Aftenposten kaller AUFs standpunkt for ekstremt. Det må imøtegås.

1 month ago 39



Gaute Skjervø er nestleder i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF). Foto: AUF

Aftenposten kaller AUFs standpunkt for ekstremt. Det må imøtegås.

Publisert: 15.03.2024 13:20

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kvelden før kvinnedagen stilte jeg til debatt mot Kristelig folkepartis ungdom (KrFU) på Dagsnytt 18, der temaet var en vesentlig økning i antall aborter i Norge. Mitt viktigste poeng var at abort må være kvinnens eget valg, og at abort er et spørsmål om helsehjelp. Det var også et viktig poeng at abort ikke må bli møtt med stigmatiseringen og moraliseringen vi mener KrFU bidrar til.

Å ha lavest mulig aborttall er ikke et viktig poeng for meg, fordi en nullvisjon mot abort aldri vil være mulig. Når Aftenposten på lederplass kaller dette ekstremt, har jeg behov for å imøtegå det. Abort er berettiget helsehjelp og burde ikke være gjenstand for en urealistisk nullvisjonspolitikk.

Frihet skal løftes høyt

At abort er helsehjelp, har man klart slått fast i Norge. Det må debatten også speile. Samtidig som man før hadde en rådende paternalisme i helsevesenet, har man med gode grunner i dag løftet pasientens frihet høyt.

Abortlovutvalget skriver selv at «statens plikt til å respektere enkeltmenneskets valg, også valg som for andre kan fremstå som lite rasjonelle, er innarbeidet i menneskerettighetene».

En av statens viktigste oppgaver er å la alle leve et så fritt liv som mulig. For kvinner er abortrettigheter en grunnleggende del av det. Selv om argumentene vi ofte møter, handler om moral, er ikke poenget vårt at disse innsigelsene ikke finnes. Poenget er at staten ikke burde ta disse vurderingene for deg.

Minst mulig stigma

Det finnes ikke belegg for å påstå at moralisering eller strengere abortlov gir færre aborter. Heller motsatt. Minst mulig stigma og mest mulig frihet til å velge selv er anbefalingen fra blant andre Verdens helseorganisasjon.

Kristelig Folkeparti (KrF) og KrFU har vært de fremste fanebærerne for det motsatte i norsk politikk. Blant annet har de foreslått refleksjonstid og å grunnlovsfeste et ukrenkelig menneskeverd fra unnfangelse. Hva KrFs primærstandpunkt om abortloven ville vært, er ikke mulig å si. Det eneste de selv sier om det, er at det ville stått i veien for et bredt politisk samarbeid.

Å ha en nullvisjon for at kvinner skal be om abort er ikke et politisk mål

Vi andre kan derimot være tydelige på hva vår visjon er: Kvinner skal ha mest mulig frihet, informasjon og tilgang på helsehjelp. For på samme måte som at tilgangen på prevensjon er et viktig politisk mål, er også tilgangen på abort det.

Problematisering av personlige, frie valg om abort finnes i hovedsak kun i overformynderi og kristenkonservative partiprogrammer.

Ikke nullvisjon

Å ha en nullvisjon for at kvinner skal be om abort er ikke et politisk mål, for det er ikke et problem med uberettigede ønsker om det. Det er ikke et riktig politisk signal å si at du med å ta valget om abort blir en del av en statistikk vi har nullvisjon for.

Nå går man mot en historisk modernisering av abortloven og en utvidelse av kvinners rett til å bestemme selv. KrFs advarsler om at det vil innskrenke menneskeverdet eller føre til flere aborter, er det lite faglig belegg for.

Jeg er glad for at resten av oss kan få til et godt politisk samarbeid med utgangspunkt i at abort er et helsetilbud som kvinner selv skal bestemme om de har behov for.

Read Entire Article