Adidas-sjefen takker pappa for alt

2 weeks ago 14



Han takker pappa og ballkunstner Arild Gulden for alt. De spilte på toppnivå sammen.

 «RIP Pappa! You were always my role model! Foto: SKJERMDUMP FRA INSTAGRAM

Publisert: 10.10.2024 13:13

Den tidligere landslagsspilleren i både håndball og fotball, Arild Gulden, er død 82 år gammel.

– For meg var han inngangen til sport på alle mulige måter, sier Bjørn Gulden til VG.

59-åringen er toppsjef for utstyrsgiganten Adidas i Tyskland. På sosiale medier kaller han faren for «min rollemodell».

– Er han den egentlige årsaken til at du sitter i denne jobben i dag?

– Hundre prosent. Pappa var en Adidas-spiller i både fotball og håndball og jeg kom inn i Adidas-systemet veldig tidlig. Uten ham hadde jeg helt sikkert ikke gjort det jeg har gjort, sier Bjørn Gulden.

Bjørn Gulden

Direktør i Adidas

Han kom tilbake til Adidas som direktør for to år siden etter å ha ledet Puma i ni år.

Arild Gulden hadde en stor idrettskarriere med 52 landskamper i håndball og ni i fotball på 1960- og 1970-tallet. I håndball blir han regnet som opphavsmann til det legendariske «kringleskuddetkringleskuddetEt skudd som gjennomføres ved at kroppen legges kjapt over til siden, kastarmen føres over hodet og spilleren ligger nesten vannrett i luften.». I fotball spilte han landslagets ofte omtalte 4–3-seier over Skottland i Bergen i 1963.

Arild Gulden var seriemester og spilte cupfinalen for Lyn. I Sveits spilte han både håndball- og fotball for klubben Grasshoppers i Zürich.

Over 40 år gammel var han spillende trener for Haslum i håndballens eliteserie. Der spilte han sammen med sønnen Bjørn i 1983/84-sesongen.

– Jeg spilte fotball i Strømsgodset. Det var hovedidretten min. Men jeg var norgesmester i håndball (i yngre årsklasser) med Buskeruds kretslag. I og med at pappa var trener i Haslum, så slang jeg med. Plutselig spilte jeg, smiler Bjørn Gulden.

Han gikk i farens fotspor og var innom yngres landslag i begge sporter. Etter opptredenen sammen med faren fikk han proffkontrakt i fotball med Nürnberg i 1984. Han opplevde mange skader, men kom tilbake til Norge og vant cupen med Bryne i 1987.

 Arild Gulden regnes som oppfinneren av kringleskuddet i håndball. Foto: VG / VG

– Det var kjempegøy å spille med pappa. Han var hjernen og jeg var bena. Jeg vet ikke om så mange andre har spilt eliteserie med faren sin, sier Bjørn Gulden om deres felles håndballkarriere.

Faren spilte håndball med «hovmesterblikkhovmesterblikkEn spiller med ekstrem god oversikt og høy spilleforståelse.». Han debuterte på A-landslaget som 16-åring16-åringAntagelig den yngste i herrelandslagets historie.. I 1961 ble Arild Gulden som første norske spiller tatt ut på det såkalte «verdenslaget».

Samtidig spilte han ikke bare fotball, men også bandy og ishockey for Ready og Lyn.

– Jeg tror den gjengen som spilte på den tiden hadde det veldig gøy med å være med i flere idretter. Det handlet ikke om penger. Det gjaldt også min svigerfar Steinar PettersenSteinar Pettersen79 år gammel Strømsgodset-legende med statue mellom Marienlyst Stadion og Drammenhallen. Serie- og cupmester for klubben. Seks landskamper i fotball. VM-sølv og 29 landskamper i bandy.. I 1970 spilte han cupfinalen for Strømsgodset mot pappa og Lyn. Da var jeg ballgutt, forteller Bjørn Gulden.

 Bjørn Gulden med Karsten Warholm. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det finnes en klassisk historie i Gulden-familien. Arild kom hjem til moren Ragnhild Gulden da idrettskarrieren toppet seg.

– Han fortalte han skulle til Ullevaal å spille landskamp i fotball. Da sa farmor «Du Arild, du melder deg på alt, du», forteller sønnen.

– Pappa var et forbilde for meg i alt som hadde med sport å gjøre. Jeg vokste opp i en garderobe med ham. Jeg fikk innblikk og levde et fantastisk sportsliv med ham, sier han.

Foreldrene skilte seg før Bjørn Gulden begynte på skolen. Han pendlet som barn mellom moren i Norge og faren i Sveits.

– Jeg fikk både sportsbakgrunnen og to språk ved å flytte fram og tilbake mellom Norge og Sveits, sier Bjørn Gulden.

Og takker pappa for alt.

Read Entire Article