«Alle» gjør dette feil på restaurant

1 month ago 20



Det kan være vanskelig å manøvrere i etikette-jungelen når man er ute og spiser på restaurant. 

Noen ting er greit å gjøre når man skal nyte et bedre måltid, mens andre ting bør vi holde oss langt unna.

Visste du for eksempel at det er et helt spesielt tidspunkt servitørene ønsker at du skal gå på do mens du er på restauranten?

Mathias Toresen er norgesmester i servitørfaget og restaurantsjef på Oslo Militære Samfund. Onsdag gjestet han Nyhetskompaniet på TV 2 for å snakke om restaurantetikette. 

Han forteller at det er noen feil som gjentar seg oftest blant restaurantkunder.  

– Det mest generelle er knipsing, plystring og høylytt roping. Og nå som julebordsesongen nærmer seg, er det ofte litt alkohol inne i bildet, og da blir det gjerne litt tafsing, sier han, og legger til: 

– Det er de fire tingene som er minst aktuelle for oss å få servert fra gjestene. 

 TV 2
SERVITØRMESTER: Mathias Toresen. Foto: TV 2

For tidlig eller sent?

Er du blant de som ofte er litt sent ute til bordet du har booket? Da har Toresen en god nyhet til deg. 

Han forteller nemlig at kundene gjerne kan komme presis, men at det egentlig ikke er så nøye. 

– Vi vil veldig gjerne at folk enten kommer presis – eller et sted mellom presis og ti minutter for sent, sier han. 

Raser mot nordmenns typiske feil: – Gjelder særlig kvinner

Analyserer gjestene

Og når man først er på plass i restauranten, skal man ifølge Toresen kunne regne med å bli sett og vurdert av servitøren.

– Vi er jo på en måte en slags skuespillere, og skal tilpasse oss hver enkelt, sier han, og legger til:

– Det er helt riktig at vi med våre servitørfaglige øyne scanner gjestene. Ikke på en ubehagelig måte, men en hyggelig måte. 

Dette gjør servitørene blant annet for å vurdere om du er blant gjestene som ønsker mye informasjon om mat og vin som blir servert. 

– Med en gang jeg merker at du kanskje ikke er fullt så interessert i vinen, så selger jeg ikke inn prat om Piemonte, enzymer i druer og den type ting. Da går jeg heller direkte på at vinen vil passe godt med maten fordi den har høy syre og rensker opp fettet i munnen, for eksempel, sier han. 

Og hvis du rett og slett ikke forstår hva servitøren sier når vedkommende presenterer mat og drikke, er det ingen skam i å spørre. 

– Vi er åpne for spørsmål, og hvis vi presenterer noe du ikke skjønner, så er vi jo der for å forklare det. Men vi skal analysere gjesten og se om du skjønte det eller ikke, sier han, og fortsetter: 

– Jeg kan fort se om det rykkes litt i øyet, da skjønner jeg at du ikke har skjønt det, og da kommer jeg med en liten forklaring rett etterpå. 

Kjenn din «dobesøkelsestid» 

Det må være lov å gå på do på restaurant, men visste du at servitørene ønsker at du gjør dette til helt spesielt tidspunkt i løpet av besøket?

– Når man er forsynt og har lagt ned bestikket sitt, og før servitøren har ryddet, er det veldig smart å gå på toalettet, sier Toresen. 

Dette er det to grunner til.

– For det første er du ikke til stede når servitøren rydder, så det blir lettere for servitøren å komme til bordet, sier han. 

For det andre trekker han frem dobesøkene kan være forstyrrende i selskapssammenheng. 

– I selskapssammenheng er det taler og sånne ting som skal skje. Da bør gjestene planlegge når de skal på toalettet litt bedre enn det man ofte gjør. 

Servitør-etikette

Men én ting er etikette blant restaurantkunder – hva med etikette blant servitørene? Som når man sitter og snakker rundt et bord, og hele bordet må stanse samtalen for å høre på servitøren. 

– Er ikke det litt av showet du betaler for, da? At du får et lite foredrag gratis, og at du kan videreformidle det til gjestene dine når du har selskap? spør Toresen. 

Og helt til slutt: Er du en av dem som ikke alltid har oppført deg så bra på restaurant, og er redd for om servitøren har tullet med maten din uten at du ser det?

Som for eksempel å spytte i maten, slik man gjerne ser på film?

Toresen kommer med en beroligende lovnad: 

– Nei, vi gjør ikke det. Jeg lover. 

Read Entire Article