Butikker skrur prisene opp i oktober, for så å dumpe dem under Black week. Aftenposten fant flere tilfeller.
Publisert: 28.11.2024 10:55
Kortversjonen
- Butikker skrur opp prisene før Black week, for så å tilby rabatter som kan virke større enn de faktisk er, viser Aftenpostens undersøkelse.
- Forbrukerrådet advarer forbrukere mot å stole blindt på kampanjene og oppfordrer til bruk av prissammenligningstjenester.
- Nye regler for prissetting skal hindre villedende rabatter, men fri prissetting betyr fortsatt stor variasjon i praksis.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Husk at butikkene ikke har salg for å være greie, men for å tjene penger, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Folk må «gjøre jobben» før de handler på tilbud, advarer han.
– Enten ved å bruke prissammenligningstjenester, eller ved å besøke flere butikker.
Butikker kan – fullt lovlig – skru opp prisen på en vare rett før salgsperioden.
På den måten kan kunden få inntrykk av å spare veldig mye under Black weekBlack weekBlack Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA, det vil si siste fredag i november. Dette er starten på julehandelen, og butikkene har ofte store tilbud. Tradisjonen har kommet til Norge de siste årene, og der utvidet til å vare en hel uke - den svarte uken, selv om prisen så vidt har rørt på seg fra utgangspunktet tidligere på høsten.
Et eksempel: En dataskjerm fra Elkjøp ble satt opp fra 14.990 kroner til 22.990 kroner i oktober.
18. november kom skjermen på Black week-tilbud: nedsatt hele 10.000. Men målt mot tidligere i høst, er skjermen er satt ned «bare» 2000 kroner.
Det er fri prissetting i Norge. Så lenge butikkene forholder seg til en fastsatt grense på 30 dager, er praksisen lov.
Black week-rabatten du ser i reklameblad er altså målt mot billigste pris siste 30 dager. Rett før kan nivået ha vært et helt annet. Ifølge Tek.no ble over to millioner priser økt i oktober.
Sjekk listen – disse «jojo-prisene» fant Aftenposten:
Aftenposten har foretatt stikkprøver i kategoriene elektronikk, sportsutstyr og kosmetikk.
Avisen fant 10 tilfeller hvor prisene var skrudd opp rett i forkan.
Les hva forhandlerne svarer lenger ned i saken.
En undersøkelse Prisjakt.no fikk laget i oktober viser at nordmenn forventer halv pris under Black friday-salget. Men den faktiske gjennomsnittsrabatten ligger an til ca. 5 prosent, ifølge norgessjef Christoffer Reina.
– Det er ekstremt mange lurepriser der ute i disse dager. Det er vanskelig for forbrukeren å fange opp det uten å sjekke prishistorikken, sier Prisjakt-sjefen.
Nye regler
I en fersk undersøkelse svarer tre av fire nordmenn at de har liten tillit til kampanjene.
Og det er kanskje ikke så rart.
Flere aktører er ilagt gebyr av Forbukertilsynet de siste årene. I fjor fant de 14 butikker som brøt reglene under Black week.
NRK skriver onsdag at tilsynet har gjennomført aksjoner mot flere butikker denne uken.
Thomas Iversen
Seniorrådgiver og forbrukerjurist i Forbrukerrådet.
I fjor høst ble prisopplysningsforskriften oppdatert. Da kom den nevnte 30-dagersperioden.
– Bra for butikkene, fordi det er enklere å forholde seg til hva som er lov og ikke, sier Iversen i Forbrukerrådet. Men:
– Det åpner for noe kreativ prissetting. Samtidig gjør de klare skillene mellom hva som er lov og ikke at Forbrukertilsynet enklere kan dele ut bøter.
Slik svarer butikkene:
Kristian Willanger i Elkjøp har forståelse for at endringer i pris kan være vanskelig å henge med på for kunder.
– Vi forholder oss selvfølgelig til norsk lov, som sier at en vare må ha en stabil pris i 30 dager før vi kan vise til den som førpris. I forkant av alle kampanjer er det derfor naturlig at aktuelle kampanjeprodukter vil ha en låst pris før de kommer på tilbud.
Om PC-skjermen som ble skrudd opp med 8000 kroner en drøy måned før Black week, svarer han at veiledende pris hos Samsung er 22.990.
Milrabs markedsføringssjef Daniel Sparby sier at kundenes tillit er viktig, og at de jobber aktivt for å være transparente med rabatter.
– Prissammenligningstjenester greier ikke alltid skille på ulike farger i sin prishistorikk, sier han. Bæremeisen som var på tilbud tidligere, var blå – ikke sort, uttaler han.
Norgessjef i Lyko Aleksandra Dybdal-Holthe viser til at det er innenfor regelverket å heve en rabatt gradvis i samme kampanje.
– Det er ingen problemer ved å heve rabatten gradvis og referere til den laveste prisen før kampanjen startet.
Greencom sier førprisen på dataskjermene er satt feil, og at dette er nå rettet opp i.
Markedsansvarlig Silje Solbakken i Fjellsport sier at de synliggjør sin prishistorikk på alle produkter, og håper at ingen kunder føler seg lurt.
– Det er ikke overraskende at forbrukere ikke tror på tilbudene. Noe av det tror jeg kommer av at mediene setter søkelys på priser hver november.
Prisstigningene forklarer hun med at deres bransje er svært sesongstyrt og at innkjøpspriser stadig øker.