I Amsterdam ble titalls pågrepet. Til uken skal 2000 politifolk i sving når Frankrike tar imot det israelske landslaget. Senere denne måneden kommer fotballklubben Maccabi Tel Aviv til Norge.
Publisert: 09.11.2024 11:52
Kortversjonen
- Opptøyer i Amsterdam førte til at 63 personer ble arrestert etter at israelske supportere ble angrepet, noe som ble fordømt av ledere som Nederlands statsminister og USAs utenriksminister.
- I Paris forberedes 2000 politifolk for å håndtere potensielle konflikter når Israel møter Frankrike i Nations League.
- Maccabi Tel Aviv skal spille i Bodø senere i november, men sikkerhetsutfordringer gjenstår, og det planlegges tiltak for å sikre en fredelig kamp.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Å skille fotball og politikk er en utopi. Det vet alle som ikke jobber i de internasjonale fotballforbundene. Denne uken har det tilspisset seg.
Torsdag møtte det israelske fotballaget Maccabi Tel Aviv nederlandske Ajax i Europa League. Det skjer samtidig som titusenvis er drept i Israels krigføring på Gazastripen.
På banen endte kampen 5–0. I Amsterdams gater endte det med at israelske supportere ble banket opp og jaget.
63 personer ble pågrepet av politiet. Det manglet ikke på fordømmelsene.
Både Nederlands statsminister Dick Schoof og USAs utenriksminister Antony Blinken kalte handlingene antisemittiske. EU-kommisjonens president Ursula Von der Leyen kalte angrepene avskyelige.
I ettertid har det dukket opp videoer som viser at de israelske fotballsupporterne heller ikke opptrådte særlig gemyttlig.
Palestinske flagg ble revet ned fra bygninger i Amsterdam:
På vei til kampen ropte supportere «La IDF vinne, fuck araberne». Britiske Sky News er blant de som har fått oversatt ropene fra T-banen i Amsterdam:
Før kampen skal Maccabi-supporterne også ha laget lyd mens resten av arenaen holdt ett minutts stillhet for de minst 217 flomofrene i Valencia:
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sendte to fly for å evakuere supporterne. De landet i Israel fredag.
På flyplassen fortsatte supporterne ropene: «Hvorfor er det ingen skoler på Gaza? Fordi det ikke er noen barn igjen der», ble det ropt, ifølge Al Jazeera og flere andre aktører.
Neste kamparena: Frankrike
Neste uke spilles det landskamper i fotball. Det israelske landslaget reiser til Paris for å møte Frankrike i Nations League. Kampen går førstkommende torsdag kveld klokken 20.45.
Den franske innenriksministeren Bruno Retailleau uttalte før helgen at noen hadde oppfordret til at Frankrike-Israel skulle spilles et annet sted.
– Det aksepterer jeg ikke. Det vil bli det samme som å gi etter for trusler om vold og antisemittisme, skrev han på X.
Innenriksministeren har tatt klart standpunkt. Etter at klubben Paris Saint-Germain møtte Athletico Madrid i Champions League onsdag, kritiserte han PSG-supporternes «Free Palestine»-banner. Retailleau mente et slikt banner var helt uakseptabelt, ifølge Reuters.
I Paris skal det torsdag settes inn rundt 2000 politifolk rundt Stade de France. Slik skal sikkerheten under landskampen sikres.
Men stemningen mellom Frankrike og Israel fikk seg en knekk før helgen, som setter oppgjøret ytterligere på spissen.
Torsdag gikk israelsk politi inn i en franskeid kirke i Jerusalem. De pågrep to franske sikkerhetsansatte med diplomatstatus. Det endte med at den franske utenriksministeren avlyste et besøk og at Frankrike fordømte handlingene, ifølge en pressemelding fra det franske utenriksdepartementet.
Til Bodø i slutten av november
28. november skal Maccabi Tel Aviv på tur til ny kamp i Europa League igjen. Destinasjon: Aspmyra i Bodø.
Så langt har Maccabi Tel Aviv informert om at de ikke tar med seg supportere til Bodø. Det opplyser Bodø/Glimts daglige leder, Frode Thomassen, til VG.
Like fullt forbereder politiet seg på at et israelsk lag kommer til byen. Da Israels G19-landslag besøkte Skien i mars, ble det kastet gjenstander fra demonstranter mot arenaen og politiet.
– Det er ingen tvil om at det er utfordrende å ta imot lag fra Israel med tanke på sikkerheten, og det er selvsagt helt legitimt å demonstrere mot deltagelse av israelske lag i internasjonal fotball så lenge det skjer i ordnende former, sier konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, til VG.