Alle taxier i Oslo må snart være utslippsfrie: Ikke sikkert de vil kjøre til Gardermoen

1 month ago 29



Snart må alle drosjer i Oslo være utslippsfrie. Flere sjåfører frykter manglende ladekapasitet i vinter. Noen har varslet søksmål mot kommunen.

Taxieier Anne Karlsen Hove mener at Oslo kommune bør utsette kravet om utslippsfrie drosjebiler til man har etablert bedre ladeinfrastruktur for taxier. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 27.09.2024 16:45 | Oppdatert: 29.09.2024 11:28

Kortversjonen

Bystyret har bestemt at alle drosjer i Oslo skal være nullutslippskjøretøy fra 1. november i år.

– Sist vinter satte man inn flere nye elbusser rett før vinteren. Det var en av grunnene til busskaoset i Oslo. Vi mener at det ikke er fornuftig å kreve at alle taxier skal være utslippsfrie fra 1. november. I verste fall blir det taxikrise i vinter fordi det ikke er nok ladekapasitet, sier Anne Karlsen Hove.

Hun er drosjeeier og leder for Norges Taxiforbunds Oslo-avdeling.

– Etter frislipp av taxier i 2020, har antall taxiløyver økt fra 1800 til over 3600. Vi mener at kravet om elbiler må utsettes til 2027. Og så kan man få en gradvis overgang. Det kan for eksempel skje når en taxieier skal bytte bil. Veldig mange er i gang med å bytte, sier Hove.

Aftenposten møter Hove sammen med kollegene Glenn Tuxen og Kenneth Holm på Skøyen taxiholdeplass. Der har kommunen satt opp ti hurtigladere som skal være forbeholdt taxier, men ifølge trioen er det ikke slik.

Glenn Tuxen (fra venstre), Kenneth Holm og Anne Karlsen Hove har til sammen godt over 100 års erfaring som taxisjåfører. Nå ber de Oslo kommune om å vente med å innføre kravet om utslippsfrie taxier. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Her er det ikke skiltet godt nok. Vi ser ofte at privatbiler står her og lader. Når vinteren setter inn for fullt, vil det bli ventetid på å få koblet seg til lader i sentrale deler av byen, sier Holm.

Brudd på miljøkrav kan føre til at kommunen inndrar drosjeløyvet (tillatelse til å drive taxi-virksomhet).

Varsler rettssak mot Oslo kommune

I sommer tok seks taxieiere, deriblant Holm og Tuxen, ut stevning mot Oslo kommune. De ønsker å stoppe overgangen til utslippsfrie biler. De mener at Oslo kommune ikke har oppfylt sine forpliktelser før innføring av kravet 1. november.

– Blant annet mangler det ladekapasitet i forhold til kommunens egne kalkyler, oppfølging og kontroll av vedtaket er ikke på plass. Vi har alltid vært med på det grønne skiftet og mener at det er fint med overgang til utslippsfrie biler, men det er ikke riktig tidspunkt. Akershus skal innføre det fra høsten 2027. Vi ønsker også samme tidspunkt, sier Tuxen.

Han kjører eltaxi, men sier at rekkevidden reduseres betraktelig når kulden kommer.

– Når det er kaldt, så har man en rekkevidde på 230–240 kilometer. Hvis man får en tur til Gardermoen når man har igjen 100–150 kilometer, så risikerer man å gå tom for strøm på E6. Det kan skje hvis det har vært en ulykke og turen tar lengre tid. Det er heller ikke så effektivt hvis en sjåfør med åtte timers arbeidsdag skal bruke opp til to timer på lading, sier Tuxen.

– Det er flaut og lite kundevennlig å stoppe på veien fordi batteriet er tomt for strøm, legger Hove til.

Taxieier Anne Karlsen Hove tror at mange taxisjåfører vil kvie seg for å ta langturer i vinter fordi rekkevidden på elbiler blir lavere når det er kaldt. Foto: Siri Øverland Eriksen

Anders Tokle Herje er en av taxieierne som ennå ikke har gått over til utslippsfri bil.

– Jeg har bestilt en elbil fra Toyota som kommer i begynnelsen av november. I dag har jeg en hybridbil som er ganske miljøvennlig, men nå har jeg ikke noe valg og må kjøpe ny bil. Aller helst ville jeg beholde den, sier Herje.

Taxieier Anders Tokle Herje vil helst kjøre en hybridbil, men måtte bestille en elbil for å ikke risikere å miste taxiløyvet etter 1. november. Foto: Siri Øverland Eriksen

Det er ikke alle som er kritiske til kommunen. Taxisjåfør Abdirazik Khalif synes det er bra at kommunen har satt opp ladere på taxiholdeplassen.

– Nå kan jeg stå her og lade mens jeg venter på kunder. Det synes jeg er bra, sier Khalif.

Taxisjåfør Abdirazik Khalif har muligheten til å lade taxien i nærheten av der han bor. Han har mindre rekkeviddeangst enn flere av hans kolleger. Foto: Siri Øverland Eriksen

Vil ikke endre dato

Marit Kristine Vea (V) er byråd for miljø og samferdsel. Hun sier at nullutslippskravet står fast og at det har et bredt bystyreflertall.

– Jeg mener vi bør føre en forutsigbar klimapolitikk overfor næringslivet. At det kommer et nullutslippskrav for drosjer fra 1. november, har vært kjent for bransjen i mer enn fire år, sier Vea.

Samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V) mener at Oslo kommune har nok gjort nok med tanke på overgang til elektrifiseringen av drosjenæringen. Foto: Stein J. Bjørge

Hun sier at Oslo skal gå foran med å kutte utslipp og bli en nullutslippsby. For å lykkes må alt som i dag går på bensin og diesel bli gå over til nullutslippsløsninger, det inkluderer også drosjer.

– Lademulighetene i Oslo er gode, takket være målrettet utbygging av ladere over lang tid, både i offentlig og privat regi. Jeg ønsker likevel et tett samarbeid med taxibransjen nå når nullutslippskravet nå trer i kraft. Elbiler trenger ladere, og kommunen skal bidra til å få enda mer fart i utbyggingen. Vi er godt i gang med å bygge ut flere hurtigladere som drosjer kan benytte seg av, og etablerer i tillegg flere nye hurtigladepunkter dedikert til kun drosjer, sier Vea.

Hun legger til at kommunen har lansert tilskuddsordninger til lading av drosjer hjemme og for etablering av hurtigladere for drosjer på privat grunn.

– Alt dette til sammen skal bidra til en smidig overgang til elektrifiseringen.

Read Entire Article