere i Nordland. Dette er en prioritert gruppe hos Nav, og vi har mål om at flere skal ta utdanning og få en stabil tilknytning til arbeidslivet.
Det uttaler Cathrine Stavnes, direktør ved Nav Nordland.
Blant AAP-mottakere under 30 år er psykiske lidelser den mest utbredte diagnosegruppen. I gruppen 30 år og eldre er det flest med muskel- og skjelettlidelser, etterfulgt av psykiske lidelser.
– Vi oppfordrer flere arbeidsgivere til å åpne dørene og være positive til å rekruttere unge som kan ha noen utfordringer og kanskje har liten arbeidserfaring fra tidligere. Nav kan bidra med virkemidler for å bistå både arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Stavnes.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste