Amerikaner drept under demonstrasjon på Vestbredden

1 month ago 21



Israelske soldater skjøt og drepte en amerikansk kvinne (26) som demonstrerte på den okkuperte Vestbredden, ifølge FN, øyevitner og palestinske og tyrkiske myndigheter.

 Aref Tufaha
SKAL HA DØDD AV SKUDDSKADER: Den 26-årige kvinnen ble fraktet til Rafidia Surgical Hospital på Vestbredden, der hun døde av skadene, ifølge AP. Foto: Aref Tufaha

Publisert 06.09.2024 22:40

FNs menneskerettighetskontor og det palestinske nyhetsbyrået Wafa skriver at kvinnen ble skutt i hodet av israelske styrker under en demonstrasjon mot israelske bosetninger i Beita sør for Nablus. 

Også to demonstranter som AP har snakket med, sier de var vitne til at de israelske soldatene drepte 26-åringen.

– En amerikansk solidaritetsaktivist ankom sykehuset med skuddskader i hodet, og vi erklærte hennes martyrdød rundt klokka 14.30, sier sjef Fouad Nafaa for Rafidia-sykehuset i Nablus til AFP.

Den israelske hæren (IDF) erkjenner å ha åpnet ild under demonstrasjonen og sier skuddene var rettet mot noen som kastet stein mot soldater. 

Hæren sier de «undersøker meldinger om at en utenlandsk statsborger ble drept» som et resultat av skytingen.

USA og Tyrkia fordømmer

Kvinnen er både amerikansk og tyrkisk statsborger, ifølge AP.

USAs utenriksdepartement kaller Eygis dødsfall for tragisk og sier de er i ferd med å innhente mer informasjon om hendelsen. 

Utenriksminister Antony Blinken sier i en uttalelse at USA fordømmer dødsfallet, og at det er viktig å komme til bunns i hva som har skjedd, ifølge Reuters. 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er enda hardere i ordbruken i en uttalelse på X fredag:

– Jeg fordømmer Israels barbariske innblanding i en sivil demonstrasjon mot okkuperingen av Vestbredden, skriver han. 

ISM: 17 demonstranter drept siden 2020

Eygi skal ha vært medlem av den propalestinske organisasjonen International Solidarity Movement (ISM), ifølge flere medier. Det oppgir også organisasjonen selv i en pressemelding. 

Hun var i Beita for å delta i den ukentlige demonstrasjonen der mot israelske bosetninger, ifølge ISM-medgrunnlegger Neta Golan.

Organisasjonen hevder 26-åringen er den 18. demonstranten som blir drept i Beita siden 2020.

ISM forteller videre at de demonstrerte fredelig sammen med palestinere mot den ulovlige bosetningen Evyatar, frem til at den israelske hæren skal ha begynt å skyte med skarp ammunisjon og tåregass.

Minst tre ISM-aktivister har blitt drept i palestinske områder siden 2000, skriver AP. Amerikanske Rachel Corsie og britiske Tom Hurndall, som ble drept av israelske styrker i Gaza våren 2003, var begge ISM-aktivister.

I juli i år skal en annen amerikansk statsborger ha blitt skutt i beinet av israelske styrker mens han forsøkte å løpe unna skudd og tåregass under en demonstrasjon i Beita.

13-åring drept

Fredag ble også ei 13 år gammel jente skutt og drept av israelske soldater i landsbyen Qaryut sør for Nablus, ifølge det palestinske helsedepartementet. Den israelske hæren (IDF) sier de gransker hendelsen fredag kveld. Ifølge palestinske medier gikk israelske bosettere inn i den palestinske landsbyen Qaryut sør for Nablus og begynte å angripe bolighus.

Sammenstøt brøt ut mellom bosetterne og innbyggerne, og den israelske hæren grep inn og løsnet skudd. Bana Amjad Bakr skal ha vært på rommet sitt med søstrene sine da hun ble truffet av et skudd i brystet, melder det palestinske nyhetsbyrået Wafa, som har snakket med faren.

Ulovlige bosetninger

Over 660 palestinere er drept i angrep fra israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden Gaza-krigen brøt ut i oktober, ifølge helsedepartementet. I samme periode er 23 israelere drept i angrep fra palestinere i det okkuperte territoriet, ifølge israelske myndigheter.

Bosetningene på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem huser i dag rundt 700.000 israelere og er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen.

FNs sikkerhetsråd vedtok 23. desember 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Read Entire Article